Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Септември, 2022 12:09 594 12

Украйна възнамерява да изнесе 280 000 тона храни за Световната продоволствена програма

  • украйна-
  • предоволствена-
  • криза-
  • тона-
  • храни

Съобщи украинското министерство на инфраструктурата снощи

Украйна възнамерява да изнесе 280 000 тона храни за Световната продоволствена програма - 1
Източник: БГНЕС

Около 280 000 тона селскостопански продукти ще бъдат изнесени в близко бъдеще от украинските пристанища за Световната продоволствена програма (WFP) съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, съобщи украинското министерство на инфраструктурата снощи, цитирано от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин каза вчера, че Русия и развиващият се свят са били "измамени" от сделката и той иска да преразгледа споразумението, тъй като украинският износ не отива в най-бедните страни в света, както първоначално беше предвидено, предаде БТА.

Украйна обаче твърди, че около 2,37 милиона тона храни вече са напуснали нейните черноморски пристанища, включително 1,04 милиона тона за азиатските страни и 470 000 тона за африканските държави.

"Благодарение на партньори от ООН още 190 000 тона зърно вече са закупени за по-нататъшен износ в държавите от африканския континент", се съобщава в изявление на министерството. То не даде подробности за другите 90 000 тона храни, които ще бъдат изнесени.

Първият износ от този транш ще бъде на кораба за насипни товари KARIA ANGEL - плавателен съд, нает от Световната продоволствена програма, който ще бъде подложен на проверка в Истанбул, се казва в съобщението.

"След проверка (корабът) ще бъде пуснат да натовари 30 000 тона пшеница в пристанището на Черноморск", съобщиха от министерството.

Съветник на украинския президент коментира в сряда, че Русия няма основание да преразглежда сделката, позволяваща на Украйна да изнася зърно от пристанища на Черно море, както и че условията на военното споразумение се спазват стриктно.

Организацията на обединените нации, подпомогната от Турция, сключи сделката между Русия и Украйна на 22 юли, с което възобнови черноморския износ на зърно и торове от Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вол

    3 15 Отговор
    Сменете джуджето братушки и си върнете децата в родината. Трагедията за руските украинските е огромна ,заради налудничавия дребен лидер,всеки с глава на раменете вижда това , в Русия има и свестни хора , действайте
  • 2 Възможност

    14 2 Отговор
    Добре че Путин се обади та да се разбере къде корабите карат житото. Иначе никой не казва....а каво се оказва- повечето не отива в Африка. Нали ООН направи тази ювелирна операция заради гладуващите в Африка? Кой лъже?

    Коментиран от #5

  • 3 Лодкатят

    12 2 Отговор
    Ще се засява дъното на черно море с разни житни култури, ако продължава да лъже наркомана.Той друго и не прави
    Пинокио.
  • 4 Да,бе

    7 2 Отговор
    Важното е какво смята Путин
  • 5 СЛАВА НА ЕВРОПАТА И КОКАИНА В КИЕВ!

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Възможност":

    САМО ДВА КОРАБА С ЖИТО СА ДОСТИГНАЛИ ДО ГЛАДНИТЕ В АФРИКА, ОСТАНАЛИТЕ ОКОЛО 28 КОРАБА СА РАЗТОВАРЕНИ В ЕС. НЕЩО ДА ВИ ГОВОРИ ТОВА???? ЖИТО СРЕЩУ ОРЪЖИЯ. А БЕШЕ ПАРЛАМА И ЛЪЖА ЧЕ АФРИКА ЩЕ УМРЕ ОТ ГЛАД ЗАРАДИ БЛОКИРАНОТО ЖИТО В ОКРАИНА.
  • 6 Вол

    2 12 Отговор
    Само глупаци и идолопоклонници без капка мозък могат да твърдят,че руската армия е велика.силата на армията им лежи на 25 милиона черепа. И Хитлер би се присмял на псевдо победителката от втората световна

    Коментиран от #8

  • 7 Хаха

    0 10 Отговор
    Русофилчета та са дребни нищожни хорица гниещи докато пишат жалки коментари ,да ходят в Русия а не да търсят евро в цивилизования свят...

    Коментиран от #12

  • 8 Да,бе

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Вол":

    Явно скопяването уврежда интелекта.Друго си е бикът,пък вол...
  • 9 Дончо

    7 0 Отговор
    Явно украинците ще гладуват тази зима.
  • 10 Бай Манчо

    3 0 Отговор
    Само 2 кораба са стигнали до Африка останалите са за европа и щатите за да си плащат оръжието- това не е ли измама и нарушаване на споразумението ? Затова сега ще се преразгледа . Само до преди месец пропагандата не спираше да раздухва световна продоволствена криза и глад в Африка , спекулантите увеличиха цените и сега ще продават въпросното зърно на украинците и Африка .
  • 11 питам

    4 0 Отговор
    1. В една статия пишете, че Украйна изнася храни за бедните африканци.
    2. В друга - че корабите акостират във Турция, Ливан и Англия.
    3. В трета-, че през зимата милиони украинци ще гладуват.
    4. Цитат: "Украйна твърди, че е изнесла ?милиона 370 хиляди тона храни, от които 1милион и 70 хил. тона за азиатски страни, 470 хил. тона за Африка". А останалите 870 хил. тона т.е. 37 % КЪДЕ ???
  • 12 1957

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    В цивилизовани свят ли биятсе за умряла риба?
Новини по държави: