Last news in Fakti

27 Юли, 2022 16:27 1 459 6

Гърция: От утре се приемат заявления за субсидии при покупката на електрически автомобили

  • гърция-
  • субсидии-
  • електрически-
  • автомобили-
  • покупка

Утре в страната се отваря платформата за подаване на заявления за субсидиране на покупката на електрически превозни средства

Гърция: От утре се приемат заявления за субсидии при покупката на електрически автомобили - 1
Източник: Shutterstock

Утре в Гърция се отваря платформата за подаване на заявления за субсидиране на покупката на електрически превозни средства (автомобили, двуколесни и триколесни превозни средства и електрически велосипеди).

Субсидиите се отпускат в рамките на втория кръг на програмата „Движа се електрически“, обявиха днес министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас и главният секретар на министерството по енергетиката Александра Здуку, предаде БТА.

За физически лица субсидията при покупката на електромобил е 30 процента от цената на дребно преди данъците, но не повече от 8000 евро. Същото се отнася и при дългосрочния лизинг без задължение за изкупуване. За някои категории двуколесни и триколесни превозни средства, за електрическите велосипеди и микроавтомобилите субсидията достига до 40 процента, но максималната стойност е по-ниска.

В рамките на програмата се предлагат и други стимули като субсидия от 500 евро при покупката на зарядно устройство и стимул от 1000 евро при бракуване на стария автомобил.

Както отбеляза министърът на енергетиката Костас Скрекас, програмата има четири цели: обновяване на автомобилния парк, развитие на умна инфраструктура за зареждане, намаляване на емисиите от въглероден диоксид и икономия на средства от гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    8 3 Отговор
    А в България кога?

    Коментиран от #5

  • 3 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пловдив":

    Нали трябва някое стадо да плаща за втечнен газ и да изкупува старите бракми от Германия и Франция.
  • 4 Днес

    9 3 Отговор
    Във Варна е гръмнала кола на зарядна станция - справка на сайта на Афера.бг
  • 5 Загрижен

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    У нас когато свърши новият внос на 15+ талиги, карани от пастор от италианските Алпи само да издои козата през един хълм. Те, хората, ще започнат да се телепортират скоро, а ние още ще питаме за държавна субсидия..
  • 6 Васил

    5 0 Отговор
    А у нас даже няма субсидия за газова или метанова уредба.
Новини по държави: