Last news in Fakti

18 Август, 2022 12:13 1 724 11

Доставките на дизел от Азия в Европа достигат рекордни нива

  • дизел-
  • азия-
  • европа-
  • доставки-
  • гориво

Пет кораба, натоварени с близо 3 милиона барела дизелово гориво, е планирано да се отправят от Азия към Европа през август

Доставките на дизел от Азия в Европа достигат рекордни нива - 1
Източник: БГНЕС

Пет кораба, натоварени с близо 3 милиона барела дизелово гориво, е планирано да се отправят от Азия към Европа през август, сочат предварителните данни на консултантска компания в сферата на енергетиката "Вортекса" (Vortexa), съобщи Блумбърг.

Това е най-голямото количество дизелово гориво от пет месеца насам, на база барел на ден, което ще бъде транспортирано по море към европейските пазари от Азия. Морските доставки от Близкия изток към Стария континент също се очаква да се увеличат.

Причина за нарастващите доставки на дизелово гориво за Европа са пазарните дисбаланси, предизвикани от по-високите му цени на хъба за търговия с петрол в Амстердам, Ротердам и Антверпен (ARA) в сравнение с тези в Азия. Забавянето на китайската икономика и сезонният спад в потреблението на дизелово гориво в Индия също допринесоха за свръхпредлагането му в Азия, отбелязват търговци, цитирани от Блумбърг.

Европа се сблъсква с рекордна суша, поради която водното ниво на река Рейн спадна драстично. Корабоплаването по нея е силно затруднено, а именно по Рейн се осъществяват голяма част от петролните доставки от хъба в Амстердам, Ротердам и Антверпен за потребители във вътрешността на Европа. Това предизвиква нарушения на веригите на доставки и може да принуди тези потребители да ползват гориво от запасите си, които ще трябва да бъдат попълнени преди настъпването на зимата, отбелязва Блумбърг.

Редица страни, сред които Швеция и Германия, предупредиха за увеличено потребление на петрол и петролни продукти в опит да бъде заменен скъпият природен газ. На този фон в региона на Европа се увеличават покупките на въглища от целия свят.

Все още обаче не е ясно доколко търсенето на горива в Европа ще се увеличи до края на годината предвид забавянето на икономиките на страните в региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 значи

    7 1 Отговор
    след 5 6 месеца да очакваме як бум на новия внос на дизели от европата с избушени дщзи
  • 2 морски

    7 0 Отговор
    Десетки танкери карат всякакво гориво и нефт от Новоросийск и Туапсе за запада , В Бургас танкерите чакат ред за разтоварване !
  • 3 оня с коня

    5 2 Отговор
    Отлична новина за Дизеловото ми 6 цилиндрово БМВ!
  • 4 Епа да

    10 0 Отговор
    От Уралски нефт, през рафинерии в Азия и от там пак в Европа ! ЕФтиния братче ! От ПП не са се "сетили" в BG да внасяме от там, ама за по еФтино да мине не само през много "посредници", а през Северния ледовит океан!
    Това което сам си направиш/навредиш, никой друг не може да ти го направи !!!
  • 5 Ахайахха

    13 0 Отговор
    И ся Европа копува дизел от Индиа я познайте Индия от къде копува петрола?
    П. С. Въпроса е с повишена трудност хахаах
  • 6 морски пенсионер

    5 0 Отговор
    чувал съм , че дизелът се пренася по море с танкери. изглежда по снимката, че след пенсионирането ми са го подкарали и със сухотоварни кораби......ей, туй мис-уйките, големи тарикати станали , бе !

    Коментиран от #9

  • 7 СЗО

    0 1 Отговор
    Защо ми се струва че корабът от снимката е заседнал?

    Коментиран от #10

  • 8 ежко

    5 0 Отговор
    Налагаме санкции на руският нефт и позволяваме на Индия, Китай и т.н. да правят печалби от собствената си глупост.Щото нефта може да е руски,но дизела направен от него не е!:)
  • 9 Пак добре

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "морски пенсионер":

    че не са турили снимка на някой контейнеровоз...Но все пак аФторката се е постарала да тури снимка на кораб, а не на самолет например...
  • 10 морски пенсионер

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "СЗО":

    голям плиткач е отдолу.....
  • 11 стария моряк

    2 0 Отговор
    Точно този кораб на снимката не може да пренася течни товари. Поне си направете труда да намерите снимка на танкер , иначе да триете коментари , еша ви няма!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания