Last news in Fakti

19 Август, 2022 20:15 1 818 13

Запорожката АЕЦ - акцент в разговора между Путин и Макрон

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин -
  • еманюел макрон-
  • запорожката аец

Путин и Макрон са обсъдили възможността за инспекция на Запорожката АЕЦ от Международната агенция за атомна енергия

Запорожката АЕЦ - акцент в разговора между Путин и Макрон - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон са се съгласили по време на телефонен разговор днес, че организиране на инспекция в Запорожката АЕЦ, обект на обстрел през последните седмици, трябва да се състои "в най-кратки срокове", предаде Франс прес.

Двамата държавни ръководители са "подчертали важността от изпращане в най-кратки срокове на мисия от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в ядрената централа, за да установи каква е ситуацията на място", съобщи Кремъл и уточни че инициативата за разговора е била на френския президент Макрон. "Руската страна потвърди, че е готова да предостави цялото необходимо съдействие на инспекторите от агенцията", допълни руското президентство.

Елисейският дворец, от своя страна, обяви, че Еманюел Макрон "подкрепя незабавното изпращане на място на мисия от експерти на МААЕ при условия, одобрени от Украйна и ООН". В съобщението се казва, че "в близките дни ще бъде проведен нов разговор по темата след обмен на технически екипи и преди изпращането на мисията".

По време на разговора Владимир Путин е подчертал също така, че "системният обстрел в района на Запорожката АЕЦ създава опасност от катастрофа с големи пропорции, която може да доведе до радиоактивно замърсяване на големи територии", посочват руските власти.

От своя страна, Еманюел Макрон е изразил "за пореден път своето безпокойство от рисковете за ядрената сигурност и безопасност, породени от ситуацията в Запорожката АЕЦ", каза френското президентство.

От официален Париж съобщават, че Владимир Путин се е съгласил мисията с инспектори на МААЕ да премине през територията на Украйна, за да стигне до ядрената централа. Първоначалното условие е било маршрутът на инспекторите да премине през Русия, но впоследствие руският президент "е приел мисията да стигне до централата, спазвайки украинския суверенитет, като премине през украинска територия под правителствен контрол".

Намиращата се в Южна Украйна и контролирана от руската армия Запорожка АЕЦ е най-голямата в цяла Европа. През последните седмици тя неколкократно беше подложена на обстрел, за който Москва и Киев се обвиняват взаимно. Ситуацията събуди страховете от сериозна катастрофа, подобна на тази в Чернобил от 1986 г.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес Москва да не изключва Запорожката АЕЦ от украинската енергийна мрежа, нещо, от което се опасяват властите в Киев.

Разговор между Путин и Макрон не беше провеждан от 28 май. Преди това френският президент имаше разговори с Путин в началото на май, началото на март, както и цели пет през февруари, на фона на ескалацията на напрежението, довела до началото на офанзивата в края на същия месец. Освен това Еманюел Макрон проведе и среща с Владимир Путин на 7 февруари в Москва.

Тези многобройни контакти доведоха до упреци към Макрон, свързани с факта, че въпреки честите разговори с руския президент, те не са успели да предотвратят началото на офанзивата в Украйна.

Друга тема на днешния разговор между двамата държавни ръководители е била споразумението, подписано в Истанбул през миналия месец, за отблокиране на износа на украинските зърнени храни.

Москва претендира в замяна да бъдат вдигнати ограниченията за износ на руски земеделски продукти и торове, наложени със санкциите на Запада заради нахлуването в Украйна. От Кремъл подчертават, че по време на разговора, Владимир Путин е подчертал "препятствията, пред които е изправен руския износ и тяхното отражение върху проблемите, свързани със световната криза с недостига на храна".

Разговорът между Владимир Путин и Еманюел Макрон е включил и още една тема, по думите на Кремъл, съобщава ДПА. Обсъдена е била планираната разследваща комисия, която да провери фактите за случилото се в град Еленовка през юли. Тогава в затворнически лагер в намиращата се под руски контрол част от Източна Украйна бяха убити петдесет украински военнопленници.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    30 1 Отговор
    Ще се молят за ток !!! Усещат , как гризнаха дръвцето , като играят по козяшката свирка , в ЕС !!!
  • 2 Докога

    4 3 Отговор
    Ша дафчем запорошката Аес ...нека русите и укрите се оправят ...мислете за жългарите!

    Коментиран от #3

  • 3 Българите

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Докога":

    Исках да кажа
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тити

    2 3 Отговор
    Да бяхтецвкари НАТО а не сега да сте телефонисти.
  • 6 КОТарАК

    0 10 Отговор
    дж уджа проси и търси мир / неясно има ли?
  • 7 Слънчев вятър

    4 0 Отговор
    Индулгенции за обстрел на атомни електроцентрали, както се оказа, не се издават в Ню Йорк и Анкара.
  • 8 Вова

    6 2 Отговор
    Важен пробив!!!

    От официален Париж съобщават, че Владимир Путин се е съгласил мисията с инспектори на МААЕ да премине през територията на Украйна, за да стигне до ядрената централа. Първоначалното условие е било маршрутът на инспекторите да премине през Русия, но впоследствие руският президент "е приел мисията да стигне до централата, спазвайки украинския суверенитет, като премине през украинска територия под правителствен контрол".
  • 9 ⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷⁷

    12 0 Отговор
    КИТАЙ ОСМЯ НАТО и САЩ

    Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян публикува материал в Twitter, в който сравнява как САЩ и другите страни виждат действията си на международната арена.

    В публикацията се показват фотографии от няколко конфликта, в които Вашингтон е участвал пряко. Те включват бомбардировките над Хирошима и Нагасаки, Корейската и Виетнамската война, нахлуването в Ирак и Афганистан, военната кампания в Пакистан и югославския конфликт.

    Както отбеляза дипломатът, САЩ смятат, че се държат като супергерой, който спасява света, докато другите страни виждат само унищожения и човешко страдание.

    "Всеки трябва да има ясно разбиране кой всъщност е той. И страните също", пише представителят на външното ведомство.

    Говорителят на китайското външно министерство често коментира действията на Съединените щати и други западни страни чрез изображения в личния си акаунт в Twitter. По-рано той посочи неразбирането от страна на Вашингтон на смисъла на израза „международна общност“, нарече САЩ реална заплаха за цялото човечество, а също така ОСМЯ думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за „отбранителния характер на алианса
  • 10 Тонката

    5 0 Отговор
    И се обзалагам, че докато костюмарите са там и инспектират централата, укрите ще изстрелят някой друг снаряд, който ще се взриви около нея....И Наркомански пак ще оповръща медиите, че руснаците нямат спирачки....:)
  • 11 Лавров

    1 8 Отговор
    На смейте да пишете против Путин!
    Той е нашия ЛГБТИ вожд! Лагербеер
  • 12 Тонката

    0 1 Отговор
    При толкова омраза към Путин, ние що не си търсим я президент, я министър председател с фамилията Куртев?
    И тогава заглавията щяха да придобият съвсем друг смисъл....Например:

    "Путин и Куртев са обсъдили възможността за инспекция на Запорожката АЕЦ от Международната агенция за атомна енергия"

    Или:

    "Путин и Куртев седнаха на масата за преговори"

    Малко да респектираме Путин....С тази фамилия....Къде е тръгнал?
  • 13 Тони

    1 0 Отговор
    Снощи украинците трябваше да взривят атомната централа и да обвинят Русия, днес обаче руснаците вече се намират вътре в самата централа.... яжте, пийте и си гледайте живота. Русия си има една мисия - да спаси човечеството и ще успее!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания