Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Август, 2022 10:50 1 981 26

"Гардиън": Запорожката АЕЦ се приближава до "ядрена катастрофа"

  • великобритания-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • западна преса-
  • коментар-
  • запорожката аец-
  • володимир зеленски

В. "Вашингтон пост" цитира украинския ядрен регулатор "Енергоатом", че Запорожката АЕЦ е била изключена от електрическата мрежа за първи път в историята си

"Гардиън": Запорожката АЕЦ се приближава до "ядрена катастрофа" - 1
Снимка: Shutterstock

Запорожката АЕЦ се приближава до "ядрена катастрофа", каза украинският президент Володимир Зеленски на фона на призиви за спешна мисия на инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата, коментира в заглавие в. "Гардиън".

Британското издание отбелязва, че предупрежденията идват, след като последната линия за захранване с електричество на централата беше временно прекъсната вчера. Зеленски обвини руските сили, че са подложили на обстрел депо за сгурия в близката въглищна електроцентрала, което е изключило Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, от електрическата мрежа. Изданието цитира думите на украинския президент, който каза, че резервните дизелови генератори са осигурили електрозахранване и са гарантирали безопасното функциониране на атомната централа. Подаваното към централата електричество се използва за захранване на нейните системи за охлаждане и безопасност, отбелязва "Гардиън".

Още новини от Украйна

Снимка: Shutterstock

В. "Вашингтон пост" цитира украинския ядрен регулатор "Енергоатом", че Запорожката АЕЦ е била изключена от електрическата мрежа за първи път в историята си.

Ако не бяха се включили резервните дизелови генератори, "щяхме вече да сме принудени да се справяме с последиците от ядрена катастрофа. Русия изправи Украйна и европейците на една крачка от ядрена катастрофа", каза вчера Зеленски, цитиран от американското издание.

Президентът на САЩ Джо Байдън призовава Русия да върне контрола върху комплекса на Запорожката АЕЦ на Киев, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс".

Зеленски е обсъдил вчера в телефонен разговор с Байдън нарастващите опасения около Запорожката АЕЦ и двамата са призовали за връщане на контрола върху централата на Киев и допускане на международни инспектори до съоръжението, отбелязва британското издание.

"Файненшъл таймс" цитира също думите на назначения от Русия управител на контролираната от руските сили част от Запорожка област Владимир Рогов пред руската държавна телевизия, че инцидентът в Запорожката АЕЦ не е представлявал опасност за ядрените ѝ реактори.

Писмо от десетки експерти и бивши служители на американското правителство призовава президента Байдън да поиска незабавна инспекция на МААЕ в Запорожката АЕЦ, пише в заглавие в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието припомня, че правителството на Байдън и няколко европейски лидери вече призоваха за незабавно спиране на бойните действия около централата и за изпращане на място на инспектори на МААЕ.

Русия блокира украинските предложения за изпращане на екип на МААЕ, който да мине през контролираната от Киев територия, отбелязва американският всекидневник. Москва настоява инспекторите да стигнат до атомната централа през контролирания от Русия Кримски полуостров - нещо, което Украйна отхвърля. Дипломати и експерти на МААЕ са скептични за скорошен пробив по въпроса.

Снимка: Shutterstock

Украйна призова в сряда за постоянна мисия на експерти на МААЕ и на военни специалисти в Запорожката АЕЦ, за да се защити "сигурността на Европа".

По-рано този месец членове на Съвет на Федерацията, горната камара на руския парламент, отхвърлиха възможността Запорожката АЕЦ някога да бъде върната под контрола на Киев. В момента централата се охранява от повече от 500 руски войници, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Междувременно вчера руският президент Путин подписа указ за увеличаване на числеността на руските въоръжени сили от 1,9 милиона на 2,04 милиона души, пише в заглавие "Гардиън".

Нормативният акт, който ще влезе в сила от 1 януари предвижда увеличение с 137 000 души на бойния състав на руските въоръжени сили до 1,15 милиона. За последен път такова мащабно увеличение на числения състав на руската армия е било предприемано през 2017 г., отбелязва изданието.

Указът на Путин идва, след като високопоставен руски дипломат каза тази седмица пред "Файненшъл таймс", че не вижда дипломатическо решение на войната в Украйна и очаква продължителен конфликт.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    36 10 Отговор
    Те краинците са майстори, вече веднъж успяха, питай началник смяната как се взривява реактор отвътре
  • 2 Факт

    15 3 Отговор
    Ростов на Дон е най близкия голям град.1 млн.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    23 6 Отговор
    Най добре да се спре и замрази докато има война.

    Коментиран от #18

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 4 Отговор
    Стрелбата е от системи отъжие на САЩ ‼️‼️‼️
    Оръжието е доставено от САЩ ‼️‼️‼️
    Украинците още нямат обучени стрелци, затова стрелбата извършват военни от САЩ ‼️‼️‼️
    И сега тази истерия .....

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Павел пенев

    29 3 Отговор
    Какви мисии иска този идиот Зеленски? Нали той спря мисиите под предлог че трябва да минат през Украйна,след като Русия държи атомната централа.
  • 8 Пею

    33 5 Отговор
    За всичко са виновни САЩ,отговорността ще е тяхна.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българка

    27 4 Отговор
    Зеленски ще взриви света.Нагло,опърничаво човече.

    Коментиран от #16

  • 12 2222

    23 2 Отговор
    Русия щепостигне своя план.Украйна да се сбогува с териториите завзеви от Русия и най-после да се приключва.
  • 13 Иванушка  🇷🇺

    21 1 Отговор
    "...думите на украинския президент, който каза..." - хахах...Зеле вече бил и Ядрен физик 😁😁😁
    Какво общо има Зеле с Руската АЕЦ и откъде е в час какво се случва ? А истината че охлаждането на Централата вече е свързано с руската енергийна мрежа.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Озаптете

    15 1 Отговор
    Психясалия зеленски и нещата ще се оправят

    Коментиран от #25

  • 16 Нагъл

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Евреин
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Чичо Тони

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Можеш да спреш генерирането на ел. енергия, но не можеш да спреш реакцията. Реактора трябва да се охлажда. Спира охлаждането - реактора гръмва. Стреля се по ел.захранването за системите за охлаждане на реакторите.
  • 19 един от многото

    12 1 Отговор
    Започна да разбира вече и от ядрена енергетика , голям ерудит , голямо нещо. Ако зеления просяк се научи и да воюва както проси и говори глупости , цена няма да има на бит пазар!
  • 20 Чичо Тони

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Най-вероятно стрелят паравоенните формирования (така наречената гвардия - чети Азов и компания) върху които няма почти никакъв контрол и заради които по същество започна операцията.
  • 21 Путин

    11 1 Отговор
    Мдааа, ще се наложи да взема и другите АЕЦ-и на малкия Володимир, че ще направи няко беля!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 зелката е бесен

    7 1 Отговор
    За украйне ток нема . Да приготвят свещите и дървата.
  • 24 Дааааааам

    9 0 Отговор
    Всички умници реват в един глас срещу руснаците. Но! Никой не споменава, че още преди няколко години са спрени първо 2, после още 2 реактора, в следствие на употребата на американско гориво. Циркониевите тръби на реакторите до такава степен се нагряват, че почват да омекват. Това налага спирането им. Отделно дето сега обстрелват ЗАЕЦ по амерска заръка. Не знам на кой нормален би дошла подобна идея в кратуната. После всички в масова истерия реват за какво ли не.
  • 25 Зеления шмъркач

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Озаптете":

    прави и лае това, което му наредят господарите. Той няма собствени мисли и действия.
  • 26 Пловдив 1912

    3 0 Отговор
    Е и ...по добре да се свърша вече, много джендъри се навъдиха...обратни , трети пол и тн...трябва да има яка чистка...да я лепнат с 2 Кинжала и Гейропа се нули отвсякъде...
Новини по държави: