Last news in Fakti

3 Август, 2022 18:20 596 0

Иранската делегация заминава за Виена за преговори за ядреното споразумение

  • иран-
  • виена -
  • преговори -
  • ядреното споразумение

Иранска делегация ще замине за Виена, за да продължи ядрените преговори след пауза, продължила над 4 месеца

Иранската делегация заминава за Виена за преговори за ядреното споразумение  - 1
Снимка: Shutterstock

Иранска делегация ще замине за Виена, за да продължи ядрените преговори след пауза, продължила над 4 месеца, съобщи външното министерство на Ислямска република Иран, цитирано от Франс прес.

"В рамките на политиката на отмяната на строгите санкции срещу нашата страна екипът, ръководен от главния преговарящ на Ислямската република Али Багери, ще замине за Виена след няколко часа", обяви говорителят на министерството Насер Канани.

Според източници на изданието "Политико" преговорите за спасяване на иранската ядрена сделка ще започнат утре в австрийската столица.

Преговорите във Виена между Иран и великите сили за възстановяване на сключеното през 2015 международно споразумение за иранската ядрена програма са в мъртва точка от март, след повече от година дискусии, припомня АФП. В края на юни Катар организира в Доха непреки преговори между Техеран и Вашингтон, след като САЩ напуснаха едностранно споразумението през 2018 г. Те обаче приключиха след два дни без да доведат до пробив.

На 26 юли ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предложи компромисен проект и призова страните по преговорите да го приемат, за да избегнат "опасна криза". В понеделник Иран изрази оптимизъм за подновяване на преговорите, след като разгледа предложението на Борел.

"В този цикъл на преговори, който ще се развива както преди под координацията на ЕС, ще бъдат водени дискусии по предложените от участниците идеи, особено представените тази седмица идеи от страна на Иран", добави Канани. Той изрази надежда че страните "ще вземат необходимите решения, като се концентрират сериозно върху оставащите проблеми".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА