Last news in Fakti

26 Юли, 2022 09:45 1 366 6

Над 2500 хектара гори са изгорели в Националния парк Дадия в Гърция

  • гърция-
  • пожар-
  • парк-
  • бласт еврос-
  • националния парк дадия-лефкими-суфли

Огънят е предизвикал голямо екологично бедствие в района, който е дом на десетки видове животни и около 4000 вида растения

Над 2500 хектара гори са изгорели в Националния парк Дадия в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

Над 2528 хектара гъста горска растителност е изгоряла до момента при пожара в най-важния защитен хабитат в Гърция, намиращ се североизточната област Еврос, съобщава в. "Катимерини", като отбелязва, че пожарът продължава четвърти пореден ден.

Над 2500 хектара гори са изгорели в Националния парк Дадия в Гърция
Снимка: Shutterstock

Данни от сателитни карти, публикувани днес от Националната обсерватория на горските пожари, показват размера на щетите от пожара в Националния парк Дадия-Лефкими-Суфли.

Огънят е предизвикал голямо екологично бедствие в района, който е дом на десетки видове животни и около 4000 вида растения и е най-голямият обект по програмата "Натура 2000" в Гърция и един от най-важните в Европа.

Същевременно други около 1709 хектара растителност са изгорели при пожара в областта Ватера на източния егейски остров Лесбос, сочат данните.

Днес беше извършена превантивна евакуация на хората с респираторни и двигателни проблеми от село Лефкими в Националния парк Дадия, съобщи заместник-управителят на областта Еврос Димитрис Петрович, цитиран от АНА-МПА.

Около 320 пожарникари със 75 пожарни коли и 13 наземни екипи, асистирани от 10 водоразпръскващи самолета и 13 хеликоптера, продължават да се борят с пожара.

Над 2500 хектара гори са изгорели в Националния парк Дадия в Гърция
Снимка: Shutterstock

Същевременно агенцията съобщава, че пожарите в южната част на остров Лесбос и в областта Илия в северозападната част на полуостров Пелопонес като цяло са овладени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българските турци

    0 2 Отговор
    Нали всички са "зад гърците"....защо не помагат ? ... Или пак чакат Ердаган да протегне ръка ?!...

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българските турци":

    С коя ръка?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: