Last news in Fakti

26 Юли, 2022 10:10 748 0

Бившият президент на Албания се върна начело на старата си партия

  • албания-
  • илир мета -
  • байрам бегай-
  • еди рама-
  • социалистическото движение за интеграция

Бившият президент на Албания Илир Мета пое в понеделник ръководството на старата си политическа партия и обеща да се бори срещу правителствената корупция чрез референдуми

Бившият президент на Албания се върна начело на старата си партия - 1
Снимка: Shutterstock

Бившият президент на Албания Илир Мета пое в понеделник ръководството на старата си политическа партия и обеща да се бори срещу правителствената корупция чрез референдуми, предаде Асошиейтед прес.

Мета, който е на 53 г., бе заменен от Байрам Бегай - бивш началник на генералния щаб на албанската армия, предложен за държавен глава от управляващата Социалистическа партия. Петдесет и петгодишният Бегай встъпи официално в длъжност на церемония в парламента в неделя.

В понеделник бившият президент Илир Мета бе избран за лидер на комитет, който ще реорганизира Социалистическо движение за интеграция в Партия на свободата. След като бе избран за президент през 2007 г., Мета напусна лидерския пост в Социалистическото движение за интеграция, а ръководството на партията бе поето от неговата съпруга Моника Круемади. Пет години по-късно тя се оттегли.

След пламенна реч на Илир Мета срещу социалистическото правителство на Еди Рама, конвенция на Социалистическото движение за интеграция реши да преименува партията и да я реорганизира.

Бившият президент започна политическата си кариера в Социалистическата партия, но през 2004 г. я напусна и създаде по-малкото Социалистическо движение за интеграция. По време на своя мандат като президент Илир Мета често влизаше в сблъсъци с правителството на Социалистическата партия, блокираше номинации на министри и налагаше вето на закони, припомня АП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: