2 Септември, 2022 22:50 1 689 6

"Йонийско-Адриатически газопровод" ще позволи доставки на азерски газ до Западните Балкани

  • азербайджан-
  • газ-
  • доставки-
  • илхам алиев

Въвеждането в експлоатация на "Йонийско-Адриатическия газопровод" ще позволи на Азербайджан да доставя газ на три балкански страни, каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев

"Йонийско-Адриатически газопровод" ще позволи доставки на азерски газ до Западните Балкани  - 1
Снимка: БГНЕС

Въвеждането в експлоатация на "Йонийско-Адриатическия газопровод" ще позволи на Азербайджан да доставя газ на три балкански страни. Това каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев в изказване на ежегодния международен икономически форум в италианския град Чернобио, цитиран от азербайджанската информационна агенция АПА.

След началото на войната в Украйна проблемът с природния газ се превърна в един от основните въпроси в дневния ред на Европа, заяви Алиев.

"Има много проекти, един от които е интерконекторът Гърция - България, който е пред завършване", припомни азербайджанският президент. Подобен проект е и "Йонийско-Адриатическият газопровод". По него "азербайджанският газ ще бъде транспортиран до три балкански страни", добави Алиев, визирайки Хърватия, Черна гора и Албания.

Държавният глава съобщи още, че Азербайджан неотдавна е получила официални искания от над 10 страни за увеличаване на съществуващите доставки на газ, или за нови такива. Сред страните, изпратили запитвания, са Грузия, Турция, Италия и България.

По-рано Алиев обяви, че страната му е готова да доставя газ за Западните Балкани при наличие на подписани договори и изградена инфраструктура.

През 2007 г. Хърватия, Черна гора и Албания подписаха декларация за съвместни усилия по проекта. "Йонийско-Адриатическият газопровод" трябва да бъде свързан с "Трансадриатическия газопровод", по който в момента се доставя азербайджански газ за Италия и Гърция.

Очаква се "Йонийско-Адриатическият газопровод", който ще преминава през територията на Хърватия (249 километра), Черна гора (95 километра) и Албания (167 километра), да осигури доставката на 5 милиарда кубични метра газ. Прогнозната стойност на проекта е 610 милиона евро, като се очаква той да бъде пуснат в експлоатация през 2025 г.

По-рано през деня президентът на Азербайджан се срещна и с италианския премиер Марио Драги. Това посещение ще допринесе за развитието на двустранните отношения между двете страни, подчерта Драги.

По думите му Азербайджан има важна роля в осигуряването на енергийната сигурност на Европейския съюз, и в частност Италия. Двамата лидери засегнаха и въпроси на сътрудничеството между двете страни в различни сфери, сред които и доставките на енергия.

През 2021 г. Азербайджан е изнесъл 8,2 милиарда кубични метра газ за Европа, като през настоящата година се предвижда количествата да достигнат 12 милиарда кубични метра. Като цяло износът на азербайджански газ се очаква да възлезе на 24 милиарда кубични метра до края на годината, което е с 2 милиарда повече в сравнение с количествата, изнесени миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Що ме изтрихте?!

    7 2 Отговор
    Казах че на мумун мяза момчето,кво толкова? А техният природен газ е като руски квас,ще текне,когато Вовата каже,всеизвестна тайна,руснаците им сложиха вилата на врата с дългосрочни договори и клаузи..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Това е

    6 0 Отговор
    руски газ, не лъжете. Играта е прекупвачи, проценти печалба.
  • 5 Хохо секса

    3 5 Отговор
    "По-рано Алиев обяви, че страната му е готова да доставя газ за Западните Балкани при наличие на подписани договори и изградена инфраструктура."

    А служебното правителство на Радев какво прави по въпроса?
    Освен да се договаря с Газпром, с цел да има диверсификация спрямо Газпром

    Мисълта ми е:
    Освен с Газпром, с кого още преговаря служебното правителство?
    Дайте инфо!
    Или журналистите да попитат:
    с кого още служебното правителство преговаря!

    Коментиран от #6

  • 6 глупав въпросТ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо секса":

    "Азерската газова компания SOCAR е алтернативния доставчик на газ за България.
    Мажоритарен собственик на SOCAR е „ГАЗПРОМ“.