Last news in Fakti

29 Август, 2022 10:39 3 835 11

Разследват финансова измама при търговия с природен газ за над 130 млн. евро

  • хърватия-
  • финансова-
  • измама-
  • разследване-
  • природен газ

Хърватският отдел за борба с корупцията и организираната престъпност поиска постоянен арест за задържаните в операцията за престъпления при търговия с природен газ

Разследват финансова измама при търговия с природен газ за над 130 млн. евро - 1
Източник: Shutterstock

След извършените в събота арести хърватският отдел за борба с корупцията и организираната престъпност в неделя е започнал разследване и е поискал постоянен арест за задържаните в операцията за престъпления при търговия с природен газ, съобщи ХИНА. Те за заподозрени в участие в престъпна група, злоупотреба с доверие, съучастие в тези престъпления и пране на пари, предаде БТА.

Задържаните са Дамир Шкугор, един от директорите на най-голямата хърватска петролна компания ИНА, Йосип Шуряк, председател на хърватската адвокатска асоциация, бизнес партньорът на Шуряк Горан Хусич, бащата на Дамир Шкугор Дане Шкугор и Мария Раткич, председател на борда на газовата компания „Плинара Источне Славоние“.

Според разследващите ИНА е била незаконно ощетена с над 1 милиард хърватски куни (около 133 млн. евро).

Смята се, че Шкугор и баща му незаконно са се облагодетелствали с близо 1 милиард куни, Хусич е придобил незаконни печалби от над 90 млн. куни, а Шуряк - 68,9 милиона куни. Незаконни приходи от над 200 млн. куни остават в банковата сметка на фирмата на Хусич и Шуряк.

Разследващите смятат, че в периода от юни 2020 г. до 27 август 2022 г. Шкугор, ръководител на газовото подразделение на ИНА и зам.-председател на надзорния съвет на „Плинара Источне Славоние“ е бил в заговор с останалите заподозрени, за да продава природен газ на ИНА под пазарните цени. Фирмата на Хусич и Шуряк OMS купувала евтиния газ на ИНА чрез „Плинара Источне Славоние“, след което го препродавала на пазарни цени.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    22 0 Отговор
    У нас кога или всичко си е както трябва?
  • 2 Делю Хайдутин

    24 3 Отговор
    А Кирчо и Кокорчо кога?
  • 3 обективен

    19 2 Отговор
    А тук каскетурата пази крадците и мафиотите ,защото те я направиха милионерска !!Гешев се покри като шумкар преди 9 септември !!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бля,бля

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "обективен":

    Чакай ,чакай още нищо не е ясно.Сигурно и там като при нас арестувани за 24 или 72 часа после ще ги пуснат ,а дали ще ги осъдят не се знае. Навсякъде законите се пишат от тях и за тях .
  • 6 Нещо

    1 2 Отговор
    Което Киро и Асен в никакъв случай не са промотирали в България..
  • 7 Павел пенев

    10 1 Отговор
    Ако у нас направят подобно разследване,картината ще е още по ужасна.
  • 8 В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА РАЗСЛЕДВАТ

    12 0 Отговор
    СУМИТЕ СА ЗНАЧИТЕЛНО ПО ГОЛЕМИ.
  • 9 Тома

    8 2 Отговор
    Каскет чули.Стига си се правил на луд виж как работят в Е.С
  • 10 Шарлатанин

    2 0 Отговор
    А у нас Тъпото кири и Кокорчо спретнаха далавера с износ на руски природен газ за Румъния на цени под пазарната стойност, а после внасяха чрез посредници пак руска газ но на цена с 30% по-висока от пазарната. Някой да ги безпокои да нещо?!? А, да, забравих - държавата се управлява от..... мафията.
  • 11 Гражданин

    1 0 Отговор
    Разследват дребните рибки и им показват ,че само те подлежат на съд
Новини по държави: