12 Септември, 2022 13:23 633 1

Продължава стачката в косовските училища

  • стачка-
  • училища-
  • косово-
  • синдикат-
  • правителство

Тя започна на 25 август след искания на Обединения синдикат за образование, наука и култура (SBASHK)

Продължава стачката в косовските училища - 1
Източник: Shutterstock

Продължава стачката в косовските училища, която започна на 25 август след искания на Обединения синдикат за образование, наука и култура (SBASHK) към правителството, едно от които е надбавка от 100 евро до приемането на закона за заплатите, съобщават местните медии, предаде БТА.

Косовското правителство реагира на решението на синдиката за продължаване на стачката, като посочи, че до момента са проведени над 30 срещи със синдикатите и че по-голямата част от исканията са удовлетворени, а искането за надбавка от 100 евро по думите на правителството е неоснователна, предаде КосоваПрес.

Министърът на образованието на Косово Арбърие Нагавци отново призова синдиката да прекрати стачката и да се насочи към конструктивен диалог за решаване на проблемите в образователния сектор, съобщава агенцията.

В публикация във Фейсбук министър Нагавци каза, че пълното прекъсване на работата за неопределен период от време е крайна стъпка, която се предприема при извънредни случаи и няма оправдание за такова прекъсване при положение, че правителството е взело решения за удовлетворяване на исканията, внесени от синдикатите.

„Това е трета година подред, в която учениците са вкъщи през втората седмица на септември /учебната година в Косово започва на 1 септември – бел. ред./. През миналите две години причина беше пандемията, която обърка образователния процес, като причини големи пропуски. Тази година обаче (…) резултира в загубата на 580 хиляди учебни часа за седем дни стачка, организирана от Обединението на независимите синдикати в Косово (BSPK) и Обединения синдикат за образование, наука и култура (SBASHK)“, каза Нагавци.

Поставянето на условия за по-нататъшния диалог, както и за неотработване на изгубените часове само усложняват ситуацията. В този случай е нужно да припомня, че учебният календар се изготвя от министерството на образованието, науката, технологиите и иновациите, а не от синдикатите, като към него трябва да се придържат както учителите, така и учениците и родителите, се казва в съобщението на Нагавци.

До момента не е постигнато споразумение за прекратяване на стачката, а от синдикатите предупредиха, че изгубените учебни часове няма да бъдат отработвани.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    0 1 Отговор
    Косово-тва не е Сърбия-те са най верният васал на султана