Last news in Fakti

1 Юли, 2013 15:26 1 718 0

Хърватия от днес е член на ЕС

  • хърватия-
  • хърватска-
  • ес-
  • европейски съюз
Хърватия от днес е член на ЕС - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Днес Европейският съюз се разшири с още една страна. Хърватия стана 28-ата страна членка на ЕС, 22 години след като извоюва независимостта си  в кървава гражданска война.

Хърватия се присъедини към ЕС две десетилетия след обявяването на независимост от Югославия, стъпка, която предизвика четири годишна война, в която загинаха над 20 000 души.

Това е първото разширяване на Европейският съюз след присъединяването на България и Румъния през 2007 г.

Хърватия е втората страна от бивша Югославия, която става член на Европейската общност след Словения, присъединила се през 2004 г.

Въпреки ентусиазъма за постигнатото, празненствата по повода не са толкова мащабни заради финансовите сътресения в страната и в ЕС. Сред тези, които се събраха в столицата Загреб да празнуват бяха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Присъединяването на Хърватия към ЕС беше предшествано от седем години на мъчителни и често непопулярни реформи в рамките на преговорите й за членство, започнали през октомври 2005 г.

Не всички хървати бяха в настроение да празнуват, тъй като страната е изправена пред пета година на рецесия и рекордна безработица от 21%.

Други са на мнение, че присъединяването на страната към голямото европейско семейство е безспорно положително, въпреки хладните настроения.

Президентът Иво Йосипович подчерта, че Хърватия е вече приет и равнопоставен член на най-успешния съюз от европейските държави, съществувал някога.

Премиерът Зоран Миланович се спря на "новата роля" на Хърватия в региона и към страните, с които е била в конфликт - Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина.

От нас зависи да протегнем ръка на тези страни в адаптирането към европейските критерии, каза Миланович.

От днес се премахват митническите пунктове на границата между Хърватия и съседките й от ЕС Словения и Унгария, а табелите и знамената на ЕС са поставени по границите с нечленуващите в ЕС Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора.

Считано от днес Хърватската Народна Банка е член на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ). Хърватия няма да приемат еврото веднага, но това ще стане, след като изпълни изискванията, определени в Договора за функционирането на Европейския съюз. За разлика от Дания и Обединеното кралство, Хърватия няма право да отхвърли въвеждането на единната валута, се казва в съобщение на Европейската централна банка.

Някои страни членки на ЕС продължават да са обезпокоени от нивото на организираната престъпност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: