Last news in Fakti

8 Септември, 2022 14:55 1 162 10

Великобритания ограничава цените на енергията

  • великобритания-
  • лиз тръс-
  • енергия-
  • цени

Отменя забраната за фракинг и одобрява нови петролни сондажи

Великобритания ограничава цените на енергията  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият премиер на Великобритания Лиз Тръс обяви днес, че правителството ѝ ще ограничи цените на енергията на вътрешния пазар за домакинствата и бизнеса, за да смекчи кризата с нарастващите разходи за живот, предадоха световните агенции.

Двугодишната "гаранция за цените на енергията" означава, че сметките на средностатистическо домакинство няма да надвишават 2500 бр. лири (2872 долара) годишно за отопление и електричество, каза Тръс пред парламента.

Сметките трябваше да скочат до 3500 бр. лири (4000 д.) годишно от октомври или три пъти миналогодишните суми, припомня Асошиейтед прес.

Правителството все още не е посочило колко ще струва тази мярка.

Лиз Тръс заяви също така, че ще одобри още петролни сондажи в Северно море и ще отмени забраната за фракинг в опит да увеличи производството на енергийни носители.

За бизнеса и обществените институции като болници се предвижда замразяване на цените на енергията за период от шест месеца.

Според правителството мерките ще забавят темпа на инфлацията с 4 до 5 процентни пункта. Инфлацията в страната достигна 10,1 процента през юли, като се прогнозираше ускоряване до 13 процента преди края на годината.

Тръс отхвърли призивите на опозицията за налагане на данък върху свръхпечалбите на петролните компании.

Таванът за цените ще бъде финансиран от хазната и чрез кредитиране. Според опозиционната Лейбъристка партия това означава, че британските данъкоплатци ще трябва да подкрепят програмата от джоба си.

Великобритания внася по-голямата част от необходимия ѝ природен газ, като цяло от Норвегия, и поради това е уязвима от промените на цените на световния пазар.

През последните години страната силно увеличи енергията, генерирана от вятърни централи, и планира да построи още атомни реактори.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    17 2 Отговор
    А като свърши енергията кво к.рами ще ограничават
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хихихи..

    17 3 Отговор
    Англосаконските мишки се прибират на "таваня",кееф..
  • 5 Милен

    22 1 Отговор
    Хаха англичаните ще замразяват цената като използват парите на обикновените данъкоплатци, без да накърнят печалбата на големите "акули" които печелят най-много от високите цени страшна стратегия , значи тези които ще бъдат "подпомагани" ще си плащат от собствения джоб помощта а тези които печелят ще си запазят печалбата.
  • 6 0044

    6 7 Отговор
    Велика социална държава е Великобритания. Успех!
  • 7 Да добре

    11 1 Отговор
    В Англия завиха към правителство на господин ЖАН ВИДЕНОВ ПЪРВО ФИКСИРАНИ ЦЕНИ ПОСЛЕ КУПОНИ ЗАРАДИ ОГРАНИЧЕНОТО ПРЕДЛАГАНЕ И ГОЛЕМИ ОПАШКИ. Остана да ФИКСИРАТ ТЯХНИТЕ ПАРИ - ВАЛЮТЕН БОРД КЪМ ЛЕВА. ТОВА СА КРАЧКИТЕ СЛЕД ИЗКАЗВАНЕТО НА НОВИЯ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ.
  • 8 Да добре

    5 0 Отговор
    В Англия завиха към правителство на господин ЖАН ВИДЕНОВ ПЪРВО ФИКСИРАНИ ЦЕНИ ПОСЛЕ КУПОНИ ЗАРАДИ ОГРАНИЧЕНОТО ПРЕДЛАГАНЕ И ГОЛЕМИ ОПАШКИ. Остана да ФИКСИРАТ ТЯХНИТЕ ПАРИ - ВАЛЮТЕН БОРД КЪМ ЛЕВА. ТОВА СА КРАЧКИТЕ СЛЕД ИЗКАЗВАНЕТО НА НОВИЯ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ.

  • 9 МирО

    7 0 Отговор
    Ужъс англетата седят на тъмно и студено ма такива са им управниците, и те са си ги избрали
  • 10 Симо

    13 0 Отговор
    Лиз направо да ограничава цените на външните пазари, какво си играе на дребно, само с вътрешния пазар.
Новини по държави: