Last news in Fakti

17 Август, 2022 15:53 4 463 17

Най-големият завод за алуминий в Словакия спира работа

  • словакия-
  • завод-
  • алуминий-
  • работа-
  • електроенергия

Заради високите цени на тока

Най-големият завод за алуминий в Словакия спира работа - 1
Източник: БГНЕС

"Норск Хидро" (Norsk Hydro) ще спре основни производствени мощности в най-големия завод за алуминий в Словакия в края на септември поради високите цени на електроенергията, се казва в съобщение на норвежката компания, която притежава мажоритарен дял в предприятието, предаде Ройтерс.

"Решението за спиране на основната производствена линия в завода "Словалко" (Slovalco) идва в отговор на неблагоприятните икономически условия и високите цени на електроенергията, за които няма признаци, че ще се понижат в краткосрочен план. Леярската пещ в "Словалко" ще продължи да преработва метал. Това ще осигури възможността на клиенти в региона да бъдат доставени по 75 000 тона преработен алуминий годишно", се казва в съобщението на "Норск Хидро".

Компанията притежава 55,3-процентов дял в "Словалко". Останалите 44,7 процента са собственост на фирмата "Пента инвестмънтс груп" (Penta Investments Group).

Производственият капацитет на завода е 175 000 тона алуминий годишно. В момента обаче "Словалко" реализира 60 процента от него и произвежда по 105 000 тона от метала на година.

Много европейски леярни са намалили производството на алуминий с между 800 000 и 900 000 тона годишно, откакто цените на енергията започнаха да се увеличават през миналата година. Анализатори отбелязват, че производството на метала през тази зима може да намалее с още 750 000 тона на годишна основа. Това би довело до по-голям недостиг на алуминий и до по-високи цени, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Помагач

    52 5 Отговор
    Важното е да сме съпричастни !
  • 3 Бай Конур

    42 2 Отговор

    До коментар #1 от "Давай Словакия здраво":

    Или да гътнем руснаците като първо се гътнем ние самите. Омно деб@
  • 4 КОНТРАТА

    52 4 Отговор
    Заради цените на газта алуминия се топи на 600 градуса никой не го топи на ток. Руснаците затвориха още една фабрика на подлогите.

    Коментиран от #7

  • 5 Къртичето

    21 2 Отговор
    Ьоооо ьооо словашкоооо....
  • 6 Преминаващ оттук

    47 6 Отговор
    Путин сложи цяла Европа в джоба си. Санкции ли. Европейските държави сами се санкционираха. Нека да продължават да се водят по акъла на задокеанските си приятели.
  • 7 незнайко

    28 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОНТРАТА":

    Прав сте, вече не ползват индукционни пещи за топене на алуминий а се топи в пещи с газови горелки ! Това се отнася до стапяне на готови кюлчета от алуминий и последващо леене на листа за валцовите станове или пръти за пресите .
  • 8 Хиксперта

    39 3 Отговор
    Не е само до цена на енергоносители.
    Май и аламин ви липсва. В европа аламин йок.
    Нема вече за безпари да го взимате.Цената излетя в космоса. Хахаха.
    Те ви санкции.
  • 9 хаха

    42 3 Отговор
    Началото на края на ЕС и масовите протести, които ще прераснат в граждански войни във всички държави от ЕС до избиване на управляващата класа докарала държавите до мизерия, а такива като Шваб няма да умрат от естествена смърт, а принудително ще бъдат пратени в "рая" на господарят им дявола.
  • 10 Така ще овяхне цяла Европа, защото са

    34 2 Отговор
    тъпи кратуни които САЩ управлява. САЩ ще унищожи Европа и вече го прави!
  • 11 Про митак

    27 2 Отговор
    американците все пак победиха...или европейската глупост? Всъщност няма значение, резултатът е един.
  • 12 Мишел

    40 2 Отговор
    Много държави по света навлизат в криза за суровини , енергия и горива. Но това не е световна криза.
    Русия има и добива всякакви евтини суровини, много и евтина електроенергия, евтини газ и горива. От пет шест години масово строи заводи, в които произвежда все повече продукти от тези суровини. Русия няма да бъде засегната от кризата.
    САЩ имат множество различни суровини, но основно добиват в големи количества нефт , газ , въглища.
    При тях кризата ще е частична, защото ликвидираха добива на суровини и преработката им.
    Най зле ще е ЕС . Европа е с опустошени находища на полезни изкопаеми, бедна е на енергийни източници. При скъпи суровини, горива и енергия мощната ѝ преработваща индустрия ще увисне. Чака ни тежка криза, в която се набутахме,, защото слушахме и се подчинявахме на САЩ .
  • 13 Старец

    38 2 Отговор
    Това е началото на края на ЕС. Америка го закопа. Кой страда от санкциите към Русия. Русия си живее и без Макдоналдс и Кока кола, но ние как ще живеем без работа и топло........ Нека протестират умнокрасивите тъпанари на жълтите павета.
  • 14 Кой чул чул

    9 0 Отговор
    Чак сега се сещам за бунтовете на народите отЕС против ТПТИ Ето това било сега берете си гнилите плодове А и още ще има !!!!! Който знае мисли другите нека си драскат и те след време ще разберат!!????
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 нямам думи

    1 0 Отговор
    Ще затваряне всичко и ще се къпим един път на седмица - важното е на Путин да му е зле. Ха, ха...и..оти.
Новини по държави: