8 Септември, 2022 07:25 846 5

Хиляди протестиращи в Хаити поискаха оставката на премиера

  • хаити-
  • протести-
  • криза-
  • премиер-
  • оставка-
  • ариел анри

Хиляди хора в столицата на Хаити и други големи градове организираха нови протести вчера с искане за по-безопасни улици, по-достъпни стоки и оставката на министър-председателя Ариел Анри

Хиляди протестиращи в Хаити поискаха оставката на премиера  - 1
Снимка: БГНЕС

Хиляди хора в столицата на Хаити и други големи градове организираха нови протести вчера с искане за по-безопасни улици, по-достъпни стоки и оставката на министър-председателя Ариел Анри, предаде Асошиейтед прес.

Спорадични изстрели се смесваха с виковете и ръкоплясканията на протестиращите, които преминаваха през улици, блокирани от камъни, камиони и горящи гуми. "Ариел, трябва да си тръгнеш! Върви си, Ариел! Върви си, Ариел!" - скандираха хора в столицата Порт-о-Пренс. Един от протестиращите държеше плакат с надпис: "Долу мизерията", а друг крещеше нецензурни думи по адрес на правителството, оплаквайки се от сериозната липса на работни места.

Други протести парализираха градове по крайбрежието в северните и южните райони на Хаити, включително Порт-де-Паи, Пети-Гоав и Жереми, като полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. Хаитяните организират все повече протести на фона на зачестилите отвличания и убийства, свързани с банди, скока на цените на основните стоки и сериозния недостиг на гориво, както и инфлацията, която достигна 30 %.

Във вторник канцеларията на премиера публикува изявление, в което се казва, че тя е "наясно със сериозността на ситуацията" и че Анри ще предприеме няколко мерки, включително прилагане на социални програми за намаляване на крайната бедност и осигуряване на повече гориво по бензиностанциите. Премиерът призова за спокойствие и хората да не се поддават на политически манипулации.

Хаити става все по-нестабилна откакто на 7 юли 2021 г. беше убит президента Жовенел Моиз, а бандите стават все по-силни, тъй като администрацията на Анри продължава да отлага датата за произвеждане на общите избори, които първоначално бяха насрочени за миналата година, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуду

    3 0 Отговор
    И тикволандия се е запътила натам.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    Нещо за хилядите протестиращи в Германия - НИЩО ‼️‼️‼️
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Започна се

    3 0 Отговор
    Масови протести започват още отсега навсякъде. Ще има и в България. Дано народната любов застигне Киро и Кокоро.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.