Last news in Fakti

26 Юли, 2022 08:40 1 384 3

Размирици в Конго

  • оон -
  • др конго-
  • склад-
  • демонстрации-
  • размирици-
  • конго

Стотици демонстранти опустошиха централата и склад на мироопазващите сили на ООН в ДР Конго

Размирици в Конго - 1
Снимка: Shutterstock

Стотици демонстранти нападнаха днес склад на мироопазващите сили на ООН и опустошиха техни офиси в Гома, Демократична република Конго в знак на протест, че мисията не успява да защити населението, предаде Ройтерс.

Според репортери на агенцията протестиращите са блокирали с камъни улиците на града, претърсили са офиси, откъдето са изнесли материали, които са подпалили при входа на мисията. "Един от нашите складове бе нападнат рано тази сутрин от протестиращи. Те нахлуха в наши бази и крадяха оборудване. Успяха да влязат и в някои офиси", потвърди говорител на мироопазващата мисия на ООН в страната, известна като МОНЮСКО.

"Инцидентите в Гома са не само недопустими, но и напълно непродуктивни. МОНЮСКО има мандат от Съвета за сигурност да подкрепи властите в защитата на цивилните", се казва в изявление на и.д. ръководител на мисията Ханим Диане. Той добавя, че хаосът и разделенията няма да допринесат за стабилизирането и мира в страната.

Демонстрацията е била организирана от младежкото крило на партията на президента Феликс Чисекеди, което настоява за незабавното изтегляне на силите на ООН заради тяхната неефективност. Друга младежка фракция на управляващите обаче се е обявила срещу протеста в Гома.

Напрежението в източните части на ДР Конго е голямо заради боевете между правителствената армия и бунтовническата група М23, прокудили от домовете им хиляди цивилни. Продължават и нападенията на бунтовници, свързани с Ал Каида, въпреки засиленото присъствие на конгоански и угандийски войски в региона.

В разпространен днес доклад на "Хюман райтс уоч" се казва, че от средата на юни бойци от М23 са избили най-малко 29 цивилни в контролирани от тях територии.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колега

    1 0 Отговор
    Колеги в Конго, не прибързвайте!
    Изпълнявайте нещата по плану!
  • 2 Перо

    6 0 Отговор
    Тези “миротворци” от ООН не стават за нищо! Не знам,дали правата им са ограничени,но функциите и действията им са крайно формални! Имам спомен от събитията при разпада на СФРЮ,където присъствието им беше абсолютно неефективно!
  • 3 Линкълн

    0 1 Отговор
    Вагнер и там безчинства