Last news in Fakti

19 Септември, 2022 23:10 1 218 6

Френската външна министърка призова Иран да приеме ядрената сделка

  • франция-
  • иран-
  • ядрена сделка

Френската министърка по въпросите на Европа и външните работи Катрин Колона призова Иран да приеме последното предложение за възобновяване на ядрената сделка със САЩ

Френската външна министърка призова Иран да приеме ядрената сделка - 1
Снимка: БГНЕС

Френската министърка по въпросите на Европа и външните работи Катрин Колона призова Иран да приеме последното предложение за възобновяване на ядрената сделка със САЩ и други ключови сили от 2015 г., като отбеляза, че периодът за постигане на съгласие е "на път да приключи", предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция по повод предстоящата сесия на Общото събрание на ООН Колона също така обвини Русия за неоправданата агресия срещу Украйна, водена "по брутален начин" с обстрел на цивилни, актове на насилие, "изнасилвания, измъчвания и конфискуване на имущество". "Всички тези действия представляват военни престъпления", заяви тя.

Френската външна министърка ще има среща в сряда с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси заради тревожната ситуация около Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна - най-голямата в Европа, която е под руски контрол. Освен това Катрин Колона обяви, че е провела разговор с руския външен министър Сергей Лавров тази сутрин за необходимостта Украйна, Русия и целия свят "да избегнат ядрена катастрофа". По нейни думи Лавров е бил "отворен да чуе конкретно предложение" от страна на Гроси, който призовава за ядрена безопасност и установяване на зона за сигурност около централата.

Катрин Колона се обърна и към Китай, като го призова да прекрати агресивното си поведение спрямо Тайван. Тя подчерта, че "сегашното положение не трябва да бъде оспорвано от Китай и то със средства, които не са мирни".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    12 1 Отговор
    Франсето явно не разбра Грешната страна на Историята! Китай изобщо не отчетоха а. В момента Китай строи Яко в Иран. Познайте що! ХХАХАХ Следва Тайван бейби.
  • 2 Въпрос

    13 1 Отговор
    Франсетата пък какъв фактор са в Иран? Персите скоро ще си отгледат собствени гъбки и Обетованата Земя току виж станала остъклена, ако продължават все така да не признават чужди граници и интереси.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Слънчев вятър

    1 6 Отговор
    Женските организации и движения в Иран категорично подкрепят призива на французойката.
  • 5 Франчайс

    16 1 Отговор
    Франция с територия от 643 801 km² и 63 милиона жители е атомна държава и се опитва да заповядва на Иран с теритоия от 1 648 195 km² и 86 милиона жители да стои иран беден и да слугува на запада
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: