Last news in Fakti

17 Септември, 2022 06:04 965 7

Джо Байдън похвали „значимото партньорство“ между САЩ и Република Южна Африка

  • джо байдън-
  • сирил рамапоса-
  • среща-
  • южна амрика-
  • сащ-
  • президенти

Американският президент прие своя колега Сирил Рамапоса

 Джо Байдън похвали „значимото партньорство“ между САЩ и Република Южна Африка - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън похвали „значимото партньорство“ между САЩ и Република Южна Африка (РЮА), когато прие днес своя колега Сирил Рамапоса, без обаче да разсее всички различия по въпроса за войната в Украйна, предаде Франс прес.

„Наистина трябва да сме сигурни, че се разбираме напълно“, каза Байдън, седнал до южноафриканския президент в Овалния кабинет, преди срещата им да започне.

„САЩ са важен партньор на Южна Африка“, каза Сирил Рамапоса, имайки предвид стотиците американски компании, установили се в неговата страна.

Той каза, че иска да "разшири" тези икономически отношения и допълни, че разговорите му с американския президент ще се фокусират също върху "стабилността и международната сигурност", имайки предвид джихадистките атаки в съседен на РЮА Мозамбик.

"Целта на тази визита е да укрепим отношенията" между двете страни, каза южноафриканският президент пред журналисти, изразявайки също благодарността си за американската помощ за борба с пандемията от коронавируса.

В този кратък разговор пред журналисти не беше спомената Украйна, като Южна Африка остава неутрална от началото на инвазията на Русия и многократно е давала да се разбере, че няма да се подчини на западния натиск да осъди действията на Владимир Путин.

Подобно на Южна Африка много африкански страни бяха решили в началото на март да не гласуват за резолюция на ООН, осъждаща нахлуването в Украйна.

Това нарастващо влияние на Русия на континента, съчетано с тесните връзки, изковани между Китай и няколко африкански страни, подтикна САЩ да предприемат дипломатическа офанзива в Африка. Джо Байдън, който досега не е посещавал континента, организира през декември голяма среща на върха във Вашингтон с африкански лидери. И Южна Африка, която е икономическа сила от тежка категория, зае видно място в тази инициатива. Рядко може да се види американският президент да придружи госта си до колата му на изхода от Овалния кабинет, както направи с Рамапоса.

Говорейки пред журналисти след срещата, южноафриканският президент я определи като "много ползотворна и положителна", като същевременно припомни, че страната му не възнамерява да се отклони от позицията си на неутралитет.

Рамапоса също така разкритикува по този повод законопроект, който в момента е внесен в американския Конгрес, и който има за цел да „противодейства на вредните дейности на Русия в Африка“ („Закон за противодействие на злонамерените руски дейности в Африка“- CMRAAA).

Ако този закон най-накрая бъде приет, "ще създаде впечатлението, че Африка е наказана, защото има Русия за партньор. Повечето африкански страни са необвързани и ние дадохме да се разбере, че би било несправедливо от страна на САЩ да накажат" африканските страни, поддържащи отношения с Москва, каза Рамапоса.

"Следователно сме обезпокоени от възможните последици за африканския континент, ако „Законът за противодействие на злонамерените руски дейности в Африка“ влезе в сила (в САЩ), каза южноафриканският лидер.

Влизането в сила на подобен закон би имало "непредвидими последици" във вид на "наказание на африканския континент за усилията му за постигане на развитие и (икономически) ръст", предупреди той.

"И САЩ, и Русия са стратегически партньори на Южна Африка. Като суверенна страна, провеждаща независима външна политика, смятаме, че законопроектът наказва онези, които се придържат към независими възгледи", каза Рамапоса.

Друга деликатна тема на партньорството между САЩ и Южна Африка е Китай, с който Претория има много добри отношения, но на чието влияние Вашингтон иска да противодейства.

Дискусията несъмнено беше по-консенсусна по темата за климата. Белият дом обяви, че двамата президенти ще обсъдят подробно обещаната от Запада помощ за енергийния преход в Южна Африка.

На страната, където въглищата играят много важна роля, бяха предложени 8,5 милиарда долара от няколко развити страни, за да се откаже от въглищата. Но Южна Африка се страхува, че това обещание за финансиране, което е свързано със заеми, ще увеличи дълга ѝ.

„Трябва да говорим за изменението на климата“, каза Рамапоса, като посочи, че в неговата страна „много хора са малко уплашени“ как ще се осъществи преходът към по-чиста енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    14 2 Отговор
    Лицемер.
    Бай Път е достатъчно възрастен да помни че до преди няколко десетилетия тези хора им бяха роби/ още са/ и който не спазваше тяхните правила ги бесеха по дърветата.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    10 2 Отговор
    Колониите са особено важни за поробителя
  • 4 Безпокойна

    10 2 Отговор
    О, Боже! Дедо бил обезпокоен за съдбата на африканския континент! Верно ли? И за коя точно съдба? За войните дето от десетилетия се правят там ли? За копаенето на богатствата им от американски компании? За използването на детския труд или за това че техни фармацевтични компании ги ползват за опитни мишки за безкрайния брой болести и уж ваксини дето разработват? За кое точно е обезпокоен? Защото ние сме обезпокоени от неговото безпокойство. Всеки път, когато САЩ са обезпокоени в Африка, в Европа започват да нахлуват едни обезпокоени африканци, преминали през какво ли не за да стигнат до заветната обетована европейска земя. Та, хайде да спрат да се безпокоят за Африка, че и ние се обезпокоихме!
  • 5 Рошко

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Койдозлу":

    Лицемери, това е може би най грабения континент
  • 6 Владимир Путин наркоманската мар шааа

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Твоята мар шааа
  • 7 дико

    1 0 Отговор
    САЩ - с едната ръка те ГАЛИ , а другата е с ножа зад гърба ти .