Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Август, 2022 16:55 5 032 106

Washington Post: Русия удряла по дървени макети на HIMARS

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • ракети-
  • the washington post-
  • himars

Множество примамки, наподобяващи модерните ракетни системи на САЩ HIMARS, са подмамили руските сили да разхищават скъпи крилати ракети с голям обсег по фиктивни цели

Washington Post: Русия удряла по дървени макети на HIMARS - 1
Снимка: БГНЕС

Украйна може да е превъзхождана с оръжие, но все още не е надхитрена - множество примамки, наподобяващи модерните ракетни системи на САЩ HIMARS, са подмамили руските сили да разхищават скъпи крилати ракети с голям обсег по фиктивни цели, според разговори с високопоставени служители на САЩ и Украйна и снимки на макетите, видени от The Washington Post.

Украинските примамки са направени от дърво, но са неразличими от действителните си прототипи през обектива на руските дронове, които предават местоположението им на военноморските ракетоносци в Черно море.

"Когато БПЛА видят батерията, това е като VIP цел", каза високопоставен украински служител, имайки предвид безпилотни летателни апарати, заснемащи дървени копия на добилата слава американска ракетна система.

След няколко седмици на терен примамките глътнаха най-малко 10 крилати ракети "Калибър", първоначален успех, който накара Украйна да разшири производството на репликите за по-широка употреба, каза високопоставеният украински служител, който като други говори при условие за анонимност.

Използването на примамки, имитиращи ракетни системи, за което не е съобщавано досега, е една от многото асиметрични тактики, които въоръжените сили на Украйна са възприели, за да отвърнат на по-големия и по-добре оборудван нахлуващ враг. През последните седмици оперативните агенти на Киев взривиха железопътни линии и електропроводи в окупирана руска територия, детонираха експлозиви в руски оръжейни складове и убиха проруски или руски чиновници.

Унищожаването на украински реплики може частично да обясни необичайно завишените оценки на щетите, които руските сили са нанесли на западната артилерия, особено на произведената в САЩ високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS.

"Те твърдят, че са ударили повече HIMARS, отколкото сме изпратили", отбеляза един американски дипломат.

Усилията, които Украйна положи, за да защити доставените от Запада ракетни системи, подчертава тяхното значение на бойното поле.

На системите се приписва задържане на напредъка на Русия на изток и юг, като дадоха на Украйна възможността да нанася удари на 80 километра навътре в контролираната от руснаците територия, опустошавайки стотици важни руски цели, включително линии за доставки, оръжейни складове и логистични и поддържащи центрове, коментират американски отбранителни служители.

Миналия месец руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на своите генерали да дадат приоритет на унищожаването на далекобойните артилерийски системи, след като бяха нанесени удари на ключови руски линии за доставки.

Почти всяка седмица Русия обявява нови успешни удари по доставени от Запада ракетни системи, включително по-леките HIMARS, произведени в САЩ.

По-рано този месец говорител на Пентагона категорично отрече твърденията на Русия, като обяви, че всички осигурени от САЩ HIMARS са налични.

"Ние сме наясно с тези последни твърдения на министър Шойгу и те отново са явно неверни", каза Тод Брийсийл, изпълняващ длъжността говорител на Пентагона. "Това, което се случва обаче, е, че украинците използват с опустошителна точност и ефективност всяка една от тези прецизни ракетни системи."

Пентагонът казва, че е предоставил 16 системи HIMARS на Украйна от началото на войната. Съюзниците на САЩ са предоставили ракетни системи M270, които имат подобна функционалност. Вестникът пише, че не е в състояние независимо да провери колко са все още действащи или колко, ако има такива, са били унищожени.

Руският навик да се украсява представянето на бойното поле едва ли е нещо ново, но експертите казват, че примамките вероятно са причина за драматично разминаване с реалността.

"Ако руснаците мислят, че са ударили HIMARS, те ще твърдят, че са ударили HIMARS", каза Джордж Барос, военен изследовател в Института за изучаване на войната, мозъчен тръст във Вашингтон. "Руските сили може да надценяват своите оценки на бойните щети, след като са ударили макети на HIMARS."

Използването на примамки за измама на врага има дълга история и на Изток, и на Запад.

Руснаците наричат ​​тактиката на прикриване и измама "маскировка", която включва закупуването на надуваеми изтребители МиГ-31 и фалшиви ракетни системи С-300, наред с други инструменти. Югославските сили на Слободан Милошевич използваха бутафорни танкове и фиктивни цели срещу силите на НАТО по време на конфликта в Косово. Съюзническите сили по време на Втората световна война използваха оборудване за примамка и фалшиви разузнавателни сигнали, за да се опитат да насочат погрешно германските сили преди съюзническата инвазия в Нормандия.

За Украйна предимствата на бойното поле на примамките са двойни, казаха военни анализатори.

В продължителна артилерийска война намиране на начини за намаляване и изтощаване на по-големия руски арсенал от ракети и снаряди е от решаващо значение за по-малката армия на Украина.

Представители на отбраната на САЩ казват, че запасите на Русия от прецизно управляеми ракети са на изчерпване и контролът върху износа на микрочипове от страна на САЩ прави "много по-трудно" за Русия да попълни тези запаси, каза Колин Кал, заместник-министър на отбраната по политиката, по-рано този месец .

"Ракета "Калибър", изстреляна по фалшива цел на HIMARS в поле, е ракета, която не може да бъде използвана срещу украински град", каза Роб Лий, военен анализатор в Изследователския институт за външна политика.

Друго предимство на примамките е, че те биха могли да принудят руснаците да вземат предпазни мерки и да преместят своите складове за боеприпаси и командни и контролни възли по-далеч от фронтовите линии - извън очаквания обхват на HIMARS.

"Подобна реорганизация би влошила способността на руснаците да водят масирани артилерийски стрелби - тактика, на която те разчитаха, за да постигнат печалби в Източна Украйна", каза Барос.

Предизвикателствата, които предстоят пред армията на Украйна, остават плашещи. Миналата седмица руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на числеността на руските въоръжени сили до 2,04 милиона от 1,9 милиона, което според анализатори показва решимостта на Русия да продължи да се бие.

Американски служители изчисляват, че Русия е загубила до 80 000 войници, но украинските сили признават, че губят от 100 до 200 войници на ден, докато страната се подготвя за една от най-студените си зими от десетилетия.

Описвайки репликите на HIMARS, украинският служител каза, че армията му няма друг избор, освен да прибегне до нетрадиционни тактики, за да отблъсне по-голям противник. "Малка съветска армия не може да победи голяма съветска армия", каза служителят. "Трябва да се борим асиметрично."

Източник: The Washington Post


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Помак

    67 14 Отговор
    ....това е прекалено...и смешно...хи хи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Конашенков

    32 41 Отговор
    Досега сме унищожили над 9000 хаймарса
  • 9 фен на сидеров

    31 11 Отговор

    До коментар #3 от "Анти-маймуна":

    защото няма какво да излита.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    52 40 Отговор
    слава на русия наща освободителка, слава на путин ,слава на руската армия!

    бг защитниците на русия го правим безплатно ! в Българската земя са костите на руските войници благодарните техни предци са предали ген на уважение и респект пред страната - освободителка Русия.

    Коментиран от #24, #42

  • 13 Ахахах

    48 16 Отговор
    епа като нема истински, укрите че слагат дръвени, но ракетите нвма да свършат. а газо за европа че спре!
  • 14 Тези глупости успокояват ли ви

    53 20 Отговор
    Продажна сган! Само с лъжи и простотия се занимават!
  • 15 ХАН КРУМ

    56 13 Отговор
    А дали САЩ не са им изпратили макети,вместо реално въоръжение?

    Коментиран от #41

  • 16 А вашингтон поуст

    43 8 Отговор
    какво казва за духа от киев?!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 един

    22 28 Отговор
    Ясно,затова били хвалбите,"ние унищожихме всичките "HIMARS"-и на Украйна!
  • 19 Бай Манчо

    49 12 Отговор
    Калибър срещу самотен хаймърс насред полето ?:)))) Хайде малко по-сериозно , ако става въпрос за складове в които има и хаймерси ще звучи по правдоподбно . За самотните хаймърси насред полето или маскирани в гората има други играчки много по евтини .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шото

    22 6 Отговор

    До коментар #3 от "Анти-маймуна":

    Нямат авиация отдавна.
  • 22 Хахах

    23 37 Отговор
    Те твърдят ,че са унищожили повече от колкото сме пратили хахаха това изречение описва нанкратко колко трябва да се вярва на русията хахахаха те така и България я освободиха 1945-та , както сега Украйна освобождават.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 2020

    50 22 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Докато руските воини са си оставяли кръвта по нашата земя, за да ни освободят от турците, хамериканските ни приятели заедно с островитяните са хвърляли бомби над София и други български градове, като са убивали невинни цивилни...!!!!....!!!! ДА ПОМНИМ!!!!

    Коментиран от #96

  • 25 Аз се чудя

    35 8 Отговор
    дали не са продали истинските хаймарси на арабите, а да са се пробвали с макети да излъжат американусите?! ако мине. шанс, не е минало. от еврейчето може да очакваш всичко.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хахах

    15 17 Отговор

    До коментар #4 от "един фашист да не остане":

    А дано , ама много са им дълбоки бункерите в кремъл и се мишат в тях фашистите му с фашисти
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Смешници

    42 15 Отговор
    Ей тези верно ни взеха за баламурници,а руснаците взеха за идиоти .Та по тъпа и оскотяла нация от краварника няма никъде по света.

    Коментиран от #36

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 "Квартал 95"

    29 10 Отговор
    Шоу и шутове. Хора, занимаващи се да измислят простотии и играещи виртуални игри. Информационна глупава пропаганда, подходяща за гладки западни мозъци. Боза с косъм.
  • 34 свидетел

    31 10 Отговор
    явно тези дървени бутафории нанасят яки поражения, защото след унищожаването им рязко намаляха ударите по завзетите територии.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 честните кравари

    32 13 Отговор
    Ааа 100% са били дървени, като нашите хартиени ф16-ки!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мога

    18 5 Отговор

    До коментар #3 от "Анти-маймуна":

    Има само едно налични.... Едното в Лвов което е цивилно и едно в Одеса откъдето излитат байрактар ТB2.... Което е бомбени поне 20 пъти. Ако не си наясно самолети Украйна няма. Тези са последно дарение от Словакия и Полша... Вчера Словакия препрати още 4 бр миг 29....всичко излита от Полша и Румъния. Оказа се че дори в момента на тях летят авганистански бойни пилоти
  • 41 Ами

    17 4 Отговор

    До коментар #15 от "ХАН КРУМ":

    те пращат само чертежи.
  • 42 Шойгун

    14 9 Отговор

    До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Как го правиш безплатно,не се разбра
    Като пишеш във факти ли
    Така ли защитаваш Раша .големи смелчаци защитници по форумите

    Хахаха .верно си генийййй
  • 43 Преминаващ оттук

    26 8 Отговор
    То бива глупава пропаганда, но тази задминава всичко. Чорбаджиите на "факти" и техните мисирки много американски филми гледат... и когато се събудят краката им отвити.
    В кой век живеете, руснаците през бинокъл ли гледат тези дървени макети и не могат да ги различат.
    Смешници сте от сайтчето.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Механик

    34 8 Отговор
    Знаете ли какво? Не знаете, ама ще ви кажа. Не сте служили в армия, не сте стреляли с нищо повече от въздушна пушка. (имам предвид, писалите статията).
    Давам пример:
    Ловната ми карабина (няма да назовавам марка и модел, за да не ме изтрият за реклама), ползва доста скъп боеприпас (патрон). Цената е малко повече от14$ за брой. Когато ида на лов, никога не стрелям по сенки, шумове и пр. Стрелям само когато съм сигурен, и на 100% убеден, че пред мен има глиган, елен и пр.
    Все пак 14$ са си 14$. Защо да ги прахосвам?
    Та в тоя ред на мисли, смятате ли, че такъв скъп боеприпас, руснаци са го изстреляли по "надуваеми кукли"? Че не са проверили 100 пъти информацията от разузнаването?
    Да, знам, че за хора, които карат тротинетки, бръснат си крчетата, не се къпят и ползват изхода си вход, тия нелепици може и да минат. Ама а, поне ни изчакайте 20-30 години ,да поизмрем, тия дето знаем нещо за оръжието и армията, па тогава си ги пишете тия.

    Коментиран от #50, #70, #105

  • 46 Като

    13 4 Отговор
    Свършат макетите почваме изтинските
  • 47 Кукушинката

    11 19 Отговор
    Днеска унищожихме още 100 хаймарса . Станаха 1000 . Можем да сме спокойни ,няма да падат мостове повече .но ако падне или бъде разрушен,може някой пак да е запалил цигара .
  • 48 Паул

    24 7 Отговор
    Ха ха ха! Тия от запада верно четат от дневника на Гьобелс и повтарят изцепките му с пропагандната машина. Пичаги, тия номера ги е правил Йозифчо само че с гумени надуваеми танкове. И дневника на райхспропагандатора е в ръцете на свещения запад. На тавариш ще му е трудно да следва стъпка по стъпка пропагандата на пречупения кръст без свещеното нацистко писание. Така, че вече със сигурност знаем как си правите пропагандата. Едно време може и да е била успешна, но днес живеем 75 години по-късно, а и някои обичаме историята! ;-))
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Е чак пък толкоз

    23 6 Отговор
    Сега това как да го разбирам? Че САЩ дават дървени макети на укрите и изписват милиарди като дарение ли? Е не така де! Това е мега корупция и тотална кражба на парите на американския народ.
  • 52 Петканчо

    15 4 Отговор
    Урааа ние нали от ЕС трябва да се радваме на тази лъжа и да кажем давайте нашите.Семейства храните и заплати получавате като ни занимавате с глупости
  • 53 ЧУЙ ЧУЙ

    10 6 Отговор
    .....а хубавото е че БЪЛГАРИЯ няма „СЪВЕТСКА армия” а...армия член на НАТО...нищо че още СЕ разхождат фуражки ОТ времето на б.н.а.

    Коментиран от #80

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 хахаха

    12 2 Отговор

    До коментар #50 от "Монтьор":

    Много простотия има по тая земя!
    Я си ползвай изхода за вход и си трай :)))))
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Смръдлю

    15 4 Отговор
    Предплолагам, че макетите са правени я от български три де арт специалисти, я от америкаско-канадски дърводелци. Да изработиш такъв макет и да заблудиш руснаците е все едно да заснемеш Мисията невъзможна след след 80 години, но с Том Круз в главната роля...

    Коментиран от #65

  • 61 навиБГ

    8 13 Отговор
    Украинците показаха кукиш на рашистките генерали.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Мишел

    17 10 Отговор
    И пленените HIMARS ли са дървени?😄😄😄

    Коментиран от #98

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 навиБГ

    6 6 Отговор
    Шойгу не може да отговори на Путин защо зарови 65 милиона в земята.
  • 67 хахаха

    7 3 Отговор
    крилатите ракети Калибър не се използват по такива цели, като РСЗО...
  • 68 Мишел

    12 6 Отговор
    Тази вест е брат близнак на онази за победната контраофанзива.😃😃😃😃
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Странно

    12 3 Отговор
    А бе тези макети имат ли и макети персонал които ги обслужват и се движат?? Урките сигурно са сложили и по 3-4 робота облечени като войници щъкащи край макета
  • 73 Калмук

    7 12 Отговор
    Абе, едни голи твърдения - може да е вярно, ама може и да не е. Но това, което със сигурност се вижда е, че 15-20 HIMARS-а, обслужвани от набързо събрани и обучени екипажи, ошашавиха "непобедимата " и са на път да обърнат войната !!! Ако пък се задействат дори и една трета от другите НАТО-вски ситеми, логистиката на рушняците ще бъде срината за броени дни и ще функционира само дотам, до където й позволят. Това е голата истина ... незазвисимо дали на някого му харесва или не !!! Последните 6 месеца ДОКАЗАХА, че руската армия е най-силна в парадите, а изоставането във въоръжението е отчайващо !

    Коментиран от #74, #81, #99

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Бъзиктар

    12 3 Отговор
    Сега да направят и по един дървен макет на Одеса и Киев.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Да,бе

    12 4 Отговор
    Като им пращат макети е нормално да поразяват макети с манекените около тях.Само е странно да се погребват манекените,но украинска му работа...Като им гледам президента и ми е ясно.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Бесен 😎Язовец

    5 5 Отговор
    Фашистите от Киев са си издялали дървени вибрации и си ги фукат реско отзад и после се пенсионират по болест.
  • 90 далас93

    9 4 Отговор
    авторката на статията,олена,неуморна си,просто ме изумяваш!Но знаеш ли какво си написала?Отвратителна помия,която е под всякаква критика,това че си я преписала от американците изобщо не те оправдава?Защо на снимките не са американски химарси,а руски камиони-урал-375?Толко разбирате,нали?Не разбираш,затова ще ти обясня!Виж сега,алена,руснаците няма как да ги излъжеш така лесно!Те пускат по 2 дрона,първия дрон с камера във видимия спектър,вторият дрон-с инфрачервена,топлинна камера!Топлинната снимка на истинския камион се различава от тази на дървения.Капакът на истинския камион ще бъде в оранжево или червено,а на дървения ще бъде зелен.Когато ни пробутваш лъжи и простотии,замисли се-ние не пасем трева

    Коментиран от #93, #104

  • 91 Евроатлантик

    11 4 Отговор
    Какво само триете бе! Фашисти такива! Тва да не е украински сайт
  • 92 асдаа

    6 4 Отговор
    Точно така е с макетите. Има само един проблем. След няколко дена около макетите започва да се разнася ужасна смрад. От труповете ...
  • 93 Хахаха

    6 10 Отговор

    До коментар #90 от "далас93":

    Руският дрон снима с апарат "смяна 8м". Да не мислиш, че има термокамера 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 94 Брей колко са хитри

    4 5 Отговор
    тия укро-нацита! Даже са малко коварни... Естествено, мечтите са безплатни, тааа ... верваме им.
  • 95 Запознат

    7 2 Отговор
    Вие сте най кафявия сайт, с най кафявите дописници!

    Коментиран от #101

  • 96 Руските

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "2020":

    Са оставяли оставяли други неща на твоите до като са ни освобожадавали ,а и не съм ги канил пияните ватници ,а и са си взели тяхното в злато
  • 97 Сибирски комар блатен

    5 3 Отговор
    Рушляците са с големи претенции .И толкова ,комплексари
  • 98 Нее

    5 3 Отговор

    До коментар #63 от "Мишел":

    Теса във фантазиите на ватниците ,още далдисват да извадят някой кинжал от кораба Масква ,че други няма
  • 99 Слушай

    5 4 Отговор

    До коментар #73 от "Калмук":

    Сега тече масова подготовка и обучение на украинците за новите оръжия които ще получат украинците ,и тогава всички блатни обратно с груза в Сибир
  • 100 Корд

    5 2 Отговор
    Защо тогава на всички видеота виждаме картона да избухва ?
    Знам сега ще направят картонен Хаймарс в Полша ще го запалят и ще кажат че Украинците са надхитрили Русия и тя основно стреля по картон...
  • 101 Корд

    6 1 Отговор

    До коментар #95 от "Запознат":

    В този сайт никой не чете новините.
    Новините са в коментарите :)
    Просто още не си наясно.

    Коментиран от #102

  • 102 Напълно съгласен,

    3 1 Отговор

    До коментар #101 от "Корд":

    колега!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Корд

    4 3 Отговор

    До коментар #90 от "далас93":

    Да бе знаем от всички видео доказателства че Хаймарса се взривява и праву бум и хвърчат ръце крака и железа.

    Обаче Украинците са по умни от два дрона с инфрачервени камери.
    Те палят огън вътре в дървения/картонен Хаймарс, той е с излозация и не изгаря. Обаче дроновете го виждат червен като истински е. До Хаймарса слагат 10-20 манекена, всичките от картон, обаче с малък огън върте така, че и тука руснаците нямат шанс камерата ги показва като червени и руснаците хабят скъпи ракети по тях. Засега има загинали само 5 украинеца, щото празнуваха поредните превзети територии и се отровиха с РУСКА салата. Всичките останали 45 000 уничтожени Украинци са всъщност манекени. Призрака на Киев сваля по 10 руски самолета на ден. Сега му подариха F22 и сваля повече по 12-15 самолета на ден.
    Русия нямат шанс !
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    2 2 Отговор
    Краварски измишльотини, срам ги е да си признаят,
    че им унищожават уж невидимите системи.
    То и аз така - като ме спре катаджията и каже "И кво праим сега?",
    веднага му отговарям "Тези 50 лева и без това не ми трябваха"...
Новини по държави: