Last news in Fakti

20 Август, 2022 18:15 1 978 5

Връщат тялото на експрезидент в родината му

  • ангола-
  • президент-
  • кончина-
  • испания

Бившият президент на Ангола - Жозе Едуарду душ Сантуш, почина в Испания

Връщат тялото на експрезидент в родината му - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тялото на починалия в Испания бивш президент на Ангола - Жозе Едуарду душ Сантуш, ще бъде върнато в родината му, съобщи вестник Jornal de Angola, позовавайки се на правителствено изявление. Очаква се самолетът да пристигне от Барселона до Луанда в късния следобяд на 20 август.

Преди 3 дни съдът на испанския град Барселона реши да прехвърли тялото на бившия президент на Ангола Жозе Едуардо душ Сантуш, който почина на 8 юли в местна болница, на вдовицата му за по-нататъшно изпращане до родината му. Делото влезе в съда в Барселона, след като роднините на бившия анголски президент не можаха да се разберат помежду си къде и как да бъде погребението му. В същото време една от дъщерите му - Чисе дос Сантос, заяви, че баща ѝ може да е бил отровен и заведе дело с искане за спешна аутопсия, преди тялото да бъде пуснато на семейството. Аутопсията разкрива естествени причини за смъртта.

Междувременно правителството на Ангола нае адвокатска кантора, за да подкрепи вдовицата на дос Сантос, Ана Паула дос Сантос, в нейната петиция да предаде тялото на съпруга си. Ана Паула душ Сантуш - третата съпруга на бившия президент на Ангола - настоя тялото му да бъде върнато в родината му. Кога точно ще бъде погребението на Жозе Едуардо дос Сантуш все още не е известно.

Бившият президент на Ангола почина в болница в Барселона сутринта на 8 юли. 79-годишният Дос Сантос беше приет в болница на 23 юни след сърдечен арест. Според лекарите от болницата бившият глава на анголската държава е имал неврологични усложнения. Дош Сантуш беше президент на Ангола в продължение на 38 години - от 1979 до 2017 г. От 2019 г. той прекара значително време в Барселона, където се лекуваше.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПИТАНКА

    5 0 Отговор
    Абе няма ли 40-50 годишни, бе хора. Какви са тез лидери на тази възраст. Добре, че онова бабе Пелоси се върна по живо и здраво от Тайван, че като нищо можеха да измислят нещо и да обвинят 😂🤣Китай
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мдааа

    1 0 Отговор
    Вместо да пазим природата....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.