Last news in Fakti

18 Август, 2022 11:17 930 9

Испания: С 3,7 % е намаляло потреблението на ток само за седмица

  • испания-
  • ток-
  • спестяване-
  • сметки-
  • потребление

След прилагането на Плана на правителството за енергоспестяване

Испания: С 3,7 % е намаляло потреблението на ток само за седмица - 1
Източник: БГНЕС

С 3,7 % е намаляло потреблението на електроенергия в Испания само през първата седмица от прилагането на Плана на правителството за енергоспестяване. Той е насочен към домовете, компаниите и публичния сектор и има за цел намаляването на употребата на газ със 7%, по искане на Европейската комисия, предаде БНР.

Планът за енергоспестяване влезе в сила на 10 август и ще е валиден до 1 ноември следващата година. През този период в обществения сектор температурите трябва да са по-ниски от 27 градуса през лятото и не по-високи от 19 през зимата. Витрините на магазините след 22 часа не се осветяват, обществените сгради загасиха лампите по фасадите, а уличното осветление е намалено.

Планът срещна съпротивата на опозиционната Народна партия, която вече обяви, че сезира Конституционния съд. Според вицепремиера и министър на екологичния преход Тереза Рибeра обаче "отговорът на испанците беше изключително положителен".

"Това показва до каква степен отговорът на онези, които не правят нищо друго освен да намират проблеми във всяко от решенията, които предлагаме, е интерпретиран от испанското общество в правилната посока."

Рибера уточни, че намалението е регистрирано в средата на топлинната вълна, което показва ангажимента на гражданското общество към проблема с доставките на газ.

Освен това тя обяви, че Испания е спестила по 22 милиона евро на ден от 15 юни досега по другата мярка, договорена между правителството и Европейската комисия - така нареченото "иберийско изключение", което ограничава цената на газа, предназначен за производство на електроенергия до средно 48,8 евро за мегават час (MWh) за период от дванадесет месеца.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешници

    8 1 Отговор
    Много скоро Испания ще намалее и с едно социалистическо правителство което води идиотска политика .Как е възможно в една кланица и в един магазин за дрехи температурата да бъде еднаква ,нормално ли е?

    Коментиран от #3

  • 2 Супер

    6 1 Отговор
    Санкциите на Испания дават резултат. Зимата ще е по-добре. Смело напред.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лост

    5 0 Отговор
    Само едно махане на вратовръзката до какво доведе.
  • 5 Сапун

    4 0 Отговор
    Не се споменава нищо за потреблението на сапун......особено в тези жеги сега?!!!
  • 6 Зевс

    5 0 Отговор
    Дали не е защото от 13ти Август насам температурите са с 5-7 градуса по-ниски?
  • 7 Някой

    5 0 Отговор
    А, дане би да са поспаднали температурите през последната седмица? И по-млако ток да се е харчило за охлаждане?
    Че политиците имат навика да извличат дивиденти от всяко събитие, което въобще не зависи от тях.
    Пример - сложиха ни маски и уж веднага започна спада на заболевамостта от КОВИД. Нищо, че наложиха мярката когато вече бяхме в пика. И с маски и без, пак щеше да спадне от самосебе си.
    Така и тук с потреблението на електроенергия...
  • 8 От Испания

    2 0 Отговор
    ,,"Отговорът на испанците беше положителен"....
    Работя в супермаркет в Испания....
    Минават на инспекция за температурата, на която е настроен климатика. Ако не е над 25° глобата е 6000 евро. .... Естествено,че са настроено положително
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: