Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 06:22 1 375 15

Северна Корея отново изстреля балистична ракета - Октомври 2022

  • северна корея-
  • ракета-
  • изстрелване

Тя е паднала в пределите на японската ексклузивна икономическа зона в Тихия океан

Северна Корея отново изстреля балистична ракета - Октомври 2022 - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея изстреля неидентифицирана балистична ракета, предадоха световните агенции, като цитираха южнокорейската армия и японското правителство, предаде БТА. Ракетата е била изстреляна от източната част на страната.

Тя е паднала в пределите на японската ексклузивна икономическа зона в Тихия океан, поясни генералният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно. Той припомни, че подобни ракетни изпитания нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и представляват заплаха за сигурността на Япония. Японският премиер Фумио Кишида също категорично осъди, както той каза, варварските действия на Северна Корея и свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност. А южнокорейският държавен глава Юн Сюк-йол предупреди, че страната му ще отговори по един решителен начин на ракетното изпитание.

Ракетата е била изстреляна в 7,29 ч. местно време.

От началото на годината Северна Корея зачести с ракетните изпитания. Поредното беше миналата седмица, когато страната изстреля четири балистични ракети с малък обсег.

Според Сеул днешната ракета е била със среден обсег. А според японския министър на отбраната Ясукадзу Хамада ракетата вероятно е била от типа "Хвасон-12"

Японската телевизия Ен Ейч Кей, позовавайки се на японски правителствени служители, съобщава, че ракетата е била въздуха около 20 минути, като е паднала на 3000 километра източно от крайбрежието на Япония, в пределите на японската изключителна икономическа зона. А според Йонхап скоростта ѝ е била 17 маха.

Според Идзи Кода, бивш командващ японските военноморски сили ракетата, пусната днес от Северна Корея, е била способна да достигне до американската територия Гуам. Тя е летяла по обичайна балистична траектория, допълни Кода. Според Мацуно ракетата е прелетяла 4600 километра и се е издигнала на максимална височина от 1000 километра, предаде Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 007

    6 21 Отговор
    Тия па колко са про сти нямам думи. Що не си гледате живота бе. Само ракети оръжия и провокации. Тва Азия само диктатури и мракобесие.

    Коментиран от #4

  • 4 Коло

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "007":

    То па у щатите голям келепир. Напрушиш закона и у зандана. Дорири и правилата за движение да наруши те санкционира. Не работещ стоп да имаш и те спират веднага. Голяма свпбода там а. Пълен толетаризъм
  • 5 Иво

    23 1 Отговор
    1000 км. височина?Вие сериозно ли? Четете ги тия неща дето ги пишете преди да се публикуват.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ами

    24 1 Отговор
    Тия в изолация праеят ракети, ние е
    у евросъюза и нато - правим тор и рисувани самолети.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Браво на Ким

    19 2 Отговор
    Само така разбират капиталягите от "закони" и "международно право"!
    "подобни ракетни изпитания нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и представляват заплаха за сигурността на Япония. "
    А когато британците и американците унищожаваха разни независими страни по света, какви "резолюции" нарушаваха? В Ирак? В Югославия? В Сирия? В Корея? Ким помни, как дедите са му умирали от американски оръжия. За това не иска тяхната Северна Корея пак да е в такава война.
    А естествено Западът и сащ искат всички да са по-слаби от тях, за да може при необходимост да ги унищожат лесно!!! Браво на Ким! Така трябва!!
  • 11 Ами да

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    Това означава да си съюзник на пемперсите ..
    "Нарежи си оръжията, които все още са годни за война и сега дай милиарди да си купиш от нас, ама такива, които ние ти позволим .." Ама дай сега парите, пък после я знаем: "Човекът взе парите и каза, ще: "Ще видим "! Ха-ха-ха
    Такава е системата. Който в балък и е "съюзник" и бива унизен и издояван от "съюзниците" си, които се правят, на по-силни в "съюза"!
  • 12 Стоян Александров

    16 1 Отговор
    Хайде сега чакаме отговора на Световния джандар УСА. Нали голям го вадиха ? Щели да отговорят ? Хайде отговаряйте де ? Страхливци. Вече нокой не ги базари за нищо....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Механик

    15 1 Отговор
    Кимчо ги прави на "шарен пипи". Направо ги побърква.
    Кефи ме тоя човек.
  • 15 до кога да чакаме

    4 0 Отговор
    айде ситга вече с тия балистики дайте една истинска да видим как действат отбраната на фащ в такива ситуации
Новини по държави: