Last news in Fakti

26 Септември, 2022 13:09 957 3

Куба се готви за мощна тропическа буря

  • власти-
  • куба-
  • тропическа-
  • буря-
  • мощна

Предупреждение за ураган беше в сила за островите Гранд Кайман и кубинските провинции Остров Хувентуд, Пинар дел Рио и Артемиса

Куба се готви за мощна тропическа буря - 1
Източник: БГНЕС

Властите в Куба преустановиха учебните занятия в провинция Пинар дел Рио и ще започнат евакуация днес, тъй като по прогнози тропическата буря Иън ще се превърне в ураган, преди да достигне западната част на острова по пътя си към Флорида, предаде Асошиейтед прес.

Предупреждение за ураган беше в сила за островите Гранд Кайман и кубинските провинции Остров Хувентуд, Пинар дел Рио и Артемиса. Националният център по ураганите на САЩ съобщи, че Иън ще достигне най-западната част на Куба днес или утре, като връхлети най-известните тютюневи масиви в страната. Възможно е утре Иън да се превърне в мощен ураган.

Кубинската държавна медия в. „Гранма“ съобщи, че властите ще започнат евакуация на хора от уязвимите райони от рано тази сутрин в крайната западна провинция Пинар дел Рио. Учебните занятия там са преустановени.

Губернаторът на американския щат Флорида Рон Десантис обяви извънредно положение в щата и призова жителите да се подготвят за бурята, която ще порази големи райони с проливни дъждове, силни ветрове и покачване на морските води. Синоптиците все още не са сигурни къде точно Иън може да достигне сушата, като по последни прогнози ще се насочи към западното крайбрежие на Флорида или към тесни ивици земя, издадени в морето.

Внезапни наводнения може да поразят архипелага Флорида Кийс и полуостров Флорида до средата на седмицата, а след това са възможни обилни валежи в Северна Флорида, т.нар. Флорида Панхендъл (320-километрова ивица земя, широка от 80 до 161 км, разположена между Алабама, Джорджия и Мексиканския залив), и югоизточните щати на САЩ по-късно тази седмица.

Агенцията издаде снощи предупреждение за тропическа буря във Флорида Кийс (дъгов архипелаг от около 1000 коралови и варовикови островчета), и посъветва местните жители да следят актуалните данни за движението на бурята.

Президентът Джо Байдън обяви извънредно положение, упълномощавайки Министерството на вътрешната сигурност и Федералната агенция за управление на кризи да координират помощта при бедствия. Те ще да предоставят помощ за защита на хората и имуществото. Президентът отложи планираното за 27 септември пътуване до Флорида заради бурята.

Джон Кангиалоси, старши специалист по ураганите в базирания в Маями център, каза вчера в интервю, че не е ясно точно къде точно във Флорида Иън ще удари най-силно. Жителите трябва да започнат да се запасяват с провизии във връзка с потенциални прекъсвания на електрозахранването, посъветва той.

Щатските медии във Флорида съобщиха за засилено търсене на бутилирана вода, генератори и други консумативи в райони, където жителите са се преместили, за да се снабдят със стоки преди бурята.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по ми е интересно

    5 2 Отговор
    дали наса прибраха ракетата за луната да я не дууне ветъра и бръже да приключим със лунния ветър

    Коментиран от #2

  • 2 ъхъ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "по ми е интересно":

    погледни си в заднию двор.там е паркирана
  • 3 :):):)

    2 1 Отговор
    В Куба 90% от населението се занимава с вуду.Явно и във Флорида са започнали.Господ си търси виновните.