24 Август, 2022 15:05 1 312 2

Избори в Ангола. Кой идва на власт?

  • ангола-
  • избори-
  • власт-
  • жоау лоуренсу

Ангола гласува на избори, на които президентът Жоау Лоуренсу и управляващата партия се стремят да запазят властта си

Избори в Ангола. Кой идва на власт? - 1
Снимка: БГНЕС

Анголците гласуват днес на общи избори, на които президентът Жоау Лоуренсу се стреми да си осигури втори мандат, а дългогодишната опозиционна партия Национален съюз за пълна независимост на Ангола (УНИТА) се опитва да надделее над управляващото Народно движение за освобождение на Ангола (МПЛА), което е на власт от 47 години, предаде Асошиейтед прес.

Някои избиратели се наредиха пред избирателните секции още на зазоряване - два часа преди те да отворят в 7 ч. (9 ч. българско време).

Президентът и опозиционният кандидат Адалберту Коща Жуниор от УНИТА гласуваха в столицата Луанда.

Около 14 милиона души от близо 33-милионното население на страната в Югозападна Африка се регистрираха да гласуват. На предишните избори - през 2017 г. - упражниха правото си на вот 57 процента от регистрираните гласоподаватели.

Обикновено оживените магазини и улични сергии са затворени, за да се насърчат хората да гласуват, а правителството призова работодателите да позволят на работниците да отидат да гласуват.

Официалните резултати се очакват след няколко дни, предвид това, че обявяването на резултатите от предишни избори беше забавено от Националната избирателна комисия, чийто председател е смятан за привърженик на управляващата партия, отбелязва АП.

Изборите са наблюдавани от близо 2000 международни наблюдатели от Европейския съюз, Африканския съюз, Южноафриканската общност за развитие и Общността на португалоезичните страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    3 0 Отговор
    Ще дойде на власт който брои гласовете - също като тука.
  • 2 цербер

    2 0 Отговор
    Това не е наш проблем,кой идвал на власт. Баба ми.