Last news in Fakti

1 Септември, 2022 07:30 1 254 4

Саудитска Арабия ще разследва сигнал за насилие над момичета

  • саудитска арабия-
  • разследване-
  • побои-
  • провинция асир-
  • град хамис мушаит

Властите в Саудитска Арабия започват разследване, след като в социалните мрежи плъзнаха кадри с жесток побой над момичета от силите за сигурност

Саудитска Арабия ще разследва сигнал за насилие над момичета  - 1
Снимка: Shutterstock

Властите в Саудитска Арабия обявиха вчера, че започват разследване, след като в социалните мрежи бяха разпространени кадри, на които се вижда жесток побой над момичета от силите за сигурност в страната по време на акция, за която се предполага, че е проведена в сиропиталище, предаде Франс прес.

Властите в южната провинция Асир заявиха, че ще бъде сформирана специална комисия за разследване на случая, без да споменават повече подробности.

На видеата, добили голяма популярност онлайн, се виждат униформени полицаи, както и цивилни служители, по време на предполагаемото провеждане на акция в сиропиталище в град Хамис Мушаит.

На кадрите се вижда как служителите влачат момиче по земята, а след това го закопчават с белезници и го пребиват с колан. На видеата, изтекли в общественото пространство, се вижда и друго момиче със закопчани крака, което също бива удряно.

Видеата бяха публикувани снощи в Туитър и все още няма потвърждение на тяхната автентичност. Над един милион са зрителите на материалите досега.

Потребителят, качил материалите в интернет, твърди, че също е обитател на сиропиталището, което до момента не може да бъде потвърдено от АФП, тъй като изпратените днес въпроси към него остават без отговор.

Сиропиталищата в Саудитска Арабия са подчинени на министерството на човешките ресурси и социалното развитие. Досега саудитски представители не са коментирали въпроса.

Преди време престолонаследникът и фактически ръководител на кралството принц Мохамед бин Салман беше приветстван след решението си да разшири обхвата на правата на жените в Саудитска Арабия. Предприетите мерки обаче бяха съпроводени от жестока репресия срещу активистите за правата на жените, като част от по-мащабната кампания срещу противниците на властта в страната.

Партията на националното единство - опозиционна формация от дисиденти, избягали във Великобритания, САЩ и други страни, също изрази възмущението си от видеата и се обяви за защита на момичетата от домовете и сиропиталищата на Саудитска Арабия.

Според губернаторът на провинция Асир, цитиран от държавната информационна агенция на саудитското кралство, комисията ще разследва случая и ще го отнесе към компетентните властови органи, предаде Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    10 2 Отговор
    Те у нас ги бият зад колоните на МС , и няма никакви последствия, та в арабско да има, няма начин

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 цербер

    3 0 Отговор
    Според губернаторА на провинция Асир
  • 4 црррр

    1 2 Отговор
    Да биеш жена,означава,че в главата ти има единственно вакуум. Като имаш желание за насилие,вземи си някой мъж в твоята категория и се бийте. После отидете да пиете по една ракия със салата.