Last news in Fakti

2 Октомври, 2022 04:03 3 695 15

2 октомври 1187 г. Саладин превзема Ерусалим

  • саладин-
  • обсада-
  • ерусалим-
  • йерусалим

Саладин се превръща в обединяваща личност за емирите

2 октомври 1187 г. Саладин превзема Ерусалим - 1
Снимка: Архив

На 2 октомври 1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Ерусалим. Така се слага край на 88-годишно управление от кръстоносците.

Юсуф Салах ад-Дин ибн Аюб (или Саладин) (от арабски: Саладин – силата на вярата) е султан на сарацините в Сирия и Египет през втората половина на XII век.

Роден е през 1137 година в кюрдско семейство в Тикрит, Ирак и умира на 4 март 1193 година в Дамаск, Сирия. Остава в историята като предводител на ислямска завоевателна кампания, а по-късно и на мюсюлманската съпротива срещу експанзията на кръстоносните държави в Близкия изток. Запомнен е от средновековната западноевропейската литература като най-силният и благороден противник на кръстоносците. Дава фамилното си име на основаната от него династия Аюбиди.

Саладин се превръща в обединяваща личност за емирите. Повежда войските на исляма в битката при Хатинските хълмове (3—4 юли 1187 г), където побеждава кръстоносците, предвождани от краля на Йерусалимското кралство Ги дьо Лузинян, пленен в битката. След тази победа Саладин се отправя към Ерусалим и го обсажда. На 2 октомври 1187 година последният защитник на Ерусалим Балиан предава града, след като получава обещанието на мюсюлманския военачалник сложилите оръжие християни да бъдат пропуснати да се оттеглят към Акра. Западният свят признава, че благородният Саладин изпълнява поетата дума.

По време на Третия кръстоносен поход Саладин се сблъсква с кръстоносните войски на крал Ричард Лъвското сърце и крал Филип II при град Акра. По време на битката Саладин научава, че Ричард Лъвското сърце е болен и изпраща свои лекари, за да помогнат в лечението му, защото си струва да се помогне на достоен противник. Ричард Лъвското сърце оздравява, след което постигат мирно споразумение, с което Светите земи стават достъпни за поклонниците от всички вероизповедания.

Саладин умира на 4 март 1193 година в Дамаск. След смъртта му, в хазната няма достатъчно средства за погребението му – Саладин е раздал цялото си богатство на бедните.

Саладин е погребан в мавзолей, намиращ се в градината на Омаядската джамия в Дамаск. Император Вилхелм II дарява нов мраморен саркофаг на мавзолея, но тялото на Саладин не е преместено в него. Днес в мавзолея има два саркофага: един – празен мраморен, и един – изработен от дърво, в който е тялото на Саладин.

Саладин е кумир на Садам Хюсеин, който, също като него, е роден в Тикрит. По време на управлението на диктатора в Ирак има култ към Саладин.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 уайтнойз

    2 10 Отговор
    историята има кофтито качество да се повтаря.... расте един мюнюн некаде дето тоя път довърши работата
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост 0

    7 6 Отговор
    Е тва бай ган4ч0 си е неблагодарнокопелда4е, каквото и да кажеш все наш ган40 прав, да ама не!
    Идете да гласувате, че...аконедна партия спечели, ще ни сменят буквите на клавиатурата, та не се перчете ИЗЛИШНО!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мхм

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ром Бакарди":

    И автора на статията,явно е запомнил филма....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Един

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Моше Голдберг":

    Чичко ,роден на 20 април харесва това.
  • 9 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Пак се изказваш не подготвен
    .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Салам

    2 1 Отговор
    Саладин е кюрд по произход

    Коментиран от #12

  • 12 Ти чете ли статията

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Салам":

    или просто така си пишеш?
  • 13 Коментар

    1 2 Отговор
    Даааа, и после три дни яли, пили и се веселили. Но опитът полазва съвсем друго.
  • 14 сирене

    0 0 Отговор
    Ейдж Ъф Емпайърс 2, в кампаниите много хубаво го описват и мисиите са доста добри.
  • 15 ФАКТ

    4 1 Отговор
    Саладин е бил мъдър човек и стратег.Велик пълководец и благороден мъж.