25 Юли, 2022 16:15 872 0

Пожарникарите в Тенерифе напредват в борбата срещу горските пожари

  • тенерифе-
  • пожар-
  • испания-
  • ла гуанча

Председателят на Общинския съвет на Тенерифе Педро Мартин заяви, че огъня губи своята сила и има надежда пламъците да бъдат поставени под контрол

Пожарникарите в Тенерифе напредват в борбата срещу горските пожари  - 1
Снимка: Shutterstock

Пожарникарите на испанския остров Тенерифе видяха признаци, че могат да овладеят разразилия се горски пожар, тъй като днес той горя значително по-бавно, а температурите леко спаднаха, съобщи ДПА.

Председателят на Общинския съвет на Тенерифе Педро Мартин заяви, че огъня губи своята сила и има надежда пламъците да бъдат поставени под контрол, съобщи испанският вестник "Ел Диа".

Докато пламъците се приближаваха до Ла Гуанча, спасителите от службата за извънредни ситуации на Тенерифе евакуираха 585 жители от града, както и от още четири общини в северната част на острова. Пожарите вече са унищожили над 2150 хектара в района, показват официалните данни от вчера.

Туристите бяха предупредени да избягват националния парк "Теиде", тъй като пламъците се приближават към него.

Близо 150 екипа за борба с пожарите бяха разположени в района, като вчера бе отбелязан напредък в борбата срещу пламъците, благодарение на по-високата влажност и по-слабите ветрове на острова, разположен на около 300 км западно от бреговете на Африка и 1250 км югозападно от континентална Испания.

Високите температури се понижават и ще достигнат до около 30 градуса по Целзий, уточнява ДПА.

Пожарникарите, борещи се с други пожари в Испания, също са успели да ги поставят под контрол или напълно да ги потушат. Продължителната суша, изключително топлото време и силните ветрове са причина за създаването на благоприятни условия за горските пожари, смята испанската Държавна метеорологична агенция.

Междувременно в континентална Испания жителите на Мурсия, Кордоба и Севиля днес бяха предупредени, че температурите може да достигнат до 43 градуса по Целзий.

2022 г. за Испания е годината с най-опустошителни горските пожари откакто се води статистика, отбелязва агенцията. През първите седем месеца на годината пламъците са унищожили около 200 000 хектара (2000 кв. км).

Източник: испанският вестник "Ел Диа" / ДПА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: