Last news in Fakti

15 Септември, 2022 12:09 1 735 25

Банки гасят светлините, без улични лампи през нощта

  • европа-
  • криза-
  • енергия-
  • светлини-
  • банки

Безпрецедентната енергийна криза в Европа вероятно ще ескалира с падането на температурите през зимата

Банки гасят светлините, без улични лампи през нощта - 1
Източник: Shutterstock

Безпрецедентната енергийна криза в Европа вероятно ще ескалира с падането на температурите през зимата, така че властите искат да накарат хората и бизнесите да спестят възможно най-много. Прилагат се или се обмислят спешни мерки, включително тавани на цените за внос на руски газ, някои нови данъци върху енергийните компании и задължителни съкращения на потреблението за големи индустриални потребители, пише Quartz.

Някои компании и правителства също налагат и друга нестандартна стъпка: изключване на светлините, когато не се използват.

В Берлин най-малко 200 паметника и обществени сгради вече не са осветени през нощта. Някои вериги супермаркети изключват светлините, които няма да нарушат работата, и намаляват работното си време, предаде BG ON AIR.

Deutsche Bank и други финансови институции изключват вътрешното и външното осветление след работно време. От банката очаква мерки да спестят електроенергия, равняваща се на изключване на 49 000 електрически крушки за един час, съобщава Money.bg.

Енергийната криза принуждава бизнеси и институции да отчетат колко енергия и средства се губят и колко са генерираните въглеродни емисии с ненужно осветление. Това по принцип е навик на по-бедните страни, където хората и компаниите следят внимателно сметките за електроенергия.

Сега обаче богатите страни, които са свикнали да оставят осветени офисите и уличните лампи работещи цяла нощ, трябва да помислят по въпроса.

В световен мащаб делът на електроенергията, която отива за осветление, е спаднал през последното десетилетие от около 20% на 13%, коментира Жорж Зисис, физик от университета във френския град Тулуза. Това се дължи почти изцяло на бързото приемане на енергийно ефективно LED осветление, което се повиши от по-малко от 1% от глобалните източници на светлина през 2010 г. до около 50 на сто сега, на път да достигне почти 90% до 2030 г. Но дори и така осветлението днес е отговорно за производството на приблизително толкова въглеродни емисии за една година, колкото произвеждат 248 милиона автомобила.

Колко енергия трябва за градското осветление?

Физикът изчислява, че ако уличното осветление се включва само когато има минувачи, може да се използва 95% по-малко енергия. Най-големите виновници са сградите с офиси и търговските такива, които в един типичен европейски град използват около половината от енергията, свързана с осветлението. Най-доброто дългосрочно решение според Зисис е инсталирането на интелигентни осветителни системи, които се включват само при движение.

В подобна енергийна криза, която Европа преживява в момента, пропиляването на енергия става много по-болезнена тема от финансова гледна точка. Това, както и заплахата от студена и мрачна зима, трябва да са достатъчен стимул, за да оставим градовете малко по-тъмни, предаде BG ON AIR.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    36 7 Отговор
    Вовата мачка безалтернативно,ридайте фашаги и нацита..

    Коментиран от #15

  • 2 Вашето Мнение

    34 6 Отговор
    Каква стан тя, високоразвитите общества, дори и прайд не могат да си направят без Русия.
  • 3 Зевс

    33 2 Отговор
    Изгасете 6личните лампи, те на немската баба гостите само това чакат
  • 4 Пожелавам на нашите банкери

    25 2 Отговор
    Топлофикация да им спре парното и да замръзнат.
  • 5 Браво

    34 1 Отговор
    Това да се чува, Европа върви към ,,прогрес"

    Коментиран от #7, #14

  • 6 Хисторик

    27 3 Отговор
    Евровизия 15 век тъмнина и студ.
  • 7 9001

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    Зелената сделка 😅😅😅😁😁
  • 8 Путинофил

    14 5 Отговор
    Ние, путинофилите ще осигурим на украинските "бежанки" туристки и светлина и топлина и ще ги хрантутим!
  • 9 Моарейн Дамодред

    33 2 Отговор
    Угасеното улично осветление през нощта - мечтата на всякакви криминални типове. Очаквайте драстичен ръст на престъпността. И това е само началото.
  • 10 Мечката

    8 3 Отговор
    Бараброните замръзват зимата!
  • 11 Европеец

    22 3 Отговор
    На Урсула ще и извадят джигера тази зима
  • 12 Смрадофил

    20 3 Отговор
    Обичам студа тъмнината и мърсотията. Да живее Украйна и Бандерите!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    МИ ТОВА Е ПРОГРЕСА НА АКУШЕРКАТА ЛАЙЕН...ЩОМ КРАВАРИТЕ КОМАНДВАТ АКУШЕРКАТА ЩЕ Е ТАКА
  • 15 Иванко

    4 18 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Мачкат му бедните войничета само... Събрани от някакви гладуващи бедни райони, дето не са виждали тоалетна през живота си. Тия ги мачкат. Вовата скоро ще тупне от инфаркт и той милия дядка...

    Коментиран от #22

  • 16 Боруна Лом

    14 2 Отговор
    УРАА,САМО ИКОНОМИИИ Е МАЙКАТА НА МИЗЕРИЯТА
  • 17 НЕкъпан вонящ СОРОСОИД

    18 4 Отговор
    Спомням си бг емигрантите как се възхищаваха че в Европа магистралите били осветени! Хахаааааа!
  • 18 Мозъка

    4 7 Отговор
    Европа трябв да построи повече слънчеви панелки в Африка именно там слънцето е най-силно. Така цяла Европа ще е независима енергийно от Русия. Така и няма да ни потрябват и въглища, природен газ за отопление като ще се топлим с енергията на Слънцето от слънчевите панелки.

    Коментиран от #20

  • 19 ЛУД

    12 3 Отговор
    ТОВА СЕ КАЗВА МИЗЕРИЯ ЕВРОПА ЗАГИВА
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Реалност

    16 4 Отговор
    Великия Путин върна ЕС в 17 век:) Не точно, защото през 17 век са се къпали:)
  • 22 гого

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иванко":

    иванке кой те знае и теб от кое село си ,и онуй нужника е вънка ама нейсе отиде и то до някой град и стана и ти гражданка та спецификация даваш за бедните руски войници .кажи ти сега зимата по един път на месец ли ще се къпиш или ти дават по два пъти кажи и ще пускаш ли крушката в нужника като ходиш в ройния край
  • 23 иваило

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "ЛУД":

    Може, лично ще му купя билет и ще го чакам пред терминал едно и знаме с дъгата за пътя плюс чанта с лубрикант ще му е нужна в африка на меките ръчички
  • 24 От чужбина

    5 2 Отговор
    За да си помогнете сами на себе си е добре да си смените лампите /крушките/ в къщи. На доста места из България още се ползват старите класически лампи с нажежаема жичка. Само едно сравнение: Ако такава лампа харчи 1 /една/ единица електричество, то флуресцентните лампи харчат около 25% от това. Флуресцентни са И онези дето са като малки пръчици, но те вече излизат от употреба. Недостатъка им е в броя включвания-изключвания, съдържат и живак.

    Следващото "поколение" лампи са ЛЕД /светодиодни/. Характерното е, че разхода на електричество е само 10-20% спрямо класическата крушка с нажежаема жичка. Цените им вече са доста ниски и могат да се закупят под 2 лв за брой. Характерно за тях, а и за другите е цвета на светлината. Указано е на кутията като надпис или число. Числото показва "температурата" в градуси Келвин Това НЕ е действителна температура! Обикновено са следните: Топло бяло /2700 К/-това е леко жълтеещо. Неутрално бяло /4000 К/. Студено бяло /6000 К/ -това вече леко синее.

    Ако си смените старите лампи с нажежаема жичка вече няма нужда да сменяте и фасунги защото не се нагряват толкова и фасунгите не горят. Също най-простата сметка е, че вместо една лампа, за същото електричество ще могат да светят поне 6-8 лампи. Ако не ви се дават повече пари за лампи, то можете да смените лампите само там, където се налага да светят дълго време. Например сметките показват, че най-бързо се "изплаща" лампата в асансьора, за по-малко от месец.
  • 25 Дядо Лайен

    1 0 Отговор
    е доволна!
Новини по държави: