Last news in Fakti

27 Юли, 2022 10:59 2 700 8

Саудитска Арабия ще строи фантастичен нов град

  • саудитска арабия-
  • принц-
  • град-
  • фантастичен-
  • нов

Първата фаза на проекта, която продължава до 2030 г., ще струва около 300 милиарда долара, като около половината от тях ще бъдат покрити от суверенния фонд на кралството

Саудитска Арабия ще строи фантастичен нов град  - 1
Източник: БГНЕС

Саудитска Арабия ще отдели 80 милиарда долара за инвестиционен фонд, свързан с водещия мегапроект на престолонаследника - Neom, с планове да инвестира в компании, които се съгласят да работят там, предава Bloomberg.

Инвестиционният фонд Neom може да се разшири до 106 милиарда долара, каза принцът пред репортери в Джеда. Той за първи път очерта подробности за това как планира да финансира Neom - един от най-големите и сложни строителни проекти в света.

Първата фаза на проекта, която продължава до 2030 г., ще струва около 300 милиарда долара, като около половината от тях ще бъдат покрити от суверенния фонд на кралството, каза принц Мохамед бин Салман. Длъжностни лица ще се стремят да съберат още 150 милиарда долара от други суверенни фондове в региона, от частни инвеститори в Саудитска Арабия и в чужбина, както и от първоначално публично предлагане на самия Neom на саудитския фондов пазар.

„Имаме големи цели да издигнем Саудитска Арабия сред първите три най-големи фондови пазари на планетата“, каза принц Мохамед, добавяйки, че очаква IPO-то на Neom да се случи около 2024 г. и да добави повече от 250 милиарда долара към пазара на царството.

Изявлението на принца в понеделник беше посетено от глобални инвеститори, включително основателя на Bridgewater Associates Рей Далио, Тим Колинс от Ripplewood, саудитския принц Алуалид бин Талал и кувейтския милиардер Мохамед Алшая.

Обявен през 2017 г., Neom е планът на принц Мохамед да превърне една пустиня с размерите на Белгия във високотехнологичен регион. Той го обяви за тестово поле за нови технологии, които биха могли да революционизират градския живот, както и като начин за привличане на чуждестранни инвестиции и диверсификация на зависимата от петрола икономика на Саудитска Арабия. Но в последните пет години Neom е измъчван от неуспехи, много от които произтичат от трудностите при прилагането на големите и постоянно променящи се идеи на принца, според настоящи и бивши служители.

Последното му изявление в понеделник беше свързано с план за сгради близнаци, които да се простират на повече от 100 километра и да приютят цял град с 9 милиона души население. Запитан защо иска да построи Neom, принцът каза пред репортери, че неговият план за преустройство на Саудитска Арабия включва увеличаване на населението от около 34 милиона души в момента до 60 милиона до 2030 г. Половината от тях ще бъдат чужденци, добави той, в сравнение с текущият демографски баланс на кралството от около една трета чужденци и две трети саудитски граждани.

Столицата Рияд ще бъде пренаселена, ако се разшири твърде много, каза принцът, но „Neom ще бъде дом на поне 10 милиона души“.

Той се надява до 2030 г. да има към 1,5 милиона души, живеещи в „The Line“ – сградите близнаци – и тази бройка да достигне 9 милиона до 2045 г.

Neom ще започне да ангажира големи потенциални инвеститори до края на тази година, каза той.

Кралството също така планира да инвестира в съседен Египет, за да допълни проекта, включително и в туристическата зона на Шарм ел-Шейх, която се намира от другата страна на Червено море. „Ще вложим огромни инвестиции в Египет.“, каза той


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 арабите биха шута на САЩ

    12 5 Отговор
    Байдън щеше да прави американско ПВО на саудитците и да ги убеждава да увеличават добивът на нефт.
    Пълен провал, посрещнаха го като досадник и набързо го отпратиха с празни ръце.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мдаа..

    5 4 Отговор
    Но този принц,квото и и да построи,ще отговаря за Журналиста пред Аллаха - не жестоко,садистично беше...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 доктор филгууд

    3 0 Отговор
    не знам като свър6и нафтата какво става с тези градове? като подводните градове на Кусто.
  • 8 Тити

    1 0 Отговор
    До 2030 по вероятно с този растеж населението и градовете да са изчерпали водните си ресурси.