Last news in Fakti

14 Август, 2022 05:32 1 562 9

8 ранени при стрелба в Ерусалим

  • ерусалим-
  • автобус-
  • стрелба-
  • ранени

Въоръжен мъж откри стрелба по автобус

8 ранени при стрелба в Ерусалим - 1
Снимка: БГНЕС-архив

Рано тази сутрин въоръжен мъж откри стрелба по автобус близо до Стария град на Ерусалим и рани 8 израелци при предполагаема палестинска атака, извършена седмица след избухването на насилие между израелци и екстремисти в Газа, съобщиха полицията и службата за спешна помощ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Две от жертвите са в тежко състояние, по информация на израелски болници, където ранените са откарани. Стрелбата е започнала докато автобусът чакал на паркинг близо до Западната стена, смятана за най-свещеното място, където евреите могат да се молят.

Израелската полиция каза, че на място са изпратени униформени служители, за да започнат разследване. Израелските сили за сигурност навлязоха в близкия квартал Силуан в издирване на заподозрения нападател.

Нападението в Ерусалим беше предшествано от напрегната седмица между Израел и палестинците в Газа и на Западния бряг на река Йордан.

През миналия уикенд израелски самолети извършиха офанзива в ивицата Газа срещу групировката „Ислямски джихад“ и поставиха началото на тридневни ожесточени трансгранични сражения. „Ислямски джихад“ изстреля стотици ракети в отговор на въздушните удари, които убиха двама от командирите на групировката и други нейни членове.

В сраженията загинаха 49 палестинци, сред които 17 деца и 14 бойци, а няколкостотин палестинци бяха ранени, преди да влезе в сила прекратяване на огъня с египетско посредничество. В сраженията няма загинали израелци, нито сериозно ранени.

Ислямската въоръжена групировка „Хамас“, която контролира Газа, не се намеси.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Палестинците не разбраха

    12 7 Отговор
    Че да имаш богат съсед е предимство. Пример Чехия и Унгария. С мир и преговори се постига повече, отколкото с теРоризъм. Пример По крайна, убава държава беше, докато теРористи и глаВорези не завзеха властта, с помощ на Англосаксия.

    Коментиран от #9

  • 2 Tърновец

    9 3 Отговор
    Приятелю - Палестинци и Израелтяни бяха един етнос преди 4000 години а след това станаха две вероизповедания - те всички бяха Ционисти - по думите на стар приятел Палестинец. Само че градовете Йерусалим - Йебус и Йерихон - Jericho са създадени от Кханаани - градове от мед и масло като ги нарекли по късно Израелтяните преди да ги превземат с война. За да се изгради град като Йерихон трябват поне 300 години къртовски труд - на тези географски ширини копаят 150 м дълбоки кладенци за вода, защо Израелтяните не се трудиха 300 години да си направят техен град от мед и масло - по онова време незаета земя на Двуречието колкото искаш

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Юдея

    6 4 Отговор
    Над 2000 г. история и държава, малко ли е? А въстанията срещу Рим, тогава Рим, за да унижи Юдея я преименува на Палестина. Където и да копаят хората, излиза история, на Юдея, над 300 г.

    Коментиран от #7

  • 5 Tърновец

    2 1 Отговор
    Като етнос Кханааните са известни отпреди повече от 11000 години - а сега няма нито един, Йебус - Йерусалим е основан преди около 5000 години от Кханаани, след това и Йерихон, тогава почти е нямало желязо а са копали с дялан камък - как на 35 градуса температура се копае 150 метра дълбок кладенец
  • 6 Ешкеназите не

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Tърновец":

    са евреи, а тюрки, хазари, приели талмуда. Коренно се различават от истенските евреи, семити. По между си не се много долюбват. Та те "изобретяват" ционизма и вмъкват различни, угодни на тях дописвания в религиозните книги.
  • 7 Айде глупости

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Юдея":

    При въстанието на Симон Бар Кохба, срещу римското подтисничество, почти не остават хора. Избиват ги до крак. Една шепа равински семейства стигат до хазария и така се спасяват. После предават религията си на хазарите и се получават евреите ешкенази, наречени така, на името на основателя на Хазарския каганат, Ашина. Има останали, истински евреи, семити в различните части на тогавашната римска империя. Тези, които не са живеели по онова време в Юдея.

    Коментиран от #8

  • 8 Механик

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Айде глупости":

    Аз не знам кое е глупости и кое не, но знам, че където и да са отишли представителите на тая "религия", от всякъде са били прогонвани с камъни. Където са се появявали тия с кривите носове и увисналите уши, там се е настанявала и войната, мизерията и експлоатацията. НЯма по-големи фашисти от тия. Самата им религия е такава. Соред нея те са Жидове/хора, всички останали са Гои/добитък. Към това като сложиш и пословичната им алчност, кръвожадност, вкус към интриги и ти става ясно защо никой не ги обича.
  • 9 Курти

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Палестинците не разбраха":

    Ма ги не разбра ли, че този богат съсед постоянно ти завзема земите. Израел от създаването си до сега постоянно разширява територията си за сметка на Палестина.