Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Август, 2022 10:45 1 250 8

Русия прилага ирански тактики за ядреното разоръжаване

  • русия-
  • украйна-
  • иран-
  • маае-
  • тактика-
  • ядрена заплаха-
  • запорожка аец

Спрямо МААЕ и ядреното разоръжаване Русия прилагала ирански тактики

Русия прилага ирански тактики за ядреното разоръжаване - 1
Снимка: БГНЕС

Руските и украинските сили продължават да си разменят твърдения за обстрел на Запорожката АЕЦ, включително на Десетата конференция за преразглеждане на Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

На 27 август Русия блокира предложение, целящо укрепване на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, като възрази срещу клауза, отнасяща се до украинския контрол върху Запорожската атомна електроцентрала.

Още новини от Украйна

Украинската мисия към ООН публикува изявление, подписано от голяма част от страните, подписали Договора, в което се осъжда руската агресия в Украйна, ядрената реторика и провокативните изявления като "несъвместими с неотдавнашното съвместно изявление на лидерите за предотвратяване на ядрена война и избягване на надпреварата във въоръжаването".

Освен това Русия започна да прилага стратегии, подобни на тези, използвани от Иран, в опит да манипулира и евентуално да забави мисията на Международната агенция за атомна енегрия (МААЕ) в централата.

На 27 август Ню Йорк Таймс съобщи, че МААЕ е сформирала мисия, състояща се от ръководителя на МААЕ Рафаел Мариано Гроси и 13 експерти от "предимно неутрални държави", които да посетят Запорожската атомна електроцентрала за наблюдение през следващата седмица. От списъка с експерти по-специално са изключени Съединените щати и Обединеното кралство, които Русия смята за несправедливо пристрастни.

МААЕ заявява, че продължава да води активни консултации за предстоящата мисия. Украински официални източници съобщават, че руските специални сили измъчват служители на Запорожката АЕЦ, за да им попречат да разкрият нарушения на безопасността пред инспекторите на МААЕ, че руските власти се опитват да ограничат присъствието на украински служители в централата и че окупационните власти са започнали да събират подписи от жители на Енергодар с искане за прекратяване на украинския обстрел, за да ги представят на инспекторите.

Манипулирането на националността на инспекторите и атаките срещу "справедливостта" на инспекциите на МААЕ са тактики, които Иран отдавна използва, за да замаже възпрепятстването на инспекциите на МААЕ.

Припомняме, че в петък Русия блокира приемането на съвместна декларация от конференцията на ООН за ядреното разоръжаване. Договорът за неразпространение на ядреното оръжие, който се преразглежда на всеки пет години от 191-те страни, сложили подпис под документа има за цел да предотврати разпространението на ядрени оръжия.

Русия се противопостави на проектотекста, позовавайки се именно на военните действия на украинските ядрени централи, по-специално в Запорожие, и изразявайки "сериозна загриженост" от ситуацията в АЕЦ Запорожие, в която руските войски влязоха и контролират от началото на март месец.

Представителят на Русия, Игор Вишневецки, заяви, че в проекта за окончателен текст липсва "баланс". "Нашата делегация има едно основно възражение по някои параграфи, които са откровено политически по своя характер", каза той.

Австралийският външен министър Пени Уонг и представителят на ДАЩ изказаха разочарование от липсата на споразумение, приет от всички останали държави и най-вече от действията на Русия.

Самата среща трябваше да се проведе през 2020 г., но бе отложена заради пандемията. Участниците в последния преглед през 2015 г. също не успяха да постигнат споразумение.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Скоро ще почне и северно-

    2 15 Отговор
    корейски номера. Още една империя си отива безвъзвратно !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Скоро ще почне и със северно-

    1 9 Отговор
    корейски номера. Още една империя си отива безвъзвратно !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ломчанин

    10 1 Отговор
    Даже и не четох "статията"
    Но, имам въпрос към ФАКТИ:
    Чий е сваления ор руското ПВО американски дрон камикадзе над ЗАЕС? Чии са останките от снаряди 155мм за 777? Чии са останките он Химарс свалени (пак от руското ПВО) и пак над ЗАЕС?

    Толко лъжи вече работят срещу Вас.
  • 8 руски мизерии

    2 4 Отговор
    Руснаците обстрелват хранилищата за отпадъци на АЕЦ. Целта е Украйна да остане без ток за зимата!Мръсни подли!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания