12 Юли, 2013 15:17 1 014 1

Израелската армия задържа 5-годишно палестинско момче (ВИДЕО)

  • израел-
  • армия-
  • момче-
  • военна база-
  • палестина
Израелската армия задържа 5-годишно палестинско момче  (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Израелската армия беше обвинена за незаконното задържане на 5-годишно палестинско момче, заловено да хвърля камъни в град Хеброн, съобщи Би Би Си.

Според израелската правозащитна организация B'Tselem момчето не е трябвало да бъде задържано, тъй като минималната възраст за понасяне на наказателна отговорност в Израел е 12 години.

Видеоматериал, публикуван на страницата на групата, показва как невръстното дете е отведено във военен джип, придружавано от палестински мъж.

От местното командване заявиха, че момчето е застрашавало сигурността на минувачите, като военните само са го придружили до дома на неговите родители.

Според  B'Tselem военните са задържали 5-годишния Уади Масуадех, след като той хвърлил камък по контролно-пропускателен пункт. От организацията твърдят, че момчето е било отведено до дома на родителите си, след което то и баща му са били прибрани за 30 минути в намиращата се в близост военна база.

Според различни информации бащата е бил отведен там със завързани очи и белезници, като според официални лица от военните служби това се е налагало поради присъствието му в строго охраняван обект.

В крайна сметка и двамата задържани са били предадени на палестинската полиция и освободени скоро след това.

От B'Tselem  заявиха, че вече има подадена жалба срещу официалните власти по случая.

Израел е страна, подписала конвенцията за защита правата на детето, което ще рече, че непълнолетните трябва да бъдат защитени от наказателно производство.

По последни данни повече от 150 израелци са били ранени от инциденти с хвърляни камъни по територията на целия Западен бряг в периода между януари и май тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коломан Дремджийски

    0 0 Отговор
    Постъпили са по възможно най-правилния начин.
    Спазват демокрацията.Поклон пред Израел.
    И всички вие който ме оплюете след малко,знайте че вашия господ(алах) не би искал да правите това което вие и вашите мюсулмански събратя вършите-а по-точно да избивате невинни хора-ужким уповавайки се в корана!!!!
    Араби-бъдете хора а не животни!