Last news in Fakti

23 Август, 2022 09:23 1 324 6

Противници на COVID ограниченията се събраха на протест

  • нова зеландия-
  • протест-
  • ковид-19-
  • ограничения-
  • правителство

Около 2000 протестиращи, недоволни от начина, по който правителството се справя с ковид пандемията, се събраха днес пред парламента на Нова Зеландия

Противници на COVID ограниченията се събраха на протест - 1
Източник: Shutterstock

Около 2000 протестиращи, недоволни от начина, по който правителството се справя с ковид пандемията, се събраха днес пред парламента на Нова Зеландия, предаде Асошиейтед прес. Този път обаче, нямаше повторение на окупацията отпреди 6 месеца, когато демонстрантите си направиха лагер до сградата на законодателния орган и останаха в него повече от 3 седмици.

Мнозина от демонстрантите казаха, че не възнамеряват да остават по-дълго пред парламента. Полицията затвори околните улици, постави заграждения и не позволи на участниците в протеста да влязат с потенциално опасни подръчни средства в района на парламента.

Предишният протест създаде значителни безредици в столицата и завърши с хаос, когато оттеглящите се демонстранти подпалиха палатки и хвърляха камъни срещу полицаите.

Този път имаше и контрапротест и няколкостотин души се събраха пред парламента, когато шествието на противниците на ковид мерките пристигаше. Двете страни си разменяха обиди, но полицейски кордон ги задържа на разстояние едни от други.

Предишният протест беше насочен главно към противопоставянето на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Правителството на Нова Зеландия първоначално изискваше здравните работници, учителите, полицаите, пожарникарите и войниците да бъдат ваксинирани. Впоследствие обаче отмени повечето от тези разпоредби. Те останаха в сила само за здравните работници и някои други групи работещи. Отменено беше и изискването магазини и барове да бъдат посещавани само от ваксинирани клиенти.

Днешният протест е насочен както към продължаващото недоволство от начина, по който изпълнителната власт работи за справяне с ковид кризата, така и срещу настоящите правила, които включват изискване хората да носят предпазни маски в магазините.

Демонстрантката Кармен Пейдж каза, че неваксинираните хора продължават да са подложени на дискриминация, някои са загубили работата и домовете си заради ковид мерките, които според нея представляват превишаване на правата на правителството.

Не сме тук, за да бъдем контролирани, каза жената. Просто искаме да живеем живота си свободно. Искаме да работим, където желаем, без дискриминация.

Участничката в контрапротеста Лин Моъм каза, че тя и съпругът ѝ са удължили посещението си в столицата, за да участват в тази проява. Моъм заяви, че изпитва към ковид мерките единствено уважение, същото е отношението ѝ и към ваксинациите и към начина, по който здравните власти са се справяли с пандемията. Моъм призна, че правителството не е направило всичко по най-добрия начин, но като цяло е свършило добра работа. Няма измислен план за справяне с такава пандемия, посочи Моъм.

Подобно на много други протестиращи срещу ковид мерките и други правителствени действия, Маниа Хунгахунга е участник в групата, наречена „Коалиция за свобода и права“ и член на новозеландското религиозно, фундаменталистко крайнодясно и антиваксърско движение „Дестини чърч“.

Хунгахунга каза, че всеки новозеландец е пострадал от ковид мерките. Затова той е пристигнал специално от Окланд, за да протестира, но не планира да остава за по-дълго.

Мнозина от протестиращите срещу ограниченията, свързани с КОВИД-19, казаха, че се надяват, че министър-председателката Джасинда Ардърн ще падне от власт на следващите избори догодина. Лидерът на протеста Брайън Тамаки, който е лидер и на протестантската църква „Дестини чърч“, заяви пред събралите се, че създава нова политическа партия, за да участва в изборите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    1 17 Отговор
    Ударете им бустерите !
  • 2 Ваксиниран3002

    39 0 Отговор
    Там не ги ли набодоха насила и са 100% ваксани с по 3 бустера? Що имат ограничения, нали са безсмъртни? Ново доказателство за проваксърите, че ваксите много помагат, но за увеличаване на случаите. Папая теста, няма да го коментирам.
  • 3 Зевс

    31 0 Отговор
    Какви ограничения, там нали 96 процента са сиропирани, вируса не изчезна ли както бяха обещали?
  • 4 Супер еврогейско е

    10 1 Отговор
    на протеста да контра протест!
  • 5 Ковидарите

    26 0 Отговор
    Приятно се изненадах, когато разбрах, че не всички там са овце, които Джасинда джаса!

    Коментиран от #6

  • 6 За съжаление

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ковидарите":

    повечето са....