24 Август, 2022 13:35 799 3

Конституционният съд отстрани премиера на Тайланд от длъжност

  • тайланд-
  • премиер-
  • длъжност-
  • отстраняване-
  • мандат

След като реши да изслуша петиция, искаща преразглеждане на законовото лимитирания мандат от осем години

Конституционният съд отстрани премиера на Тайланд от длъжност - 1
Източник: БГНЕС

Конституционният съд на Тайланд отстрани министър-председателя Прают Чан-Оча от официални задължения в сряда, след като реши да изслуша петиция, искаща преразглеждане на законовото лимитирания мандат от осем години, предава Ройтерс .

В петицията на основната опозиционна партия се твърди, че времето, прекарано на Прают като ръководител на военната хунта, след като той организира преврат, когато беше началник на армията през 2014 г., трябва да се зачита към неговия конституционен осемгодишен мандат, цитира news.bg.

Въпреки че премиерът може да бъде възстановен на позицията си, когато съдът се произнесе, изненадващото отстраняване хвърли тайландската политика в объркване.

Прают Чан-Оча има 15 дни, за да отговори, се казва в изявление на съда пред медиите, в което се добавя, че Съдът е решил с пет на четири гласа в полза на отстраняването му, считано от сряда.

Очаква се вицепремиерът Правит Вонгсуван да поеме поста временен лидер, каза друг вицепремиер Висану Креа-нгам пред репортери в понеделник.

Не е ясно кога съдът ще се произнесе окончателно по петицията.

Прают управляваше Тайланд като ръководител на военен съвет, след като свали избрано правителство през 2014 г.

Той стана цивилен министър-председател през 2019 г. след избори, проведени съгласно конституция, изготвена от военните от 2017 г., в която беше определено осемгодишно ограничение за министър-председателя.

Следващите общи избори в Тайланд трябва да се проведат през май следващата година.

Говорителят на правителството Ануча Бурапачаисри каза, че Прают е уважил решението на съда и е преустановил работа, като добави, че отстраняването няма да окаже влияние върху работата на правителството.

В своето искане за преразглеждане основната опозиционна партия твърди, че Прают трябва да напусне поста този месец, тъй като времето му като шеф на хунтата трябва да се зачита към неговия мандат.

Близо две трети от тайландците също искат Прают да бъде отстранен от поста си този месец, показа скорошно проучване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХА ХА ХА

    0 0 Отговор
    АБЕ КЪДЕ БЕШЕ НАШИЯ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД , СЛЕД КОЙТО ОТСЪДИ , ЧЕ КИРО - ЛЪЖЕЦА Е ПОГАЗИЛ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ НА РЕПУБЛИКАТА , ЗАЕДНО СЪС ФАТМАКА КОГАТО ГО НАЗНАЧИ РАДЕВ ЗА МИНИСТЪР ВЪВ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ????????

    Коментиран от #2

  • 2 Ааааааааа не !

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХА ХА ХА":

    Нашия Конституционен съд ......не е като тоя Конституционен съд дето сваля президенти и министър председатели !!!!!
    Той нашия съд се ослушва първо от къде духа вятъра и си прави сметката да не остане на студено ! Затуй и целия ни съд е такъв .....мнооого предвидлив и мекушав !
  • 3 Киро - простото - Харвърда

    0 0 Отговор
    Дори и аз вече не знам на коя Държава съм гражданин ! Моля не ме питайте вече за това !!!