Last news in Fakti

11 Август, 2022 23:30 1 302 6

Кипър протестира срещу среща на президента на Азербайджан и лидера на кипърските турци

  • кипър-
  • азербайджан -
  • турция-
  • кипърски турци-
  • протест

Министерството на външните работи на Република Кипър съобщи днес, че е подало официален протест по повод среща между лидера на кипърските турци и президента на Азербайджан

Кипър протестира срещу среща на президента на Азербайджан и лидера на кипърските турци - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на външните работи на Република Кипър съобщи днес, че е подало официален протест по повод среща между лидера на кипърските турци и президента на Азербайджан, предаде Асошиейтед прес.

Министерството изрази "разочарование и съжаление'' във връзка със срещата във вторник на президента на Азербайджан Илхам Алиев с лидера на кипърските турци Ерсин Татар в рамките на Игрите на ислямската солидарност в Турция. Министерството на външните работи на Кипър е поискало от азербайджанското правителство да предприеме „мерки за коригиране“.

Министерството посочи, че срещата е в противоречие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, осъждащи едностранното обявяване на отделна турска държава в Северен Кипър. То добави, че подкрепата за исканията на кипърските турци може да провали кандидатурата на Азербайджан за споразумение за партньорство с Европейския съюз, за което ще е необходимо съгласието на членката на ЕС Кипър.

Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция нахлува на острова след преврат, извършен от привърженици на обединение с Гърция. Единствено Турция признава обявената през 1983 г. независимост на кипърските турци. Въпреки че Кипър се присъедини към ЕС през 2004 г., европейското право и ползите от членството се отнасят само за гръцкия кипърски юг на средиземноморския остров, където се намира международно признатото правителство, припомня АП.

Предишните лидери на кипърските турци се застъпваха за мирно споразумение, което да установи Кипър като федерация, съставена от гръцкоговоряща и кипърска турска зона. Ерсин Татар твърдо се застъпва, с подкрепата на Турция, за споразумение за две държави, основано на "суверенното равенство" на кипърските турци с кипърските гърци, които са мнозинство на острова, отбелязва агенцията.

Татар твърди, че близо пет десетилетия преговори, целящи създаването на федеративен Кипър, са се провалили и че споразумението за две държави е единственият възможен път. Кипърските гърци отхвърлят всяка сделка, която би узаконила разделянето на острова.

Кипърското правителство се опасява, че срещите на Татар с чуждестранни държавни глави имат за цел да осигурят политическо признаване на отцепилия се север в подкрепа на споразумението за две държави, посочва АП.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дявола

    10 3 Отговор
    Щом не се сърдят на Ердоган когато идва, защо пък протестират срещу азерите като и те са тюрски народ, освен да им затворят посолството в знак на протест срещу цялоста наКипър под гръцки флаг
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да де

    3 1 Отговор
    Ами на Кипър не им остава нищо друго освен в знак на протест да започнат военни маневри по бреговете на Турция.

    Коментиран от #5

  • 5 9876

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Южен Кипър дето няма армия :)
  • 6 Копърка

    4 0 Отговор
    Турците с тръбопровод им докараха вода за цял Северен Кипър а сега вероятно и Азербайджан да им направи газопровид защо пък не. Няма да им е лошо. А пък проекта за мост межди Турция и Северен Кипър щом го има като идея от дълги години и него все някък ще го направят