27 Юли, 2022 17:13 3 306 0

Стачката на "Райънеър" ще продължи до началото на януари

  • стачка-
  • райънеър-
  • януари-
  • испания-
  • работа

Стачката на кабинния персонал на "Райънеър"  (Ryaniar) в Испания, започнала в края на юни, ще продължи до януари 2023 г.

Стачката на "Райънеър" ще продължи до началото на януари - 1
Източник: БГНЕС

Стачката на кабинния персонал на "Райънеър" (Ryaniar) в Испания, започнала в края на юни, ще продължи до януари 2023 г. под формата на редовни 24-часови спирания на работа. Това обявиха днес двата синдиката, които са в основата на стачката, цитирани от Франс прес.

Испанските служители на нискотарифната авиокомпания започнаха стачката на 24 юни с искане за подобрение на условията на работа по призива на Работническото профсъюзно обединение (USO) и Независимия синдикат на кабинния персонал в авиокомпаниите (SITCPLA).

Първоначално бе предвидено стачката да продължи шест дни. Двата синдиката обаче решиха в началото на юли да я удължат до 28 юли. Протестните действия обхващат всички десет испански летища, където ирландската компания разполага с бази.

"Райънеър" не е направил и минимален опит за сближаване със синдикатите и e демонстрирал публично отказа си да се ангажира, с какъвто и да е диалог и по тази причина Работническото профсъюзно обединение и Независимият синдикат на кабинния персонал са били принудени да удължат отново стачката. Това се посочва в съвместно комюнике на двата синдиката.

Нови 24-часови прекъсвания на работа ще започнат от 8 август, от четвъртък до петък. Тези протестни действия ще продължат до 7 януари включително, тоест за период от пет месеца, уточниха синдикатите.

Стачката на испанския кабинен персонал на "Райънеър" следва серия от протестни действия в някои други европейски страни като Франция и Италия. През последните седмици тя се изрази в стотици анулирани полети и многобройни закъснения, припомня АФП.

"Райънеър", единствената нискотарифна компания, която не разполага с колективен трудов договор в Испания , според синдикатите, е започнала преговори за условията на работа на кабинния персонал в страната преди осем месеца.

Тя сложи край на преговорите, след като постигна споразумение с Профсъюзната конфедерация на работническите комисии, която е с миноритарно представителство при кабинния персонал. Споразумението бе отхвърлено от Работническото профсъюзно обединение и Независимия синдикат на кабинния персонал в авиокомпаниите, които смятат, че то е недостатъчно.

Освен подобрението на условията на работа за 1900 служители кабинен персонал в Испания, синдикатите изискват и реинтегрирането на 11 стачкували уволнени служители през последните месеци.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: