Last news in Fakti

18 Септември, 2022 18:45 2 401 6

Критично ниско доверие към правителството

  • япония-
  • правителство-
  • доверие-
  • общество

Рейтингът на японският премиер и министри падна под 30%

Критично ниско доверие към правителството - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Рейтингът на правителството на Япония падна под 30% за първи път, откакто Фумио Кишида беше избран за министър-председател миналата есен. Това показват данните от социологическо проучване.

Според него нивото на одобрение на дейността на кабинета е намаляло със 7 процентни пункта спрямо данните за последния месец до 29%. Нивото на неодобрение е 64%, което е с 10 процентни пункта по-високо от предишното проучване. Рейтингът на одобрение на управляващата Либералнодемократическа партия (ЛДП) също падна с 6 пункта до 23%. Това е най-ниският процент от април 2008 г.

Един от основните фактори за намаляване на подкрепата за правителството са връзките на депутатите от ЛДП с противоречивата религиозна организация "Църква на обединението". Общественото внимание е приковано към нея след убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе на 8 юли. По време на разпитите нападателят заяви, че мотивът за действието му са предполагаемите връзки на бившия премиер с тази организация, което е причинило финансовия крах на семейството на престъпника, тъй като майката на убиеца е дала на Обединителната църква 100 милиона йени (около 740 000 USD) като дарения.

В миналото Абе изпрати приветствено видео съобщение до тази организация, докато самата организация отрече каквото и да е участие в нейните дейности. ЛДП на свой ред отказа да проведе разследване за евентуални връзки на политика с Обединителната църква. По-късно е установена една или друга връзка с тази организация в почти половината депутати от ЛДП.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гкккк

    18 0 Отговор
    Нормално след ,като се наведоха на тези който им пуснаха ядрените бомби

    Коментиран от #2

  • 2 Караманска

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гкккк":

    Адмирал И.Ямамото (Пърл Харбър) е истинският баща на Брус Лий (не китаец), майката е германка. Адмиралът е пребивавал и във Вашингтон, и в Германия.
  • 3 Груйо пора

    0 2 Отговор
    Търся каца за кисио зеуе.
  • 4 Реитингопад в Г 20

    9 0 Отговор
    Така е и с правителствата на ЕС, САЩ ,ВБ и др. Защо ли?
  • 5 Доверител

    9 0 Отговор
    30 %? Всяко БГ правителство мечтае да има поне 0.3 % доверие. Ама няма! И с право!
  • 6 Мирише на демокрация

    2 0 Отговор
    Ми то и в САЩ е толкова одобрението към Байдън.
Новини по държави: