Last news in Fakti

12 Септември, 2022 12:30 711 4

Нова Зеландия премахва ограниченията за COVID-19

  • нова зеландия-
  • covid-19-
  • ковид-19-
  • ограничения

Нова Зеландия премахва голяма част от ограниченията, тъй като броят на случаите на COVID-19 намалява

Нова Зеландия премахва ограниченията за COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Нова Зеландия днес премахна по-голямата част от оставащите ограничения, свързани с КОВИД-19, като за пръв път от началото на пандемията правителството сигнализира за връщането към нормалния живот, съобщи Асошиейтед прес.

В супермаркетите, магазините, автобусите и самолетите вече няма да се изисква носенето на маски. Ще отпаднат и последните задължителни ваксини за здравните работници. А туристите вече няма да се налага да се ваксинират, за да посетят страната.

Правителството обяви, че се отказва от досегашната система за справяне с КОВИД-19 и оставя в сила само две основни ограничения. Тези, които дадат положителна проба за вируса, трябва да се изолират за седем дни, а хората, посещаващи болници и домове за възрастни хора, трябва да са с маски.

Промените настъпват със затихването на епидемията от Омикрон и края на зимния сезон в Южното полукълбо. Броят на случаите в Нова Зеландия достигна най-ниските си стойности от февруари.

"Това е моментът, в който най-накрая вместо да чувстваме, че КОВИД диктува случващото се с нас, с живота ни и с бъдещето ни, си връщаме контрола", заяви новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн и добави, че промените ще помогнат и на бизнеса, което е от съществено значение за икономическото възстановяване на страната.

Нова Зеландия постигна първоначален успех в борбата с КОВИД пандемията като успя напълно да ликвидира вируса след пълно затваряне на границите си и внимателното проследяване на случаите на зараза. Подходът на Уелингтън обаче се промени, когато се оказа невъзможно да бъдат ликвидирани по-силно заразните варианти. През март страната бе съобщила само за 65 смъртни случая, свързани с вируса. Откакто се появи вълната от Омикрон, броят им нарасна до близо 2000. Но и това все още е значително по-малко в сравнение с броя на смъртните случаи в много други държави.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некъпън жълтопавет

    14 0 Отговор
    Това не е демократично!
  • 2 другия край на света

    18 0 Отговор
    тия са изостанали повече и от ггвинея-бисау!
  • 3 Касаматис

    18 0 Отговор
    Аааа не!Там не са ли чували за няколко дами на предпенсионна възраст, които постоянно алармират за ковид апокалипсис.Я да си пуснат бг тв и да слушат.Да затварят граници, маски навсякъде, мерене на температура, кръвно.Ко е туй то ааамахаа
  • 4 Вирус

    0 0 Отговор
    Ейййй от всичко разбира арабкатао нр идеш в украйна