Last news in Fakti

6 Септември, 2022 22:21 2 426 24

Германия: Полските претенции за репарации са закрит въпрос

  • германия-
  • полша-
  • репарации-
  • олаф шолц

Това заяви канцлерът Олаф Шолц по повод исканията на Варшава заради престъпленията на националсоциалистите по време на Втората световна война

Германия: Полските претенции за репарации са закрит въпрос - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Берлин смята за юридически закрит въпроса за репарационните искания на Полша към Германия по повод престъпленията на националсоциалистите по време на Втората световна война.

Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (FAZ), цитирано от БГНЕС.

"Както всички германски правителства, мога да отбележа, че този въпрос е окончателно уреден от гледна точка на международното право", казва Шолц.

По-рано Полша оцени на $1,3 трилиона размера на щетите, нанесени на страната от нацистка Германия по време на Втората световна война - това бе заявил лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Германското правителство многократно е посочвало, че не вижда причина за никакви плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално отказа репарации. Варшава твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано в нарушение на закона под натиска на СССР и засяга само вече несъществуващата Германска демократична република (ГДР) и Полската народна република.

В интервюто си за FAZ германският канцлер заявява също, че се е договорил с президента на САЩ Джо Байдън за доставка на реактивни системи за залпов изстрел (РСЗО) на Украйна и напълно споделя позицията на ръководителя на Белия дом за доставката на оръжия за Киев. "Ние подкрепяме Украйна с всичко необходимо за самозащита. В същото време трябва да предотвратим ескалация, водеща до война между Русия и НАТО", подчерта германският канцлер.

Шолц каза още, че ФРГ смята за необходимо да подели тежестта по доставката на оръжия за Украйна и е готова да поеме осигуряването на системи за противовъздушна отбрана и артилерия: "Германия може да се съсредоточи върху противовъздушната отбрана и артилерията".

Олаф Шолц призна, че в ХДС/ХСС, СДП, Зелената партия има членове, които не са съгласни с решенията му за доставка на оръжие за Украйна и за налагане на санкции срещу Русия.

"Трябва да признаем, че в основните политически партии има хора, които не са убедени, че курсът, който следвам като канцлер по отношение на оръжейните доставки за Украйна и налагането на санкции срещу Русия, е правилен. В тези времена е важно да популяризирате позициите си и взетите решения, като ясно съзнавате, че има граждани, които се съмняват в тях. Това е част от демокрацията", заяви още Шолц в интервюто за изданието FAZ.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Срамни отношения

    39 6 Отговор
    в "цивилизована" европа.
  • 2 ъъъ

    34 4 Отговор
    т.е. всичко беше буря в чаша вода?
    просто ей така ,да не дреме аудиторията
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Трътлю

    35 4 Отговор
    Полша да им върне Силезия, Померания и Прусия пък тогава да иска
  • 5 Руснаците големи гяволи

    3 41 Отговор
    СССР натиснал Полша да се откаже от репарации за да има за тях.
    Меркел даде трилиони евро на Путин.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да ги нянаме такива!

    38 0 Отговор
    Абсолютно основателни са претенциите на поляците и те трябва да ги завоюват по военен път, използвайки военната слабост на Германия! Това ще даде нов тласък, в правилна посока на евроатлантическите отношения!
  • 8 Ало, ало

    19 2 Отговор
    Ми тогава и България смята "македонския" въпрос за закрит и ге така!
    Я си плащай бе хер Флик!
  • 9 НЕкъпан вонящ СОРОСОИД

    31 0 Отговор
    Поляците за къде бързат на германия тепърва и се задават нови репарации към руската федерация! Всичките ракети дето Путин стреля си ги пише на листче и после ще ги таксува към германците!
  • 10 Полша

    30 2 Отговор
    "Хиената на Европа", така я наричат на запад

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не се правете на ударени!

    18 5 Отговор
    Ами плащайте на Полша и на всички други тормозени държави от немският фашизъм...!
  • 13 Закрито Закрито

    21 1 Отговор
    Не разбра Шолци, единственият ви истински приятел са Русия и Владимир. Що тъй алтернатива така се е активизирала в Германия. Отваряйте СП2 и да се свършва с мъките. С изненада вчера четох, че 50% от индустриалните предприятия в Европа, принадлежат на аристократични фамилии. Така че, немският индустриален капитал няма лесно да се покори на Англосаксия. Живеем в епохални времена.
  • 14 Моше

    11 1 Отговор
    А Еврейските претенций...закрити ли са? Само питам.

    Коментиран от #17

  • 15 запад

    3 17 Отговор

    До коментар #10 от "Полша":

    Съжалявам но живея на запад и никой не я нарича така.....сори.

    Коментиран от #18

  • 16 Оня с мустачките

    26 1 Отговор
    Абе Шолц Зеленски ти вика колбас а поляците те изнудват САЩ те крадат Абе ти немец ли си или еврейска мишка Зиг ............
  • 17 Ханс

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Моше":

    Че Германия си плаща на Израел според уговорката. Пример - Германия доставя подводници на Израел доста под себестойност. Разликата е един вид репарация.
  • 18 Така е

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "запад":

    От 1938 откраднаха част от Чехия и освен това евреите на европа

    Коментиран от #19

  • 19 Гларус

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "Така е":

    И най лесните на плажа
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мдаа

    1 3 Отговор
    Даааааа не само Германия но и Русия трябва да плаща и двете страни нападат ПОЛША след пакта Рибентроп Молотов...
  • 22 М3 голд

    3 0 Отговор
    Полша се разбука. Иска разни неща със замъглен поглед и накрая ще се чуди откъде ще й дойде. Искат полските земи от Окраина и да влязат още по-навътре: в управлението й. Не искат обаче да връщат немските земи на Германия и нахално искат репарации. Последните не ги искат полските патриоти от ВСВ, а фашистките поколения на тия, които се биха за Хитлер, обслужваха концлагерите и управляваха тогава като помощен персонал. Много порасна самочувствието на полските началници към момента. Да благодарят, че Русия е ангажирана с унищожаване на войската на ВСУ (за съжаление това става).
    Шолц не го виждам още година на този пост. Открито работи като маша на САЩ и срещу интересите на германците. Търпението им ще свърши и ще го пометат.

    Коментиран от #24

  • 23 Кочо

    0 0 Отговор
    Аз ако съм Шолц, пак ще ги нападна, тия жендъри.
  • 24 Пто

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "М3 голд":

    Много ги разбираш бе, МЗЪ
Новини по държави: