Last news in Fakti

21 Септември, 2022 14:50 1 269 9

Кюрдите притеснени от сближаването между Турция и Сирия

  • сирия-
  • русия-
  • сащ-
  • турция-
  • кюрди-
  • конфликт-
  • северна сирия

Преди избухването на конфликта в Сирия на около два милиона кюрди в страната не беше позволено да учат кюрдски език в училище или да отбелязват своите културни празници

Кюрдите притеснени от сближаването между Турция и Сирия  - 1
Снимка: Shutterstock

Десетилетие след експеримента на сирийските кюрди за самоуправление те се опасяват, че очевидното сближаване между Дамаск и техния враг - турското правителство, може да им коства трудно извоювания начин на живот, съобщава "Ройтерс".

Преди избухването на конфликта в Сирия на около два милиона кюрди в страната не беше позволено да учат кюрдски език в училище или да отбелязват своите културни празници.

Година след началото на въстанието в Сирия през 2011 г. правителствените сили се изтеглиха от някои северни части на страната, проправяйки пътя за ръководена от кюрдите "автономна администрация", която да управлява свои собствени институции, включително училища, в които се преподава кюрдски език.

Мнозина в т.нар. автономна администрация обаче се боят, че могат да загубят новопридобитите си права, ако сирийското правителство се помири с Турция, която подкрепяше бунтовниците срещу президента Башар ал Асад от 2011 г. насам и атакува управляваните от кюрдите сирийски региони, които Анкара смята за заплаха за националната сигурност.

Ако приемем, че това споразумение се случи, това ще бъде последният удар върху автономната администрация, изградена върху система на равенство, демокрация и свобода, заяви Сюлейман Абу Бакр, 55-годишен жител на автономната зона.

Страховете сред кюрдското население се породиха от очевидното затопляне на отношенията между Дамаск и Анкара, което се насърчава от Москва. Всяко нормализиране на отношенията между двете страни би променило сирийската война, продължила десетилетие.

Ръководителят на турското разузнаване проведе секретни разговори в Дамаск този месец, турският външен министър насърчи помирението между бунтовническите бойци и правителството, а президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че би искал да се срещне с Асад, ако той присъстваше на срещата на върха в Самарканд миналата седмица.

Разговорите между Турция и Сирия вероятно ще засегнат близо 3,6 милиона сирийски бежанци, все още пребиваващи в Турция, които Ердоган иска да се завърнат в родината си.

Докато Турция е отявлен враг на автономната администрация, сирийските кюрди водеха напрегнат диалог с Дамаск, като същевременно поддържаха добри отношения с Москва и водената от САЩ коалиция, бореща се с джихадистите в Сирия.

Дори и Русия обаче може да се е обърнала срещу кюрдите сега, заяви Салех Муслим, съпредседател на Партията на демократичния съюз - основната партия в автономната зона.

По-рано тази година Ердоган обеща да проведе нова военна операция в Северна Сирия.

От 2016 г. насам Турция предприе три големи военни операции в Сирия, насочени към кюрдски милиции и организации, и офанзива в началото на 2020 г. срещу силите на сирийския режим.

Част от Северна Сирия се контролира от Силите за защита на народа, които Анкара смята за разклонение на Кюрдската работническа партия /PKK/, определена като терористична организация от Турция.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон

    16 0 Отговор
    Кюрдите в момента се ПРОТЕЖЕТА на САЩ и съдействуват за ТОЧЕНЕТО и ИЗНАСЯНЕТО на НЕФТ за САЩ от няколко находища в Сирия !

    КАКВО ПРАВЯТ войските на САЩ в СУВЕРЕННА Сирия ?!
    Точат НЕФТ !
  • 2 Ердо

    17 2 Отговор
    А защо оръдията на тези терористи са насочени срещу Турция нали са поданици на Сирия и сирийците са ги мачкали а не турците а пък стрелят по Турция някой да ми обясни а кюрдите в Турция пък какво искат имат си и партия и депутати и всички права които аз нямам в БГ

    Коментиран от #7

  • 3 Ехаааа

    9 0 Отговор
    За да са притеснени, значи има за какво.....Никой не обича Предатели
  • 4 След

    0 6 Отговор
    арменците кюрдите са следващата цел на лудия султан
  • 5 Рошко

    6 0 Отговор
    Затова пелоси сън не я хваща, че хкопне
    ли и кранчето от Сирия, ще настане мсзслло. Най големия страх за янките е това, съседи да се съюзяват
  • 6 Българските турци

    8 1 Отговор
    Турците векове наред не са имали проблем с кюрдите,напротив дори са на почит че са от рода на пророка Мохамед и са потомци на воините на Великия Алятин Еюби известен на Запад като Аладин пълководеца който прогони кръстоносците от Йерусалим ! Проблем са ПКК и сирийските им клонинги ПЙД , ЙПГ,СДГ и други трибуквени съчетания които възкръсват след гибелта на другите... Всички започнаха като марионетки на СССР и Варшавския договор до краха им... когато си смениха "Сахиба" и седнаха в скута на САЩ и Израел ! Днес и старият и новият "Сахиб" продължават да ги разиграват и манипулират срещу Турция и региона!
  • 7 Рошко

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ердо":

    Щото янките обичат да крадат петрол. Без война на тяхна територия не могат да спят. Пожелавам им една дълга ама на тяхна територия
  • 8 Българските турци

    8 1 Отговор
    Русия никога няма да се откаже от военното си присъствие в Сирия...Асад без Русия не може да предприема никаква инициатива...така че скоро колкото и да не му се иска ще бъде принуден да се споразумее с Ердоган ако иска да запази Сирия цяла и независима...Иран колкото и да са скарани със Запада и Израел, това е само витрината...вътре сметките са различни и са напълно в Персийски манталитет...и това никак не пасва на руската логика !С една дума Лавров отиде с предложение в Турция което Ердоган по всяка вероятност прие...а именно да се активизира споразумението от Адана ! Скоро ще има големи изненади в Сирия...никой да не се учуди ако видим Асад рамо до рамо с Ердоган и турския аскер да възтановяват законните територии на Сирия и да ги прочистват от всякакви външни структури...

    Коментиран от #9

  • 9 Немой страхува народа

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    Ами тази версия е много зле за хамерика.. Язък и за френските кинти къде подкрепя ше кюрдите
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания