Last news in Fakti

26 Август, 2022 18:29 1 066 16

Швеция и Финландия потвърдиха ангажимента си за борба срещу "тероризма"

  • финландия-
  • швеция-
  • турция-
  • нато-
  • тероризъм

Заяви турското президентство след среща във Финландия между турски, шведски и финландски официални представители

Швеция и Финландия потвърдиха ангажимента си за борба срещу "тероризма" - 1
Източник: БГНЕС

Швеция и Финландия днес отново потвърдиха ангажимента си за борба срещу "тероризма", заяви турското президентство след среща във Финландия между турски, шведски и финландски официални представители във връзка с присъединяването към НАТО на двете северни страни, което Анкара засега блокира, предаде АФП.

"Финландия и Швеция отново подчертаха ангажимента си, поет с тристранния меморандум (подписан в края на юни), да демонстрират пълна солидарност и сътрудничество с Турция в борбата срещу всички форми и прояви на тероризъм", се посочва в съобщение на пресслужбата на турското президентство.

Днес във Финландия се състоя първото заседание на постоянния съвместен механизъм между Турция, Финландия и Швеция, договорен като част от тристранния меморандум, подписан между трите страни на 28 юни 2022 г. на срещата на високо равнище на НАТО в Мадрид, Испания.

От своя страна шведската правителствена пресслужба съобщи, че представителите на трите страни са обсъдили начините на прилагане на споразумението и мерките, които са предприели за изпълнение на договореностите във връзка с кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО, предаде ТАСС.

"На срещата представителите на трите страни обсъдиха изпълнението на тристранното споразумение, сключено по време на юнската среща на върха на НАТО в Мадрид. Срещата предостави възможност да бъдат обсъдени формите на реализация на споразумението и мерките, които трите страни са предприели за осъществяването му", се посочва в съобщението.

Финландското външно министерство уточни, че разговорите са се провели в правителствената резиденция Кенигстед, намираща се в град Вантаа, недалеч от столицата Хелзинки. На срещата са присъствали представители на различни министерства, на канцелариите на президентите и премиерите, а също и представители на специалните служби.

Страните също така са се договорили да продължат през есента консултациите във връзка с условията за присъединяване към на НАТО на двете северноевропейски държави.

На 18 май Швеция и Финландия подадоха заявления за присъединяване към Алианса, но процесът беше незабавно блокиран от Турция, която поиска от тях да обявяват кюрдски организации за терористични, да предадат на Анкара лица, обвинени в тероризъм или в участие в опита за преврат през 2016 г., както и да отменят забраната за износ на оръжие в Турция.

На 26 юни, преди началото на срещата на върха на НАТО в Мадрид, се състояха разговори между турския президент Реджеп Тайип Ердоган, финландския президент Саули Нинистьо, шведския премиер Магдалена Андрешон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след които беше подписан меморандум.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 да де

    8 9 Отговор
    Представяте ли си онази Марин с "честните сини очи" и Падишаха да разговарят на четири очи.

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    11 18 Отговор

    До коментар #2 от "де ше одят":

    Има ли още коне с капаци , дето не виждат , че султана след 4-5 годинки , ако не още догодина на изборите ще е история , а Швеция и Финландия ги има от 1000 години и ще ги има още толкова !! И "седналите на резания" са само руските подлоги в България , щото скоро така ще седнат , че повече няма да станат !!
  • 7 гост

    10 10 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    Оная Марин може само да я гледаш на снимка и да се самосъжаляваш , щото в сравнение с нея даже не може да кажеш , че си съществувал на тоя свят , само си мърсил въздуха , ама не за дълго !

    Коментиран от #10

  • 8 Павел пенев

    13 7 Отговор
    Ердоган не се интересува от тяхното потвърждение за борба срещу тероризма, а от екстрадицията на 33 души само от Швеция свързани с ПКК и Гюлен. До сега не е изпратен нито един.
  • 9 Ха ха ха

    12 6 Отговор
    Стискай ги здраво за топките бай Ердо !. Те са джендъри и не им трябват. Стискай!
  • 10 наркоманскатафинскапроститутчица

    10 7 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    само може да коленичи и поеме с устенца дъртия oбрязaн патлак на чичо си ердо а след това ще бъде и дупeнa

    Коментиран от #12

  • 11 Фен

    6 5 Отговор
    А Санчето беше ли да изпраска един белиденс за гостите от Туркие
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Коментар

    1 12 Отговор
    Швеция и Турция не бяха ли вековни френдове? Кога разсъхнаха нещата между тях? Единствено ми обяснение е, че Турция са сунити, а джамахирията е поела по пътя на шиитите
  • 14 Гага

    7 2 Отговор
    Докато тия се нагласят търсените ще отидат в Африка да живеят и после ще кажат те вече не живеят при нас
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Русия е обявена за терористична държава

    7 0 Отговор
    Ердоган вече трябва смени посоката от Швеция и Финландия обвинявани от него, че давали убежища на терористи и да се обърне и насочи към Русия в която се укриват на най сигурно място кюрдските организации и всякакви терористи..!!!
Новини по държави: