28 Август, 2022 06:45 1 778 4

Хиляди аржентинци се вдигнаха в подкрепа на вицепрезидента си

  • аржентина-
  • кристина фернандес де киршнер-
  • вицепрезидент-
  • протес-
  • защита

Кристина Фернандес де Киршнер е заплашена от 12 години затвор по подозрения в корупция

Хиляди аржентинци се вдигнаха в подкрепа на вицепрезидента си - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди поддръжници на бившата президентка и настояща вицепрезидентка на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер излязоха по улиците в нейна защита, дни след като двама прокурори призоваха да ѝ бъде наложена присъда от 12 години затвор и забрана да заема обществени длъжности заради подозрения в корупция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В началото на седмицата прокурорите обвиниха Фернандес де Киршнер, че докато е била президент между 2007 и 2015 г., е участвала в измама на държавата и в отклоняване на публични средства.

Най-голямата демонстрация, която се състоя вчера, бе проведена пред дома на вицепрезидентката в елегантния квартал на Буенос Айрес Реколета, където рано сутринта полицията постави заграждения, за да предотврати голямо струпване на хора.

Според протестиращите Фернандес де Киршнер е жертва на съдебно преследване и обвиненията са повдигнати от кмета на аржентинската столица като провокация. Следобед демонстрантите разрушиха загражденията и влязоха в сблъсъци с полицията. Силите на реда използваха водни оръдия, за да разпръснат тълпата.

Местни медии съобщават, че петима полицаи са пострадали, а четирима протестиращи са били задържани.

Фернандес де Киршнер води най-твърдолинейното крило на лявоцентристката перонистка коалиция, която управлява Аржентина от края на 2019 г. насам.

Произнасянето на присъдата може да отнеме месеци, а освен това вицепрезидентката има правото да обжалва всяко съдебно решение и така окончателната присъда може да се забави с години, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъгъл

    2 0 Отговор
    Не може едновременно да е вицепрезидент и вицепрезиденка. Тази жена не виждам да е двуполова,като Мелиса с тротинетката,дето била "най-голямата полицайка" с ожулено Д. Яхнала полицейска моторетка.
  • 2 Рошко

    4 1 Отговор
    Това е жената която попита хамерканския представител в оон, какво търсят и намериха ли химическо оръжие в Ирак краварите, и че войната им е за грабен на петрол но с такива "подробности" защо ли не ни информират. Ис записи в тубата който не вярва

    Коментиран от #3, #4

  • 3 рошльо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    ми той салам го скрил в другата ти уста
  • 4 дребен случайник

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Така е! Тя е от Партията на справедливостта (Partido Justicialista), която краварите не я дишат някакси, защото провежданата от партията политика се основава на принципите за запазване на държавния суверенитет, стремеж към икономическа независимост на Аржентина и създаване на социално справедливо общество. Партията на справедливостта е основана през 1947 г. от Хуан и Евита Перон .
Новини по държави: