Last news in Fakti

30 Август, 2022 13:03 1 422 6

Лидерът на босненските сърби каза, че чака подходящ момент да обяви независимостта на Република Сръбска

  • лидер-
  • босненски-
  • сърби-
  • република сръбска-
  • милорад додик

Милорад Додик потвърди днес, че отцепването на Република Сръбска от федерацията е най-важната му цел

Лидерът на босненските сърби каза, че чака подходящ момент да обяви независимостта на Република Сръбска - 1
Източник: БГНЕС

Сръбският член на тричленното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик потвърди днес, че отцепването на Република Сръбска от федерацията е най-важната му цел и той само чака правилния момент да я реализира, съобщи ХИНА.

"Винаги съм нащрек по този въпрос. Знам кое е точното разположение на отношенията в света, Европа, Америка, което би било подходящо. Ако това се случи, незабавно ще обявя независимост (на Република Сръбска)", каза Додик в интервю за телевизионния канал УНА.

Той заяви, че единственото му притеснение е да не пропусне благоприятния момент за отцепване на сръбската съставна единица и че настоящата му стратегия е да изчаква търпеливо, за да избегне възможна реакция от западните страни на плановете му.

Додик каза, че поддържа добри отношения с руския президент Владимир Путин, китайския президент Си Цзинпин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и с унгарския премиер Виктор Орбан, като по този начин намекна, че те са потенциалните му съюзници за реализирането на плановете за отцепване на Република Сръбска.

Според него за тази цел е важно да не се позволи опозицията да спечели изборите през октомври. "Не трябва да се позволи фаворитите на Запада да дойдат на власт. Западът вече разчита на тези опозиционни кандидати", каза Додик и допълни, че е уверен в победата си на изборите на 2 октомври.

На изборите Додик ще се кандидатира за президент на Република Сръбска, а настоящият президент Желка Цвиянович ще е кандидат за сегашния му пост в председателството на Босна и Херцеговина, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Додик

    7 4 Отговор
    Чакам само Червената армия.
  • 2 Линкълн

    14 10 Отговор
    сръбската империя си замина още при Милошевич, Сръбска и Косово ще станат бъдещ щат на САЩ а руско китайско влияние няма да има и точка
  • 3 Ъхъъ

    11 11 Отговор
    Килията на Милошевич чака в ляво от тази на Путин.
  • 4 Анализатор

    9 7 Отговор
    Тоя няма смелост да обяви независимост дори от собствената си жена, камо ли от Босна...
    Но те сърбите все гръмки ги говорят...
    Е хайде отделете се, най-много да ви нацепят на босненски сърби, босненски хървати и всички в крайна сметка пак ще сте босненци...

    Коментиран от #5

  • 5 Един от многото

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Анализатор":

    Какъв ти е проблема с незвисима република Сръбска?
  • 6 оня с коня

    3 1 Отговор
    Браво на Додик, и аз на негово място точно тъй щях да направя - ще чакам Европа и Америка да се разсеят за нещо и ще ги сюрпризирам баш когато най не очакват с Независимост на Република Сръбска!Преди това обаче ще си опека работата с Русия ,китай и турция да подпишем Двустранно Документ за ПРИЗНАВАНЕ на Независимостта който да стои при тях със Непопълнена дата и в момента на Обявяване на независимост- още в Същата минута нанасят Датата и го показват пред целия Свят!