Last news in Fakti

1 Септември, 2022 20:25 1 287 7

Казахстанският президент призова за предсрочни избори

  • касъм-жомарт токаев-
  • казахстан-
  • владимир путин

Владимир Путин пожела успех на Касъм-Жомарт Токаев в изпълнението на поставените цели

Казахстанският президент призова за предсрочни избори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на Казахстан призова днес за провеждане на предсрочни президентски избори през есента и за ограничаване президентския мандат до един седемгодишен вместо досегашните два петгодишни мандата, предаде Асошиейтед прес. Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев не обяви точна дата за вота, но заяви, че ще се кандидатира за преизбиране. Ако не се стигне до предсрочен вот, президентските избори трябва да бъдат проведени през 2024 г.

Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с казахстанския си колега и му пожела успех в изпълнението на поставените цели, съобщи информационна агенция ТАСС.

"Бяха обсъдени въпроси, свързани с днешната реч на Касъм-Жомарт Токаев, съдържаща послание към народа на Казахстан. Владимир Путин пожела успех в изпълнението на амбициозните цели, посочени в неговото послание", съобщи днес пресслужбата на Кремъл след разговора между двамата лидери.

Токаев, който встъпи в длъжност през 2019 г., призова за редица политически и икономически реформи, след като през януари избухнаха протести, разраснали се в размирици и сблъсъци, при които загинаха повече от 200 души. Недоволството бе предизвикано от рязко покачване на цените на горивата, но също така отразяваше широко разпространеното недоволство от управлението на страната, водено с желязна хватка.

Богатата на ресурси централноазиатска държава бе доминирана от Нурсултан Назарбаев и неговата партия от 1991г., когато тя стана независима страна. Назарбаев се оттегли от властта през 2019 г., но запази значителното си влияние, заемайки поста на ръководител на съвета за сигурност на Казахстан, припомня Асошиейтед прес.

Токаев отстрани Назарбаев от поста на фона на тазгодишните безредици и го замени с председателя на управляващата партия Нур Отан.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    0 8 Отговор
    След грешка в адреса на писмото ще стане Асад президент хахахха
  • 2 Българин

    8 1 Отговор
    този е пътник като батко си Путя
  • 3 реру

    9 0 Отговор
    "... за ограничаване президентския мандат до един седемгодишен вместо досегашните два петгодишни мандата..."

    Ти да видиш... Други си направиха 4-годишните мандати 5-годишни, а след това 7-годишни... това май им се видя малко и дори организираха тяхното нулиране...
  • 4 Ридик

    3 5 Отговор
    Казахстан да стане щат на САЩ, друт избор за измъкване от руската окупация няма
  • 5 бъррр

    9 2 Отговор
    На потлер мандата щял да е един седемдесет годишен.
  • 6 Слънчев вятър

    3 0 Отговор
    В същото време за него трябва да гласуват младите казахстански жени под 35 години.
  • 7 Ами да

    2 0 Отговор
    Путин му е продиктувал речта на Токаев, за да не стане грешка! Но Казахстан напредва и "грешката" се пече! Русия ще се изненада!