Last news in Fakti

19 Септември, 2022 22:25 973 5

Израел назначава посланик в Турция за първи път от 2018 г.

  • израел-
  • анкара-
  • турция-
  • посолство-
  • посланик-
  • ирит лилиан-
  • яир лапид -
  • реджеп тайип ердоган

Премиерът Яир Лапид трябва да се срещне с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на предстоящото Общо събрание на ООН по-късно тази седмица

Израел назначава посланик в Турция за първи път от 2018 г.  - 1
Снимка: Посолството на Израел в Анкара

Израел съобщи, че назначава свой посланик в Турция за първи път от 2018 г. насам, след като двете страни възстановиха напълно отношенията си, съобщава в. "Таймс ъф Израел".

Ирит Лилиан, високопоставен дипломат, изиграл ключова роля в помирението между Израел и Турция, ще бъде следващият посланик в Турция, съобщи израелското външно министерство.

Лилиан е шарже д'афер в Анкара от февруари 2021 г. - период, в който двете страни направиха постепенни стъпки към пълно възстановяване на дипломатическите отношения.

В Анкара няма израелски посланик от 2018 г., когато Турция отзова своя посланик и поиска израелският да напусне в знак на протест срещу отговора на Израел на размириците по границата с Газа, при които бяха убити десетки палестинци, напомня изданието.

Миналия месец двете страни обявиха, че ще възстановят пълните си дипломатически отношения след две години на постепенно сближаване, което забележимо набра скорост тази година с взаимни посещения на висши служители.

"От самото начало беше ясно, че изграждаме процес, в който сме съгласни да имаме разногласия", каза Лилиан, която преди това е била посланик на Израел в България и Австралия, в интервю за "Таймс ъф Израел" през август.

"Навлизаме в коректни, положителни двустранни отношения, които имат широк спектър от дейности, но знаем, че има точки, по които не сме съгласни", каза тя. "Знаем, че не влизаме в идеален брак."

Назначението на Лилиан сега трябва да бъде одобрено от правителството и - тъй като страната се управлява от служебно правителство - от главния прокурор на Израел.

Премиерът Яир Лапид трябва да се срещне с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на предстоящото Общо събрание на ООН по-късно тази седмица.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моше Леви

    6 4 Отговор
    Да си носи ваз.елин в Анкара ще и трябва.
  • 2 Най-сетне истински мъже

    5 2 Отговор
    Явно затова е толкова нахилена на фотото
  • 3 Рошко

    4 2 Отговор
    Психология, забележете само еврейската и турската звезда на знамената. Все едно са завладели Истанбул. И вашия ред ще дойде па да видим дали пак ще се хилите

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 То е ясно

    6 1 Отговор
    Евреите видяха,че Турция е световен фактор и подвиха опашката.