Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 08:55 1 265 13

Пендаровски: Няма особено значение кой ще формира правителство в България

  • северна македония-
  • правителство-
  • избори-
  • пендаровски-
  • власт

"Защото за разлика от преди, ние имаме европейска преговорна рамка и преговаряме с ЕС и ЕК"

Пендаровски: Няма особено значение кой ще формира правителство в България - 1
Източник: БГНЕС

„За двустранните ни отношения с България, с оглед европейската интеграция на Северна Македония няма особено значение кой в България ще формира правителство и кой ще бъде премиер, защото за разлика от преди, ние имаме европейска преговорна рамка и преговаряме с ЕС и ЕК, двустранните преговори приключиха, а в скринингите, които започнаха в различни области се говори само за отделните клъстери, не се говори за Гоце Делчев и цар Самуил”, каза в интервю за телевизия Телма президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Попитан „докога като държава Северна Македония ще позволява такива дръзки провокации, като откриването на новия клуб „Цар Борис III” в Охрид”, Пендаровски отговори, че още след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля е смятал, че по най-бързия начин трябва да бъде променен и в него да има регистър на имена, които не могат да се ползват от сдружения и фондации.

„Не мисля, че комисията, която тепърва ще се формира, може да реши проблема, защото и министърът каза, че не може да се работи ретроактивно. Културния клуб „Иван Михайлов” е регистриран през 2019 г., това, че сме спали като държава не ни оправдава. Тази комисия не искам да я коментирам, преди да е заработила още, но това обективно ще бъде неформална структура, която може да дава само препоръки. Съвсем друго е да има закон . Не разбирам в какво е трудността, защото това са 2-3 члена в закона и управляващите и опозицията могат да ги приемат за половин ден”, каза Пендаровски по повод повдигнатите въпроси за наименованието на гражданското сдружение „Цар Борис III” и клуба, чието откриване е обявено за 7 октомври.

Според Пендаровски промяната в Конституцията, с която българите да бъдат вписани в преамбюла на основния закон не трябва да бъде пръв политически приоритет за страната.

„Какво по-логично има от това, ако на 31 декември 2023 г., когато скринингът на ЕС ще е приключил, а имаме още няколко месеца до изборите и който спечели изборите да търси 2/3 мнозинство, за да направи тези промени, ако иска. Очевидно в този момент няма 80 човека, които да вдигнат ръка за това”, коментира Пендаровски необходимостта от мнозинство в парламента на Северна Македония, необходимо за конституционните промени.

Според него реториката между Северна Македония и България през последния период се е успокоила, като причината е приетата преговорна рамка., предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    26 0 Отговор
    Пендарчо, останаха още само 19 г. 6 м. и 26 дни докато ви приемат в Европа. Не остана. Дерзай.
  • 2 Корги

    16 9 Отговор
    Разбрахте ли сега, ние сме никой, нищо не зависи от нас, ние сме едно голямо нищо. Много бързо простихте предателството, свързано с Македония, което ни поднесе правителството в оставка на Кирил Петков-Простото. Решения, касаещи националната ни сигурност, взети от правителство в оставка. Прецедент в световен мащаб!
  • 3 Споко бе Пендар

    21 0 Отговор
    То на нас не ни дреме кой ще формира правителство, та на тебе ли 🤣
    Гледай си северната корея и не се мешай у нашия боламач
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бачи Кики

    16 1 Отговор
    От къде я изкара тая фамилия тва маке?

    Коментиран от #7

  • 6 1233211

    6 0 Отговор
    Правилно... Няма.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Разпутю

    20 0 Отговор
    Македонците мразят България. А предателите гласухава душманите да влязат в Ес

    Коментиран от #11

  • 9 Стражар

    7 2 Отговор
    При положение че са една банда конекрадци кво значение има кой ще я оглави
  • 10 Сите

    11 0 Отговор
    северно макадонци са херои от всекъде!Е сега,като особено яка военна сила,страшилище у Алианса,заедно с други шест дръжави си подлагат оная работа на новите им управници,отвъд Атлантика.Па не берат никва забота,оти много бръзо моят го отнесат.Сега BG да им продава и ефтин ток,що тейната икономика па имала проблем!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Перо

    7 0 Отговор
    Само че има контролни механизми за условията на функциониране на преговорната рамка,където БГ е страна! Например преговорите не могат да продължат,ако българското население не получи коннституционни равни права с измислените македонци и други подобни! Тогава преговорите спират,без да се говори за цар Самуил и Гоце Делчев! Няма такъв филм,ако някоя партия “поиска” вписването! Контролните механизми,замениха ветотои дадоха шанс,но юридически ветото може пак да се стовари върху македонистите! Лично смятам,че само гръцкия модел за преговори беше правилен,спрямо хора с промити мозъци,от които не може да се очаква демократично мислене,основано на истинската наука и истина! Има случаи,в които не може да избегнем силовото налагане на историческата истина,а времето щеше да ни оправдае,както стана с гърците! В глобален мащаб, голям проблем и погрешно се приеха в ООН новосъздадени и измислени държави и население,които нямат истинска история и стават причина за дългогодишни конфликти,на историческа и териториална основа: Украйна,РСМ,Севернокипърска турска република,Косово,Донбаска и Луганска републики,Тайван,територии в Близкия изток и т.н..
  • 13 БЮРМ/FYROM

    5 0 Отговор
    Не желая родината ми България, да продава електроенергия на тези примитивни и злобни измисленЯци.
Новини по държави: