Last news in Fakti

27 Август, 2022 07:51 1 005 7

Черна гора подозира Русия за кибератака

  • черна гора-
  • русия-
  • кибератака-
  • подозрения

Разузнавателната агенция на страната има опасения, че атаката все още не е достигнала своя връх

Агенцията за национална сигурност на Черна гора заяви, че няколко руски агенции стоят зад безпрецедентната кибератака срещу черногорски институции, предаде БТА.

Разузнавателната агенция на Черна гора също каза, че има опасения, че атаката все още не е достигнала своя връх и че цялата "ключова инфраструктура", като електрическата система или водоснабдяване, може да бъде мишена.

В съобщението се казва, че подобна атака не е била извършена никъде другаде и че методологията на атаката е специфична за руските агенции.

Правителството по-рано съобщи, че от четвъртък вечерта Черна гора е подложена на нова поредица от организирани кибератаки срещу правителствената ИТ инфраструктура.

Атаката може да доведе до прекъсване на услугите на граничните пунктове и летищата, както и до проблеми с телекомуникациите, предупреди американското посолство в столицата Подгорица.

Премиерът в оставка Дритан Абазович свика извънредно съвещание на националния съвет за сигурност. В обръщение към пресата Абазович каза, че последните атаки срещу сървърите на правителството са политически мотивирани и че са много сериозни атаки.

Министърът на публичната администрация Мараш Дукай увери, че са взети предохранителни мерки, за да се предпазят личните данни и сметките на гражданите и компаниите.

Въпреки че някои услуги бяха временно затворени от съображения за сигурност, сигурността на гражданите и бизнеса и техните данни не са застрашени по никакъв начин.

Черна гора е информирала международните съюзници за подробностите за атаките, които са много подобни на тези през 2015 и 2016 г., каза правителството. Руски агенции атакуваха ИТ системата на правителството на Черна гора през 2015 и 2016 г., преди присъединяването на Черна гора към НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиквата е нищожество

    9 2 Отговор
    И аз подозирам един ,че драска глупости в асансьора.
  • 2 Инвеститор

    9 1 Отговор
    Разкопаните улици и калпавите магистрали също са резултат от руските кибератаки.
  • 3 Жорката

    6 1 Отговор
    Е как някой друг може да се подозира.Вече и без да се натяква и навира в очите на хората, СИ го знаем.И на баба Трендафила, чорапа от простора, кой го гепи?Знаеме си.
  • 4 Слънчев вятър

    5 2 Отговор
    Малка държава с примитивна икономика има огромна агенция за национална сигурност, която следи и блокира руски и китайски кибератаки. Неразгадаеми са пътищата ти, Господи. Спаси, спаси, смили се над джуджета и гноми.
  • 5 Нейсе

    6 0 Отговор
    И ние подозираме,че Кокоркиро прибра под масата 12 милиона от руския газ,представен като американски.
  • 6 124

    6 1 Отговор
    Американците първо корумпират един режим, после го хвърлят срещу Рисия!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.