Last news in Fakti

13 Септември, 2022 10:30 996 6

The Guardian: Чарлз вече е крал, но коронацията може да е след месеци

  • великобритания-
  • крал чарлз трети-
  • елизабет втора-
  • кралица-
  • корона

Първо прокламиране на наследството в двореца Сейнт Джеймс, последвано от подобни церемонии в Единбург, Уиндзор и Йорк

The Guardian: Чарлз вече е крал, но коронацията може да е след месеци - 1
Снимка: The royal Facebook page

Чарлз, наследник на трона от тригодишен, стана крал веднага след смъртта на майка си, но официалната му коронация вероятно няма да се състои през следващите няколко месеца.

Официалното прокламиране ще бъде извършено при първа възможност, по време на съвета за присъединяване в двореца Сейнт Джеймс. На срещата ще бъдат свикани членове на тайния съвет, който съветва монарха по държавни въпроси. Традиционно поканените включват членове на Камарата на лордовете, лорд-кмета, съветници и други водещи граждани на гр. Лондон, както и върховните комисари на страните членки на Британската общност в Лондон.

Традицията също така повелява първата публична прокламация на новия монарх да бъде прочетена на открито в двореца Сейнт Джеймс от краля на жартиера в присъствието на графа маршал (който е херцог на Норфолк) и двама от суверена сержанти по оръжие.

След прокламацията Чарлз ще прочете декларация и ще положи клетва за запазване на Шотландската църква. Той трябва също така да положи клетва, свързана с Англиканската църква: декларацията за присъединяване, за поддържане на установеното протестантско наследство, което обикновено се прави при следващото откриване на парламента в щата след наследяването.

Докато прокламацията се чете в Сейнт Джеймс, подобни церемонии ще бъдат извършени в Единбург от краля на оръжията на лорд Лион и в Уиндзор и Йорк, където традиционно кметът пие за здравето на новия суверен от златен бокал.

Традиционно в двореца Сейнт Джеймс ще бъде организирано шествие с карети с капитански ескорт от домашна кавалерия. Той ще се движи по улиците на столицата, в присъствието на множество войски, до трите други места за кралски прокламации: статуята на Чарлз I на мястото на оригиналния Чаринг Крос, някога смятан за център на Лондон, както и до Чансъри Лейн и Кралската Борса.

В Темпъл Бар, входа на града, лорд-кметът и неговите служители ще чакат шествието.

Подробности тепърва ще бъдат оповестявани, но древната церемония там традиционно включва приближаването на кавалкадата на граф маршал, след което преследвач с оръжие, ескортиран от двама тромпетисти, язди напред и спира на червения шнур. След размяна на тръбни звуци градският маршал язди напред и предизвиква с думите: „Кой идва там?“

След това преследвачът отговаря с думи, подобни на: „Оръжейните офицери на Негово Величество, които изискват влизане в град Лондон, за да провъзгласят Негово кралско величество за крал Чарлз III“, ако това е името, което Чарлз избира за крал.

Заповедта на съвета се прочита на глас от така наречения “Common cryer” или “редови викащ”, заедно със сержанта по оръжие на гр. Лондон, след което лорд-кметът заявява: „Пуснете кавалкадата“. Кралската процесия влиза в града и прокламацията за присъединяването се чете на двете площадки на града, като лорд-кметът вдига своята трирога шапка, за да призове „трикратно ура за краля“, докато от Хайд Парк и Лондонската кула се изстрелват оръжейни салюти.

Коронацията на Чарлз ще изисква подробно планиране, предприето от граф маршал, и затова е малко вероятно да се проведе в скоро време. Коронацията на майка му, на която присъстваха държавни глави от цял свят, се състоя 16 месеца след издигането ѝ.

Източник: The Guardian


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 По бързо

    4 0 Отговор
    моля ви се, все пак на тези години и той е в чакалнята.
  • 4 Някой

    2 0 Отговор
    Поданиците му се чудят дали да сменят знамена, монети, всички казват че не е добре със здравето......
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Елизабета

    0 0 Отговор
    можеше да се оттегли по-рано! Ама ей тази власт как не се дава!
Новини по държави: