8 Септември, 2022 13:15 2 752 20

Азербайджан става решаващ елемент от енергийната сигурност на Европа

  • азербайджан-
  • енергийната сигурност -
  • европа-
  • президентът на република азербайджан -
  • илхам алиев

Азербайджан беше първата страна, която покани чужди водещи компании в областта на енергетиката да си сътрудничат в Каспийско море

Азербайджан става решаващ елемент от енергийната сигурност на Европа - 1
Снимка: Посолство на Азербайджан

“Азербайджан беше първата страна, която покани чужди водещи компании в областта на енергетиката да си сътрудничат в Каспийско море. Установихме стратегически петролопроводи до пристанището на Турция в Средиземно море и пристанището на Грузия в Черно море, които промениха енергийната карта на Европа, като диверсифицираха енергийните доставки за световния пазар", заяви президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев в речта си относно „Ролята на Азербайджан за енергийната сигурност” на Международния форум състоял се в Чернобио, Италия, на 2 септември 2022 г.

Азербайджан става решаващ елемент от енергийната сигурност на Европа
Снимка: Shutterstock

Говорейки за развитието на капацитета на газовите находища в страната, президентът Илхам Алиев заяви, че, според информацията за потвърдените запаси на Азербайджан, тяхното количество се равнява на 2,6 трилиона кубични метра, като за доставката на природен газ от Азербайджан за Европа се разработва и 3500-километровия Южен газов коридор.

Президентът Илхам Алиев отбеляза, че наскоро Азербайджан и Европейската комисия подписаха Меморандум за разбирателство за стратегическо партньорство в енергийната област, който предвижда увеличаване на износа на газ за Европа до 20 милиарда кубически метра годишно. „Трябва да предприемем важни стъпки – политически решения, технически подходи и, разбира се, инвестиции, тъй като капацитетът на Южния газов коридор в различните участъци е различен. Трансанадолският газопровод има капацитет от 16 милиарда кубически метра. Планираме да го разширим до 32 милиарда кубически метра, а Трансадриатическият газопровод има капацитет 10 милиарда кубически метра и е почти пълен, така че трябва да го разширим до поне 20 млрд.к.м. Разбира се, това ще изисква допълнително финансиране. Като държава и инвеститор, ние сме готови да го направим, но същото трябва да направят и останалите членове от нашия екип. В същото време виждаме, че сега, след руско-украинската война, въпросът за природния газ в Европа стана жизненоважен за европейците и се появиха проекти за различни интерконектори. Един от тях, Гърция-България, предстои да бъде открит. Съществуват и други подобни проекти. Такъв е например Йонийскоадриатическият газопровод, който ще снабди с азербайджански газ три балкански държави. Като цяло мога да обобщя, че след започването на руско-украинската война, повече от 10 държави се обърнаха към нас с офциално искане за увеличаване на доставките ни или стартиране на такива, като между тях са и страни, които вече получават газ от нас, като Турция, Грузия, Италия, България и много други” – допълни в тази връзка президентът.

Като следващ етап от енергийната стратегия на Азербайджан президентът посочи инвестирането във възобновяеми източници на енергия. Президентът Алиев заяви, че вече са направени множество оценки на потенциала от възобновяема енергия в Азербайджан, като само в азербайджанския сектор на Каспийско море има доказан потенциал възлизащ на 157 гигавата енергия.

„Днес говорим за това как да доставим нашата електроенергия в Европа през вече съществуващата линия, която минава през Грузия, Турция и България към вътрешността на Европа“, съобщи президентът пред участниците във форума.

Азербайджан става решаващ елемент от енергийната сигурност на Европа
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Затова

    7 10 Отговор
    Президентът на Русия е таксиметър.
  • 3 Пут-ин ка-пут

    6 14 Отговор
    Как па вдички го мразят това еврейче?
  • 4 Недко

    10 11 Отговор
    От шофьор на лениградско такси - толкова.
  • 5 Панов

    14 19 Отговор
    Във България също има газ приблизително колкото Азербайджан.
    Само в етрополското находище са 400 милиарда куб.метра.
    Тук, проблем е рускобългската мафия, която пречи за роден добив.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Така е

    11 11 Отговор

    До коментар #5 от "Панов":

    Мутрафонката не разрешава да добиваме газ.
  • 7 БеГемот

    11 6 Отговор
    И сега тоя по демократичен газ ли е...да не стане някой фал след като тия натрупат пари и оръжия и започнат специална военна операция срещу Армения...

    Коментиран от #17

  • 8 кирил

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "Панов":

    Находището при Калиакра е по голямо. Другите са Лом и Камчия.

    Коментиран от #11

  • 9 Илия

    10 7 Отговор
    Азербайджан пере "мръсната" руска газ.
    Уау колко е "чиста" "азерската" газ ... :)
  • 10 Охо-бохо

    9 1 Отговор
    И англиският чай е от Цейлон. Имагинерен свят, мета!
  • 11 Кико

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "кирил":

    Веднага ще могат да се преброят платените руски тук :)

    Коментиран от #13

  • 12 Въпросче

    9 5 Отговор
    Кога азерският газ стана "демократичен ? Когато азерите и турците преди година нападнаха и прогониха арменците от анклава им Нагорни Карабах в Азербайджан ? Зелената линийка през Азербайджан са турските тръби , които минават през земите на арменския анклав , за да не заобикалят турските трасета през Грузия . Много "демократично" ! 😟

    Коментиран от #18, #20

  • 13 Преброител

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Кико":

    Жалко , че Русия не плаща . Плащат само Козяк и турците !
  • 14 Хахс

    3 1 Отговор
    Ама на форума в Иран друго се говореше важното е овцете да са заблудени, че взимат демократичен газ само че пак ще ходят парите там където не очаквате😁😁😁. Много е лошо да расъждават на теми който изобщо не са ти в капацитета. Геополитиката е трудна материя и не е за всеки
  • 15 Българин

    1 3 Отговор
    Значи не сме зависими вече от Русия, а от Азербайджан.. Кво стана бе евроатлантиците? Що не сте по затворите вече.
  • 16 Именит

    3 1 Отговор
    Азербайджан няма ли да бъде демилитаризиран от пютин или там го е страх да пипа за да не изяде сопата?!?!?
  • 17 1453

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "БеГемот":

    А това тебе защо те интересува? Азербайджан никога не е нападала Армения, докато вторите имат доста провинения чак от 1915 г. насам. Чети правилно историята. Арменците си получиха заслуженото и си седнаха на меките задни части-мамините хлапета на запада. Научиха се, че на фронта нищо не се прощава. Вече няма саже и да мечтаят да стъпят на турска земя.
  • 18 1453

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Въпросче":

    Ако ти заговориш за " арменски анклав на азербайджанска земя". Друге много скоро могат да заговорят за други анклави по твоите земи. Вържи си здраво гащите да не паднат когато бягаш и недей да опознаваш чужда земя като твоя. Попитай арменците те вече дори и не мичтаят да стъпят на турска земя.
  • 19 Да бе

    0 0 Отговор
    Само че 40 процента е собственост на Русия. После пак да не ревем , че не искаме азърбенджайски газ. Тъп ЕС.
  • 20 Ккккк

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Въпросче":

    Какво азерец бе п ръдльо? Те се наричат турци. Турци дс вдички тюрски народи които говорят на тюрски език точни като славяните.