Last news in Fakti

18 Септември, 2022 06:48 1 504 8

Австрийският съюз на профсъюзите обяви демонстрации в цялата страна срещу поскъпването на живота

  • австрия-
  • виена-
  • демонстрации-
  • цени

Под мотото "Свалете цените" във Виена протестираха над 20 000 души

Австрийският съюз на профсъюзите обяви демонстрации в цялата страна срещу поскъпването на живота - 1

Австрийският съюз на профсъюзите обяви вчера демонстрации в цялата страна срещу поскъпването на живота, предаде БТА. Под мотото "Свалете цените" във Виена протестираха над 20 000 души. По данни на полицията в страната техният брой надхвърля 32 000.

В понеделник тук започват преговорите за повишаване на браншовите колективни трудови договори и това е поводът днес Австрийският съюз на профсъюзите да организира протестите.

Призив за по-нататъшни правителствени мерки за овладяване на енергийната криза и за прекратяване на ценовата експлозия отправиха оратори от профсъюзните организации.

Участие в демонстрациите и солидарност с протестиращите заявиха ръководители на Австрийската социалдемократическа партия, сред които и кметът на Виена Михаел Лудвиг. Съюзът на пенсионерите също призова за масово участие в протестите.

Федералният президент Александър Ван дер Белен сподели в "Туитър", че подкрепя исканията на хората. Увеличаващото се поскъпване и последиците от него поставят пред голямо изпитание много от работещите, подчертава президентът. "Така, както се намесваме регулирайки енергийните цени, така трябва да постигнем и социална сигурност срещу поскъпването", каза той.

Австрийският съюз на профсъюзите поставя изискване за брутна минимална заплата от 2000 евро и предвид високата инфлация се очаква преговорите да бъдат трудни. Докато представителите на трудещите целят да постигнат увеличение, значително по-високо от инфлацията, работодателите не виждат възможности за осъществяване на това искане.

Участието си в демонстрациите обявиха представители на десния екстремизъм и на отричащите коронавируса. Австрийският съюз на профсъюзите се дистанцира от тези групи и подчерта сътрудничеството с изпълнителната власт.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един народ една държава

    22 2 Отговор
    На нас тук си ни е добре цените са си ок и си кротуваме :) Ние българите сме заможни хора

    Коментиран от #3

  • 2 сороснерес

    24 1 Отговор
    По нашите медии специално бтв нт и 1канал..няма да видите такива новини..С утрин до вечер мъдрят едни теми и канят соросоидни анал.лизатори. труженички ..доларджии, а преди това получаваха стипендии в Москва в рубли....и преподаваха научен комунизм..Какви гиганти на научната мисъл..така ми си иска да им кажа ИДИТЕ НА Х......

    Коментиран от #7

  • 3 ле ле

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Един народ една държава":

    Добре сме,когато комшия зле..
  • 4 ⚜️Просветен⚜️

    22 5 Отговор
    Съюза на профсъюзите на съюзите на фашизираната австрийска държавица, тъгуват по Съветския съюз май? Щото те се бореха с него и отстояваха капитализма, а с капитализма идва и поскъпването! Европейските лицемери плюха Съюза , а сега протестират срещу ефектите на капитализма и налагат тавани на цените и се бъркат в пазарните механизми точно като опитни комунисти! Аре сега като победи Капитализма, вземете туй поскъпване и си правете профсъюзни съюзи докато не се възроди Съветския съюз! Там има и таван на цените и няма поскъпване! Морони!
  • 5 Рошко

    18 1 Отговор
    И ся като се почне една цензураааса тва накрая и за коронавируса ми хареса, щото в Чехия протеста бе многохимяден ама го отразихс нещо много вяло
  • 6 От Тирол

    4 1 Отговор
    Ха, протестите започнаха още миналата неделя във Виена, ама не посмяхте да ги отразите!
    Да припомним само, че все още е месец септември!
  • 7 така е

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "сороснерес":

    Обаче в ютюб и телеграм могат да се видят протести в цяла Европа, при това стават все по-многобройни. На много от тези протести се издигат плакати срещу НАТО и ЕС и се настоява за отмяна на санкциите срещу Русия. Очевидно едно е да вземеш принципно отношение към една война, друго е да усетиш по джоба и благосъстоянието си последиците от тази война и глупавите политически решения, свързани с нея.
  • 8 Пешо

    1 0 Отговор
    Коментари от евроатлантици няма.Що така?
Новини по държави: